Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Na tej farmie świnie tuczą resztkami z Las Vegas, u nas wlepiają za to grzywnę

Na tej farmie świnie tuczą resztkami z Las Vegas, u nas wlepiają za to grzywnę

Newsy 30 grudnia 2022 06:00 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 30 grudnia 2022 18:48
Na tej farmie świnie tuczą resztkami z Las Vegas, u nas wlepiają za to grzywnę
Źródło: Adobe Stock
W Polsce takiemu hodowcy kazaliby wybić swoje stado!
Spis treści:

    To, co w Unii Europejskiej jest nie do pomyślenia, w Stanach Zjednoczonych odbywa się na porządku dziennym. Na środku pustyni Nevada, w niedalekiej odległości od Las Vegas znajduje się rodzinna farma Combs, w której trzoda chlewna tuczona jest resztkami jedzenia. W tym celu wykorzystuje się tony odpadów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Tony resztek żywności produkowanej w Las Vegas wykorzystywane są także do skarmiania drobiu. Jak czytamy na stronie amerykańskiej firmy, uzyskała ona pozwolenie na karmienie zwierząt resztkami jedzenia od Departamentu Rolnictwa stanu Nevada na 25 tys. sztuk świń, tysiąc sztuk bydła, 500 kóz i owiec oraz tysiąc sztuk kurczaków. Przetwarzanie resztek żywności z kasyn, restauracji i targowisk spożywczych w mieście Las Vegas na paszę dla zwierząt jest, według pomysłodawców tego przedsięwzięcia, "jedynym realnym i zrównoważonym rozwiązaniem dla rynku południowej Nevady".

    Jak działa tamtejszy zakład przetwórstwa pasz? Jak informuje portal agrarheute odpady żywnościowe zwykle docierają owinięte w folię termokurczliwą, a pierwszym krokiem jest usunięcie plastikowego opakowania, które jest następnie odsyłane do recyklingu. Dalej puree z resztek mięsa, owoców i warzyw oraz wypieków jest homogenizowane, a następnie podgrzewane przez 40 minut w temperaturze ponad 70°C. Nie dodaje się żadnych innych pasz ani dodatków. Świnie są tuczone bez hormonów oraz z bardzo niewielkim użyciem antybiotyków, podaje dalej portal agrarheute.

    Wykorzystanie, jako paszy dla zwierząt tzw. zlewek w Stanach Zjednoczonych wydaje się być czymś naturalnym. W Unii Europejskiej jest to niedopuszczalne. Za skarmianie resztkami żywności świń grozi kara w wysokości nawet 23 tys. zł. Kilka lat temu opisaliśmy historię rolnika, który został zmuszony do zabicia swoich świń, właśnie dlatego, że karmił je zlewkami. Hodowca Jerzy Jaworski ze Strzeżenic w powiecie koszalińskim (woj. zachodniopomorskie) o zakazie stosowania w żywieniu świń resztek dowiedział się od służb weterynaryjnych. 

     - Przez wiele lat jeździłem kilkadziesiąt  kilometrów do Koszalina po zlewki do różnych restauracji i to czego nie zjedli ludzie, podawałem swoich zwierzętom. Moje świnie były zdrowe i nikt, nigdy wcześniej mi nie mówił, że jest to niedozwolone. Kiedyś świnie jadły resztki po ludziach i było dobrze - wyjaśnił nam wówczas Jerzy Jaworski.

    Pierwsze pismo z nakazem zaprzestania skarmiania świń resztkami i utylizacją zwierząt od powiatowego lekarza weterynarii w Koszalinie otrzymał 21 czerwca.

    - Gdy żona przeczytała list prawie zemdlała. Obiecywaliśmy, że więcej zlewkami nie będziemy świń karmić, ale niech zdejmą z nas nakaz ich uśpienia. W stadzie były prośne maciory - opowiadał nam wtedy Jerzy Jaworski.

    Dyrektywa unijna zabrania skarmiania świń resztkami żywności

    Przepisy dotyczące zakazu skarmiania resztkami żywności zwierząt gospodarskich zawarte są w dyrektywach unijnych z 2009r. Zgodnie z nimi „zabronione jest stosowanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych m.in. w przypadku skarmiania zwierząt gospodarskich innych niż zwierzęta futerkowe odpadami gastronomicznymi lub materiałem paszowym zawierającym odpady gastronomiczne”.

    - „Odpady gastronomiczne” natomiast (...) oznaczają wszystkie odpady żywnościowe, w tym zużyty olej kuchenny pochodzący z restauracji, obiektów gastronomicznych i kuchni, łącznie z kuchniami zbiorowymi i domowymi -  wyjaśnia główny specjalista Biuro Pasz, Farmacji i Utylizacji Główny Inspektorat Weterynarii.

