Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
      To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Materiał Promocyjny Polska jest czołowym producentem tej uprawy Europie
      „Nie zarobimy na tym ani grosza”. Rolnicy na granicy wytrzymałości
      Te informacje w sprawie suszy, mogą być nadzieją dla rolników
      Dobre zbiory, ale czasy trudne. Co dalej z burakiem cukrowym?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
      Dłuższy termin na wnioski o wsparcie z ARiMR. W grze potężne pieniądze
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
      Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
      Pamiętaj o tych zabiegach przed mrozami. Dzięki nim wrzosy przetrwają zimę
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

Bydło i mleko - Bydło i mleko 14 września 2025 07:13 Joanna Kamińska
Mleko A2A2 jest coraz popularniejsze
Mleko A2A2 jest coraz popularniejsze
Źródło: Adobe Stock
Mleko A2A2 coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach, a kolejni hodowcy są zainteresowani jego produkcją. Chociaż wygląda i pachnie jak „zwykłe” mleko, to jednak w pewien sposób się od niego różni. Wyjaśniamy, czym jest mleko A2A2.
Spis treści:

    Zainteresowanie tym produktem rośnie wśród konsumentów, zwłaszcza tych zwracających szczególną uwagę na zdrową dietę i dobre samopoczucie. Również hodowcy coraz częściej szukają informacji na temat możliwości rozpoczęcia produkcji mleka A2A2. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Mleko A2A2: Co to za mleko?

    Podstawowa różnica między mlekiem A1 a mlekiem A2 dotyczy struktury obecnego w nim głównego białka – kazeiny. W mleku A1 występuje ono w formie beta-kazeiny A1, natomiast w mleku A2 – beta-kazeiny A2. Te dwa warianty różnią się zaledwie jednym z 209 aminokwasów w łańcuchu białkowym. W przypadku beta-kazeiny A1 jest to histydyna, a beta-kazeiny A2 – prolina.

    Czytaj też: Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie

    Ta niewielka zmiana ma jednak duży wpływ na strukturę i właściwości białka oraz na jego trawienie przez człowieka. Każdy z dwóch wspomnianych wariantów beta-kazeiny zachowuje się inaczej w tym procesie.

    W czasie trawienia beta-kazeiny A1 uwalnia się peptyd zwany beta-kazomorfiną-7 (BCM-7), która – jak sugerują niektóre badania – odpowiada m.in. za takie dolegliwości trawienne jak wzdęcia, ból brzucha czy biegunka. Tego rodzaju problemów nie wywołuje natomiast beta-kazeina A2, która jest lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Jednocześnie jest jednak rzadziej występującą formą kazeiny.

    Czytaj też:
    Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu

    Jak zbudować stado produkujące mleko A2A2?

    Rodzaj mleka zależy od wariantu genu, który występuje u krów (gen A1 lub gen A2). Jak wynika z badań naukowych, pierwotnym genem u bydła był gen A2. Z tego powodu mleko A2A2 bywa nazywane mlekiem pierwotnym. Natomiast gen A1 jest wynikiem późniejszej mutacji. Jednak w związku z tym, że krowy z wariantem genu A1 są bardziej mleczne, a ich mleko lepiej nadaje się do celów przetwórczych, szybko zyskały uznanie hodowców i stały się bardziej popularne.

    Obecnie jednak coraz więcej hodowców decyduje się na hodowlę stada dającego mleko A2A2. Aby rozpocząć tego typu hodowlę, konieczna jest selekcja hodowlana. W tym celu najpierw należy przeprowadzić badania genetyczne stada, aby wiedzieć, jaki genotyp (np. A1A1 czy A2A2) posiadają poszczególne sztuki, co pozwoli wyselekcjonować osobniki o pożądanym genotypie A2A2 i stopniowo eliminować z rozrodu pozostałe. Trzeba również świadomie planować dobór zarówno buhajów, jak i matek. Aktualnie działania tego rodzaju są łatwiejsze, ponieważ w katalogu buhajów wielu organizacji hodowlanych podawane są już informacje na temat genotypu poszczególnych sztuk.

    Czytaj też: Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci

    Mleko A2A2 szansą dla konsumentów i hodowców

    Mleko A2A2 wyróżnia się, co potwierdzają niektóre badania, lepszą przyswajalnością i pozytywnym wpływem na mikroflorę jelitową. Zdaniem niektórych naukowców może nawet zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 1 czy autyzmu. Teorie te jednak, według wielu badaczy, wymagają jeszcze potwierdzenia. Wszystko to sprawia jednak, że po mleko A2A2 szczególnie chętnie sięgają osoby dbające o zdrową dietę i zwracające uwagę na skład spożywanych produktów.

    Wobec potencjalnych korzyści wynikających z picia mleka A2A2 jest ono droższe od tradycyjnego mleka. Tym samym jego produkcja może być dla hodowców bydła bardziej opłacalna. Dzięki wprowadzeniu go do swojej oferty gospodarstwa mleczne mogą zwiększyć swoją konkurencyjność.

    Czytaj też:
    Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?

    Mleko A2A2 w Polsce i na świecie

    Mleko A2A2 jest dostępne na rynku od niedawna. Po raz pierwszy pojawiło się w 2003 roku w Nowej Zelandii. Z czasem stało się popularne także w Australii, Stanach Zjednoczonych czy w niektórych państwach azjatyckich. Coraz częściej pojawia się także na rynkach europejskich.

    W Polsce mleko A2A2 od kilku lat promuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM). W tym roku ruszyła już czwarta edycja organizowanej przez nią kampanii „A2A2 nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności – edycja 2025”. Kampania współfinansowana z Funduszu Promocji Mleka ma na celu szerzenie wiedzy na temat właściwości mleka A2A2, a także przekonywanie do niego hodowców i konsumentów.

    Organizowane są spotkania i warsztaty dla hodowców na temat korzyści wynikających z genotypowania stad bydła i produkcji mleka A2A2. Prowadzone jest genotypowanie krów i jałówek w celu oceny potencjału polskich stad do produkcji mleka A2A2. Odbywa się także kampania promująca zalety mleka A2A2 wśród konsumentów.

    • Tagi:
    • hodowla
    • mleko
    • mleko A2A2
    • bydło
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli

    2 grudnia 2025
    Newsy

    Dramatyczny rozwój tej choroby. Zaatakowała w 7 nowych miejscach

    2 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Niepokojąca sytuacja na rynku bydła. Co się dzieje z cenami?

    2 grudnia 2025
    Analizy rynkowe

    Niemcy: Wzrost produkcji mleka i spadek cen. Co to znaczy dla Polski?

    30 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Jak liczba ludności Polski wpływa na branżę rolną?

    29 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce

    26 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?

    23 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Szokujące informacje w sprawie podrzuconego dzika z ASF. "Miał linkę u nogi". Czy to sabotaż?
    4 grudnia 2025
    Hodowla
    Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
    4 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Każdy rolnik ma otrzymać ten przelew z ARiMR. Wcześniej jednak musi otrzymać tę decyzję
    4 grudnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli
    2 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Jak liczba ludności Polski wpływa na branżę rolną?
    29 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce
    26 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności