Konferencje na targach Ferma - relacja
- 1/4
- następne zdjęcie
Konferencje na targach Ferma podobnie, jak w poprzednich latach, również w tym roku przyciągają mnóstwo rolników.
Dlaczego cieszą się, aż takim zainteresowaniem? No cóż, nie wszędzie można zdobyć tak ogromną dawkę wiedzy, jak na targach Ferma w Łodzi. Zadowoleni z uczestnictwa w szkoleniach mogą być zarówno hodowcy bydła, trzody, jak i drobiu. To właśnie do nich skierowano cykl równolegle trwających wykładów.
Od piątku do niedzieli mamy okazję uczestniczyć w w trzech forach, na których poruszanych jest kilka tematów. Ci hodowcy trzody chlewnej, którzy uczestniczyli w dzisiejszych spotkaniach, zdają sobie sprawę, że nie mają innego wyjścia w obecnej krytycznej sytuacji, jak obcinanie kosztów. Jest to możliwe jedynie dzięki efektywnej i zracjonalizowanej hodowli.
O aspektach w trendach branży trzody chlewnej w Europie i Polsce mówił Tadeusz Blicharski, dyrektor Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS".
Natomiast Krystian Antkowiak z EW Nutrition poruszył temat żywienia świń w aspekcie profilaktyki w walce z beztlenowcami.
Z kolei Mariusz Tatka z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie próbował odpowiedzieć na pytanie dotyczące możliwości dofinansowania inwestycji w ramach PROW 2014 - 2020 z uwzględnieniem wymagań dotyczących dobrostanu zwierząt. Podczas swego wykładu specjalista poświęcił dużo uwagi na omówienie programu "Modernizacja gospodarstw rolnych". Zaznaczył, że osoby zainteresowane złożeniem wniosku o środki na inwestycje budowlane w najbliższym naborze, który ma ruszyć w marcu, już teraz powinny zabiegać o ważne dokumenty budowlane.
O tym, że nie tylko genetyka decyduje o sukcesie w chowie i hodowli trzody chlewnej przekonywał Michał Dudek z PPHU MAXYGEN - Import.
Warto zaznaczyć, że dziś odbyły się jeszcze spotkania skierowane dla producentów mleka i mięsa wołowego (11 wykładów) oraz drobiu - 3 wykłady.
Szczegółowe relacje z targów opublikujemy w nabliższym czasie!
- 1/4
- następne zdjęcie