Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?

Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?

Owoce i warzywa 31 października 2025 06:43 Katarzyna Pryga
Szwedzi badają potencjalne skutki wyższego opodatkowania produktów mięsnych
Szwedzi badają potencjalne skutki wyższego opodatkowania produktów mięsnych
Źródło: Adobe Stock
Naukowcy ze Szwecji oszacowali skutki wprowadzenia podatku dla kilku grup produktów żywnościowych. W analizie uwzględniono możliwe konsekwencje wzrostu cen żywności. Przewidziano też, jak zmienią się zachowania konsumentów.
Spis treści:

    Nowe badanie w temacie skutków wdrożenia podatku żywnościowego to efekt pracy szwedzkich badaczy. Analizę opracowali naukowcy z Chalmers University of Technology, Swedish University of Agricultural Sciences i Karolinska Institutet. Publikacja jest już dostępna online na stronie czasopisma “Ecological Economics” (nowe, pełne wydanie numeru ukaże się w lutym 2026 r.). 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Opodatkowanie żywności rozwiązaniem na problemy klimatu? 

    Temat podatku od żywności to kontrowersyjna kwestia, omawiana najczęściej w kontekście zmian klimatycznych. Naukowcy badają temat m.in. pod kątem potencjalnego zmniejszenia emisji CO2. Debata w mediach dotyczy także potencjalnych korzyści, związanych z popularyzowaniem diet z przewagą produktów roślinnych.  

    Czytaj też: Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem

    Jak przypomina portal euronews.com, przemysł mięsny i mleczarski odpowiada za większość unijnych emisji gazów cieplarnianych, pochodzących z rolnictwa. Rolnictwu przypisuje się z kolei ok. 11 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych w UE. Jednym z teoretycznych pomysłów na zmniejszenie emisji jest popularyzacja diet roślinnych. Według danych z raportu komisji EAT-Lancet, przejście na dietę roślinną (poziom globalny) mogłoby zmniejszyć emisje z rolnictwa o 15 proc. Szacuje się także, że to rozwiązanie pozwoliłoby uniknąć ok. 15 mln zgonów rocznie. 

    Szwecja kalkuluje scenariusze ratunku dla klimatu 

    Jak szacują badacze, w Szwecji wpływ spożycia żywności na klimat jest dwukrotnie wyższy niż emisje CO2 z krajowego transportu samochodowego. Te dane stały się jednym z punktów wyjścia nowego badania. 

    Czytaj też:
    Rolnicy pozywają dwie duże niemieckie firmy. Żądają odszkodowań

    Autorzy publikacji oszacowali skutki różnych scenariuszy, które miałyby zmniejszyć poziom emisji (wynikający ze spożycia określonych kategorii produktów). Rozważano m.in. reformy kładące ścisły nacisk wyłącznie na poprawę klimatu lub wyłącznie na poprawę zdrowia konsumentów. Pod uwagę brano także różne wersji scenariuszy tzw. reform zintegrowanych. Mowa o rozwiązaniach, które docelowo miałyby jednocześnie pomóc klimatowi i poprawić stan zdrowia szwedzkich obywateli. 

    Zdaniem badaczy, potencjalnie najlepszy efekt można uzyskać stosując tzw. “przesunięcie podatku od żywności”. 

    Czytaj też: Rolnik ma 6 miesięcy, by zgłosić to do KRUS. Inaczej pieniądze przepadną

    Jakie byłyby skutki wdrożenia podatku od żywności? 

    Scenariusze szwedzkich badaczy dotyczyły czterech grup żywności: 

    • owoców, warzyw i roślin strączkowych, 
    • produktów pełnoziarnistych,
    • wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i przetworzonego mięsa, 
    • napojów słodzonych cukrem. 

    Czytaj też: Strach przed nowym kryzysem. Najwięcej ognisk zarejestrowano w Polsce 

    Kluczowe przeliczenie pokazuje, że skutkiem wyższego opodatkowania produktów mięsnych byłoby zmniejszenie emisji o ok. 700 tys. ton CO2 rocznie. Jest to poziom odpowiadający 8 proc. emisji z samochodów osobowych w Szwecji. Autorzy publikacji oceniają to rozwiązanie jako “neutralne kosztowo” i z dużym potencjałem pozytywnego wpływu na zdrowie konsumentów. Uważają również, że umiejętnie wdrożone nie wpłynie negatywnie na konsumentów o najniższych dochodach.

    Źródło: 1. euronews.com 2. sciencedirect.com 3. foodtaxshift.com
    • Tagi:
    • mięso
    • VAT
    • klimat
    • emisje CO2
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Czym posługuje się rolnik – NIP czy PESEL?

    26 października 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    22 października 2025
    Prawo i finanse

    Limity zwolnienia z VAT. Jak ustalić wartość sprzedaży?

    30 września 2025
    Przepisy

    Zaliczka na zakup od rolnika ryczałtowego – o czym musisz wiedzieć?

    29 września 2025
    Przepisy

    Mięso z Niemiec i Dani było sprzedawane jako „polskie”

    1 września 2025
    Newsy

    Wynajęli ciężarówkę, zmienili tablice rejestracyjne i ukradli 18 ton mięsa

    1 sierpnia 2025
    Newsy

    Europa walczy z suszą. To cios dla rolnictwa, zagrożenie także w Polsce

    5 czerwca 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    W przyszłym sezonie zbierzesz kosze borówki. Rewelacyjny trik przed zimą
    16 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Które rośliny przycinać w grudniu? Co z malinami, hortensjami i różami?
    14 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Zimowe pędzenie warzyw. Prosty sposób naszych babć na świeżą zieleninę
    14 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Ostatnia chwila na przedzimowy siew marchwi i kopru. Świeże warzywa będą już wiosną
    8 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    To najważniejszy zimowy zabieg w ogrodzie. Zbliża się jego termin
    5 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności