Eksport tego mięsa z Polski wzrósł o ponad 30 procent. I to rok do roku

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazało informacje odnośnie wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych. W 2024 r. wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych osiągnęła 53,8 mld euro (232 mld zł). Udział żywności w polskim eksporcie ogółem wyniósł 15,4 proc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdzie trafiło najwięcej polskich towarów?
Najwięcej towarów trafiło na rynki państw Unii Europejskiej, gdzie sprzedaż wzrosła do poziomu 39,8 mld euro i stanowiła aż 74 proc. całego eksportu rolno-spożywczego. Największymi partnerami handlowymi Polski są Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Holandia i Włochy.
- Mamy jeszcze oczywiście możliwości dalszego rozwoju. Szukamy nowych rynków zbytu, bo polska żywność jest naszą chlubą i marką - mówi minister Stefan Krajewski.
Co ważne dobre tendencje utrzymują się również w bieżącym roku. W pierwszej połowie 2025 r. wartość polskiego eksportu żywności osiągnęła 28 mld euro, co oznacza wzrost o 7,9 proc.
Kolejny wzrost wartości eksportu rolno-spożywczego
Najczęściej zza granicę trafiały mięso drobiowe, czekolada i wyroby cukiernicze, produkty mleczarskie, sery, a także ryby wędzone. Znaczące wzrosty wartości sprzedaży dotyczyły m.in. czekolady (+30 proc.), mięsa wołowego (+32,7 proc.) czy mleka w proszku (+20,5 proc.).
W komunikacie ministerstwo podkreśla, że polskie produkty objęte są licznymi systemami jakości, które potwierdzają ich wyjątkowe cechy i pochodzenie.
„W grupie krajowych systemów jakości funkcjonują m.in. programy „Produkt Polski”, Integrowana Produkcja Roślinna, Rolnictwo Ekologiczne, a także System Jakości Wieprzowiny PQS czy QAFP – system Gwarantowanej Jakości Żywności. Szczególnym uznaniem wśród konsumentów cieszy się oznaczenie „Produkt Polski”, które otrzymują wyroby wytworzone w Polsce, z wykorzystaniem co najmniej 75 proc. krajowych surowców” - czytamy w komunikacie resortu.
Dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego
Ministerstwo zaznacza, że dynamicznie rozwija się także rolnictwo ekologiczne. W Polsce jest ponad 17 tys. gospodarstw ekologicznych, a powierzchnia użytków rolnych w tym systemie sięga blisko 550 tys. ha.