MRiRW: Jajka zakażone salmonellą pochodzą z Wielkopolski
Producentem jajek zakażonych salmonellą jest ferma drobiu z Wielkopolski. Poinformował o tym dziś resort rolnictwa. O wykryciu śladów salmonelli w pochodzących z Polski jajach, a także produktach je zawierających, zaalarmowała holenderska agencja ds. kontroli jakości żywności.
Komisja Europejska zorganizowała dziś telekonferencję w sprawie ostatnich przypadków zatruć salmonellą, związanych z jajami pochodzącymi z naszego kraju. Uczestniczyły w niej wszystkie zaangażowane kraje. Strona Polska (GIW) powiadomiła o podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną działaniach. Informacje te zostały również umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach - Rasff.
W ścisłej współpracy z innymi krajami członkowskimi - Belgią, Holandią, Chorwacją - podjęto działania mające na celu wycofanie z obrotu partii jaj konsumpcyjnych objętych powiadomieniem alarmowym w systemie Rasff.
- Na polskim rynku nie znajdują się jaja zakwestionowane w powiadomieniu, ponieważ cała partia była przedmiotem wysyłki do Belgii, Holandii i Chorwacji - informuje resort rolnictwa.
Powiadomienia w systemie Rasff, dotyczące obecności bakterii Salmonella w jajach konsumpcyjnych i produktach z jaj konsumpcyjnych, pojawiają się w systemie Rasff regularnie i dotyczą różnych państw członkowskich Unii Europejskiej. W 2016 zgłoszenia w systemie Rasff dotyczyły m.in. Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii oraz Norwegii.
Do podpunktu Krajowego Punktu Kontaktowego Rasff w Głównym Inspektoracie Weterynarii 20 października wpłynęło powiadomienie alarmowe zgłoszone przez Holandię w sprawie potwierdzenia międzynarodowego ogniska zakażeń Salmonella enteritidis. Z informacji zawartych w nim jednoznacznie wynika, że producentem kwestionowanych jaj jest ferma drobiu z Wielkopolski.
-
Wydana została decyzja administracyjną zakazującą wprowadzania do obrotu jaj kurzych z tej fermy. Zakaz zawarty w decyzji, nie dotyczy jaj przeznaczonych do produkcji w technologii gwarantującej zniszczenie drobnoustrojów (obróbka termiczna).
-
Pobrano do badań mikrobiologicznych w kierunku obecności pałeczek Salmonella wymazy z powierzchni w pomieszczeniach produkcyjnych.
-
Pobrano do badań mikrobiologicznych w kierunku obecności pałeczek Salmonella próbki kału oraz jaj ze wszystkich ferm związanych ze ferma w której wystąpiłaSalmonella.
-
W przygotowaniu są listy dystrybucyjne dotyczące wysyłek jaj z tej fermy do Holandii, Belgii i Chorwacji.
Główny Lekarz Weterynarii pozostaje w stałym kontakcie z KE oraz służbami weterynaryjnymi wszystkich zaangażowanych stron.
Czytaj także: Salmonella w polskich jajach, które trafiły na rynek UE