Rekordowy eksport żywności do Wielkiej Brytanii mimo barier po Brexicie

Wartość włoskiego eksportu produktów rolno-spożywczych do Wielkiej Brytanii osiągnęła w 2024 roku rekordowe 4,8 miliarda euro.
Porozumienie UE–Wielka Brytania szansą
Zgodnie z oceną organizacji Coldiretti i Filiera Italia, niedawno ogłoszone porozumienie pomiędzy UE a Wielką Brytanią, obejmujące kwestie bezpieczeństwa, rybołówstwa oraz dostosowania przepisów weterynaryjnych, może znacząco zmniejszyć bariery w handlu żywnością i produktami rolnymi. Warunkiem sukcesu będzie dynamiczne dostosowywanie przepisów, bez obniżania standardów bezpieczeństwa żywności.
Włoskie produkty podbijają brytyjski rynek
W strukturze włoskiego eksportu rolno-spożywczego do Wielkiej Brytanii w 2024 roku dominują:
- Wino – 875 mln euro
- Słodycze – 643 mln euro
- Przetwory warzywne (głównie pomidorowe) – 568 mln euro
- Makarony – 468 mln euro
- Przetwory mięsne i wędliny – 228 mln euro
Biurokracja utrudnia handel żywnością
Organizacje branżowe podkreślają, że Brexit nie pozostał bez konsekwencji dla włoskich eksporterów, którzy muszą zmagać się z dodatkowymi formalnościami celnymi, opóźnieniami w dostawach oraz rosnącymi kosztami logistyki. Nowe porozumienie może poprawić sytuację, o ile nie dojdzie do zniesienia niezbędnych kontroli, które gwarantują, że do UE trafiają tylko produkty zgodne z europejskimi standardami.
Ostrzeżenie przed nieuczciwą konkurencją
Coldiretti i Filiera Italia ostrzegają, że zawarte przez Wielką Brytanię umowy handlowe – m.in. ze Stanami Zjednoczonymi – mogą otworzyć drogę do napływu żywności niespełniającej unijnych wymogów. Brak poszanowania zasady wzajemności może doprowadzić do nieuczciwej konkurencji, która zaszkodzi europejskim rolnikom i konsumentom.