    Za skarmianie zwierząt gospodarskich resztkami żywności grozi kara od 900 do nawet 23 tys. zł. Wysokość takich kar określono w rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 maja 2014 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt dotyczące postępowania z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego i produktami pochodnymi.

    Za złamanie zakazu żywienia zwierząt gospodarskich odpadami gastronomicznymi wysokość kary uzależniono od ilości zwierząt, wobec których złamano zakaz, i tak:

    - 900 zł – gdy liczba zwierząt, w odniesieniu do których naruszono zakazy określone w tych przepisach, jest nie większa niż liczba zwierząt przypadających na jednostkę przeliczeniową,

    - 1500 zł – gdy liczba zwierząt, w odniesieniu do których naruszono zakazy określone w tych przepisach, jest większa niż liczba zwierząt przypadających na jednostkę przeliczeniową i nie większa niż liczba zwierząt przypadających na 3 jednostki przeliczeniowe,

    - 2500 zł – gdy liczba zwierząt, w odniesieniu do których naruszono zakazy określone w tych przepisach, jest większa niż liczba zwierząt przypadających na 3 jednostki przeliczeniowe i nie większa niż liczba zwierząt przypadających na 10 jednostek przeliczeniowych,

    - 8000 zł – gdy liczba zwierząt, w odniesieniu do których naruszono zakazy określone w tych przepisach, jest większa niż liczba zwierząt przypadających na 10 jednostek przeliczeniowych i nie większa niż liczba zwierząt przypadających na 50 jednostek przeliczeniowych,

    - 15 000 zł – gdy liczba zwierząt, w odniesieniu do których naruszono zakazy określone w tych przepisach, jest większa niż liczba zwierząt przypadających na 50 jednostek przeliczeniowych i nie większa niż liczba zwierząt przypadających na 100 jednostek przeliczeniowych,

    - 23 000 zł – gdy liczba zwierząt, w odniesieniu do których naruszono zakazy określone w tych przepisach, jest większa niż liczba zwierząt przypadających na 100 jednostek przeliczeniowych,

    - 900 zł – gdy zakazy określone w tych przepisach zostały naruszone w odniesieniu do zwierząt innych gatunków, niż wymienione w załączniku do rozporządzenia.

     - Dodatkowo (...) w sytuacji, w której powiatowy lekarz weterynarii potwierdzi, że w żywieniu zwierząt były stosowane niedozwolone produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego lub produkty pochodne, nakazuje w drodze decyzji, zabicie takich zwierząt - podaje specjalista z Głównego Inspektoratu Weterynarii.

    Czytaj także: Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia? 

    • Tagi:
    • zlewki
    • skarmianie świń
    • grzywna
    • resztki żywności
    • las vegas
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Obowiązkowy rejestr psów i kotów. Będą kontrole. Mogą nałożyć grzywnę

    10 września 2024
    Prawo i finanse

    Rozbierasz ciągnik na części? Możesz stracić od 500 zł 1.000.000 zł

    16 września 2022
    Przepisy

    Wypalasz trawy? Dostaniesz karę, stracisz dopłaty

    5 marca 2021
    Newsy

    Pijana traktorzystka zaśmieciła las. Grozi jej wysoka grzywna

    15 sierpnia 2019
    Newsy

    Wielkopolska: 58-latek oskarżony o znęcanie się nad końmi

    16 stycznia 2018
    Przepisy

    Utrudniasz polowanie? Zostaniesz ukarany

    9 stycznia 2018
    Trzoda chlewna

    Musi zabić 40 sztuk świń, bo karmił je tzw. zlewkami

    29 sierpnia 2017
    Zboża

    Jeśli to zrobisz, zapłacisz nawet 5 tys. zł grzywny!

    19 kwietnia 2017
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Rolnik do premiera: nie wytrzymamy tej konkurencji! Co mu odpowiedział Tusk?
    18 października 2025
    Bydło i mleko
    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce
    18 października 2025
    Analizy rynkowe
    GUS publikuje brutalną prawdę. Rolnicy z nadzieją, ale bez zysków?
    18 października 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Rolnik do premiera: nie wytrzymamy tej konkurencji! Co mu odpowiedział Tusk?
    18 października 2025
    Newsy
    Rolniku! Wzrosną stawki tych opłat
    18 października 2025
    Newsy
    Mieszkanie z rodzicami. Kiedy prowadzi do zasiedzenia domu?
    18 października 2025
    Newsy
    IMGW podał prognozę pogody na najbliższe tygodnie. Ten region mocno się wyróżnia
    18 października 2025
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności