Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
      Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!
      "Rolnicy muszą sprzedawać nawet za 5 groszy za kg". Czy będzie skup interwencyjny ziemniaków?
      Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
      Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!
      Ta choroba stała się już nie tylko problem hodowców bydła. To pierwszy taki przypadek w Polsce
      Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      O tym trzeba pomyśleć już teraz, później może być za późno
      Jak zwiększyć odporność roślin i ich wydajność? Jest na to naturalny sposób
      Plus 80 ton buraków z hektara na słabych glebach - zbiór buraków u Kryszaków
      Ta choroba pustoszy pola. Już daje o sobie znać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy pozywają dwie duże niemieckie firmy. Żądają odszkodowań
      Jutro mija ostatni dzień! Jeszcze można złożyć wniosek do ARiMR
      Jak zwiększyć emeryturę z KRUS? Nie wszyscy rolnicy wiedzą o tych sposobach
      ARiMR sprawdza słuszność finansowania rolników. Kontrole m.in. w Małopolsce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?

Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?

Owoce i warzywa 31 października 2025 06:43 Katarzyna Pryga
Szwedzi badają potencjalne skutki wyższego opodatkowania produktów mięsnych
Szwedzi badają potencjalne skutki wyższego opodatkowania produktów mięsnych
Źródło: Adobe Stock
Naukowcy ze Szwecji oszacowali skutki wprowadzenia podatku dla kilku grup produktów żywnościowych. W analizie uwzględniono możliwe konsekwencje wzrostu cen żywności. Przewidziano też, jak zmienią się zachowania konsumentów.
Spis treści:

    Nowe badanie w temacie skutków wdrożenia podatku żywnościowego to efekt pracy szwedzkich badaczy. Analizę opracowali naukowcy z Chalmers University of Technology, Swedish University of Agricultural Sciences i Karolinska Institutet. Publikacja jest już dostępna online na stronie czasopisma “Ecological Economics” (nowe, pełne wydanie numeru ukaże się w lutym 2026 r.). 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Opodatkowanie żywności rozwiązaniem na problemy klimatu? 

    Temat podatku od żywności to kontrowersyjna kwestia, omawiana najczęściej w kontekście zmian klimatycznych. Naukowcy badają temat m.in. pod kątem potencjalnego zmniejszenia emisji CO2. Debata w mediach dotyczy także potencjalnych korzyści, związanych z popularyzowaniem diet z przewagą produktów roślinnych.  

    Czytaj też: Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem

    Jak przypomina portal euronews.com, przemysł mięsny i mleczarski odpowiada za większość unijnych emisji gazów cieplarnianych, pochodzących z rolnictwa. Rolnictwu przypisuje się z kolei ok. 11 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych w UE. Jednym z teoretycznych pomysłów na zmniejszenie emisji jest popularyzacja diet roślinnych. Według danych z raportu komisji EAT-Lancet, przejście na dietę roślinną (poziom globalny) mogłoby zmniejszyć emisje z rolnictwa o 15 proc. Szacuje się także, że to rozwiązanie pozwoliłoby uniknąć ok. 15 mln zgonów rocznie. 

    Szwecja kalkuluje scenariusze ratunku dla klimatu 

    Jak szacują badacze, w Szwecji wpływ spożycia żywności na klimat jest dwukrotnie wyższy niż emisje CO2 z krajowego transportu samochodowego. Te dane stały się jednym z punktów wyjścia nowego badania. 

    Czytaj też:
    Rolnicy pozywają dwie duże niemieckie firmy. Żądają odszkodowań

    Autorzy publikacji oszacowali skutki różnych scenariuszy, które miałyby zmniejszyć poziom emisji (wynikający ze spożycia określonych kategorii produktów). Rozważano m.in. reformy kładące ścisły nacisk wyłącznie na poprawę klimatu lub wyłącznie na poprawę zdrowia konsumentów. Pod uwagę brano także różne wersji scenariuszy tzw. reform zintegrowanych. Mowa o rozwiązaniach, które docelowo miałyby jednocześnie pomóc klimatowi i poprawić stan zdrowia szwedzkich obywateli. 

    Zdaniem badaczy, potencjalnie najlepszy efekt można uzyskać stosując tzw. “przesunięcie podatku od żywności”. 

    Czytaj też: Rolnik ma 6 miesięcy, by zgłosić to do KRUS. Inaczej pieniądze przepadną

    Jakie byłyby skutki wdrożenia podatku od żywności? 

    Scenariusze szwedzkich badaczy dotyczyły czterech grup żywności: 

    • owoców, warzyw i roślin strączkowych, 
    • produktów pełnoziarnistych,
    • wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i przetworzonego mięsa, 
    • napojów słodzonych cukrem. 

    Czytaj też: Strach przed nowym kryzysem. Najwięcej ognisk zarejestrowano w Polsce 

    Kluczowe przeliczenie pokazuje, że skutkiem wyższego opodatkowania produktów mięsnych byłoby zmniejszenie emisji o ok. 700 tys. ton CO2 rocznie. Jest to poziom odpowiadający 8 proc. emisji z samochodów osobowych w Szwecji. Autorzy publikacji oceniają to rozwiązanie jako “neutralne kosztowo” i z dużym potencjałem pozytywnego wpływu na zdrowie konsumentów. Uważają również, że umiejętnie wdrożone nie wpłynie negatywnie na konsumentów o najniższych dochodach.

    Źródło: 1. euronews.com 2. sciencedirect.com 3. foodtaxshift.com
    • Tagi:
    • mięso
    • VAT
    • klimat
    • emisje CO2
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Czym posługuje się rolnik – NIP czy PESEL?

    26 października 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    22 października 2025
    Prawo i finanse

    Limity zwolnienia z VAT. Jak ustalić wartość sprzedaży?

    30 września 2025
    Przepisy

    Zaliczka na zakup od rolnika ryczałtowego – o czym musisz wiedzieć?

    29 września 2025
    Przepisy

    Mięso z Niemiec i Dani było sprzedawane jako „polskie”

    1 września 2025
    Newsy

    Wynajęli ciężarówkę, zmienili tablice rejestracyjne i ukradli 18 ton mięsa

    1 sierpnia 2025
    Newsy

    Europa walczy z suszą. To cios dla rolnictwa, zagrożenie także w Polsce

    5 czerwca 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    2 tys. hektarów dla polskich rolników
    31 października 2025
    Newsy
    Miliardy na kredyty i wyższa kwota dla młodego rolnika
    31 października 2025
    Uprawy
    Znalazła sposób, jak zarobić na papryce
    31 października 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji
    24 października 2025
    Owoce i warzywa
    Rolnik zniszczył 25 tys. główek kalafiorów
    22 października 2025
    Owoce i warzywa
    Oni na warzywach nie zarobili
    22 października 2025
    Owoce i warzywa
    Zaskakujący sposób na niskie ceny. Rolnik spod Poznania postawił warzywomat
    17 października 2025
    Przepisy
    Rolnicy na to czekali. Jest pierwsza udowodniona zmowa cenowa
    12 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności