Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
      Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo
      Ziemniaki na wczesny zbiór. Te odmiany wyróżniły się na tle reszty
      Tej chorobie sprzyja zbyt gęsty siew i wilgoć przy chłodzie. Eksperci ostrzegają
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      4 pułapki w ekoschematach, o których nikt głośno nie mówi. Naukowiec ujawnia całą prawdę
      Będą interwencyjne skupy? Padła zapowiedź kluczowej decyzji dla rolników
      Apel do rolników: „Czyśćcie maszyny!”. Za to wykroczenie grozi wysoka grzywna
      300 tys. zł dla młodych rolników z hodowlą? Minister zapowiada istotne zmiany
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiele osób popełnia przy pelargonii kardynalny błąd. Uważaj zwłaszcza teraz
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
      „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
      To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

Bydło i mleko - Bydło i mleko 14 września 2025 07:13 Joanna Kamińska
Mleko A2A2 jest coraz popularniejsze
Mleko A2A2 jest coraz popularniejsze
Źródło: Adobe Stock
Mleko A2A2 coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach, a kolejni hodowcy są zainteresowani jego produkcją. Chociaż wygląda i pachnie jak „zwykłe” mleko, to jednak w pewien sposób się od niego różni. Wyjaśniamy, czym jest mleko A2A2.
Spis treści:

    Zainteresowanie tym produktem rośnie wśród konsumentów, zwłaszcza tych zwracających szczególną uwagę na zdrową dietę i dobre samopoczucie. Również hodowcy coraz częściej szukają informacji na temat możliwości rozpoczęcia produkcji mleka A2A2. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Mleko A2A2: Co to za mleko?

    Podstawowa różnica między mlekiem A1 a mlekiem A2 dotyczy struktury obecnego w nim głównego białka – kazeiny. W mleku A1 występuje ono w formie beta-kazeiny A1, natomiast w mleku A2 – beta-kazeiny A2. Te dwa warianty różnią się zaledwie jednym z 209 aminokwasów w łańcuchu białkowym. W przypadku beta-kazeiny A1 jest to histydyna, a beta-kazeiny A2 – prolina.

    Czytaj też: Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie

    Ta niewielka zmiana ma jednak duży wpływ na strukturę i właściwości białka oraz na jego trawienie przez człowieka. Każdy z dwóch wspomnianych wariantów beta-kazeiny zachowuje się inaczej w tym procesie.

    W czasie trawienia beta-kazeiny A1 uwalnia się peptyd zwany beta-kazomorfiną-7 (BCM-7), która – jak sugerują niektóre badania – odpowiada m.in. za takie dolegliwości trawienne jak wzdęcia, ból brzucha czy biegunka. Tego rodzaju problemów nie wywołuje natomiast beta-kazeina A2, która jest lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Jednocześnie jest jednak rzadziej występującą formą kazeiny.

    Czytaj też:
    Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu

    Jak zbudować stado produkujące mleko A2A2?

    Rodzaj mleka zależy od wariantu genu, który występuje u krów (gen A1 lub gen A2). Jak wynika z badań naukowych, pierwotnym genem u bydła był gen A2. Z tego powodu mleko A2A2 bywa nazywane mlekiem pierwotnym. Natomiast gen A1 jest wynikiem późniejszej mutacji. Jednak w związku z tym, że krowy z wariantem genu A1 są bardziej mleczne, a ich mleko lepiej nadaje się do celów przetwórczych, szybko zyskały uznanie hodowców i stały się bardziej popularne.

    Obecnie jednak coraz więcej hodowców decyduje się na hodowlę stada dającego mleko A2A2. Aby rozpocząć tego typu hodowlę, konieczna jest selekcja hodowlana. W tym celu najpierw należy przeprowadzić badania genetyczne stada, aby wiedzieć, jaki genotyp (np. A1A1 czy A2A2) posiadają poszczególne sztuki, co pozwoli wyselekcjonować osobniki o pożądanym genotypie A2A2 i stopniowo eliminować z rozrodu pozostałe. Trzeba również świadomie planować dobór zarówno buhajów, jak i matek. Aktualnie działania tego rodzaju są łatwiejsze, ponieważ w katalogu buhajów wielu organizacji hodowlanych podawane są już informacje na temat genotypu poszczególnych sztuk.

    Czytaj też: Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci

    Mleko A2A2 szansą dla konsumentów i hodowców

    Mleko A2A2 wyróżnia się, co potwierdzają niektóre badania, lepszą przyswajalnością i pozytywnym wpływem na mikroflorę jelitową. Zdaniem niektórych naukowców może nawet zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 1 czy autyzmu. Teorie te jednak, według wielu badaczy, wymagają jeszcze potwierdzenia. Wszystko to sprawia jednak, że po mleko A2A2 szczególnie chętnie sięgają osoby dbające o zdrową dietę i zwracające uwagę na skład spożywanych produktów.

    Wobec potencjalnych korzyści wynikających z picia mleka A2A2 jest ono droższe od tradycyjnego mleka. Tym samym jego produkcja może być dla hodowców bydła bardziej opłacalna. Dzięki wprowadzeniu go do swojej oferty gospodarstwa mleczne mogą zwiększyć swoją konkurencyjność.

    Czytaj też:
    Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?

    Mleko A2A2 w Polsce i na świecie

    Mleko A2A2 jest dostępne na rynku od niedawna. Po raz pierwszy pojawiło się w 2003 roku w Nowej Zelandii. Z czasem stało się popularne także w Australii, Stanach Zjednoczonych czy w niektórych państwach azjatyckich. Coraz częściej pojawia się także na rynkach europejskich.

    W Polsce mleko A2A2 od kilku lat promuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM). W tym roku ruszyła już czwarta edycja organizowanej przez nią kampanii „A2A2 nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności – edycja 2025”. Kampania współfinansowana z Funduszu Promocji Mleka ma na celu szerzenie wiedzy na temat właściwości mleka A2A2, a także przekonywanie do niego hodowców i konsumentów.

    Organizowane są spotkania i warsztaty dla hodowców na temat korzyści wynikających z genotypowania stad bydła i produkcji mleka A2A2. Prowadzone jest genotypowanie krów i jałówek w celu oceny potencjału polskich stad do produkcji mleka A2A2. Odbywa się także kampania promująca zalety mleka A2A2 wśród konsumentów.

    • Tagi:
    • hodowla
    • mleko
    • mleko A2A2
    • bydło
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Analizy rynkowe

    Do Europy płynie tanie masło z Ameryki. Czy rynek mleka czeka załamanie?

    19 października 2025
    Sylwetki

    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową

    19 października 2025
    Bydło i mleko

    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce

    18 października 2025
    Ceny rolnicze

    Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?

    17 października 2025
    Bydło i mleko

    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

    7 października 2025
    Ceny rolnicze

    Szok, co się dzieje na rynku bydła?

    6 października 2025
    Bydło i mleko

    Bardzo dobra informacja dla hodowców bydła. Gdzie trafi polska wołowina?

    20 września 2025
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    4 pułapki w ekoschematach, o których nikt głośno nie mówi. Naukowiec ujawnia całą prawdę
    24 października 2025
    Uprawy
    Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
    24 października 2025
    KRUS
    Jedni zapłacą 169 zł, inni ok. 800 zł. Zbliża się ważny termin w KRUS
    24 października 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Niebieski język zbiera kolejne żniwo
    18 października 2025
    Bydło i mleko
    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce
    18 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
    17 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
    15 października 2025
    Bydło i mleko
    Dopłaty od 500 do blisko 6 tys. zł do zwierzęcia. Gdzie i na jakich warunkach?
    12 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności