Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

Zainteresowanie tym produktem rośnie wśród konsumentów, zwłaszcza tych zwracających szczególną uwagę na zdrową dietę i dobre samopoczucie. Również hodowcy coraz częściej szukają informacji na temat możliwości rozpoczęcia produkcji mleka A2A2.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleko A2A2: Co to za mleko?
Podstawowa różnica między mlekiem A1 a mlekiem A2 dotyczy struktury obecnego w nim głównego białka – kazeiny. W mleku A1 występuje ono w formie beta-kazeiny A1, natomiast w mleku A2 – beta-kazeiny A2. Te dwa warianty różnią się zaledwie jednym z 209 aminokwasów w łańcuchu białkowym. W przypadku beta-kazeiny A1 jest to histydyna, a beta-kazeiny A2 – prolina.
Czytaj też: Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
Ta niewielka zmiana ma jednak duży wpływ na strukturę i właściwości białka oraz na jego trawienie przez człowieka. Każdy z dwóch wspomnianych wariantów beta-kazeiny zachowuje się inaczej w tym procesie.
W czasie trawienia beta-kazeiny A1 uwalnia się peptyd zwany beta-kazomorfiną-7 (BCM-7), która – jak sugerują niektóre badania – odpowiada m.in. za takie dolegliwości trawienne jak wzdęcia, ból brzucha czy biegunka. Tego rodzaju problemów nie wywołuje natomiast beta-kazeina A2, która jest lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Jednocześnie jest jednak rzadziej występującą formą kazeiny.
Jak zbudować stado produkujące mleko A2A2?
Rodzaj mleka zależy od wariantu genu, który występuje u krów (gen A1 lub gen A2). Jak wynika z badań naukowych, pierwotnym genem u bydła był gen A2. Z tego powodu mleko A2A2 bywa nazywane mlekiem pierwotnym. Natomiast gen A1 jest wynikiem późniejszej mutacji. Jednak w związku z tym, że krowy z wariantem genu A1 są bardziej mleczne, a ich mleko lepiej nadaje się do celów przetwórczych, szybko zyskały uznanie hodowców i stały się bardziej popularne.
Obecnie jednak coraz więcej hodowców decyduje się na hodowlę stada dającego mleko A2A2. Aby rozpocząć tego typu hodowlę, konieczna jest selekcja hodowlana. W tym celu najpierw należy przeprowadzić badania genetyczne stada, aby wiedzieć, jaki genotyp (np. A1A1 czy A2A2) posiadają poszczególne sztuki, co pozwoli wyselekcjonować osobniki o pożądanym genotypie A2A2 i stopniowo eliminować z rozrodu pozostałe. Trzeba również świadomie planować dobór zarówno buhajów, jak i matek. Aktualnie działania tego rodzaju są łatwiejsze, ponieważ w katalogu buhajów wielu organizacji hodowlanych podawane są już informacje na temat genotypu poszczególnych sztuk.
Czytaj też: Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
Mleko A2A2 szansą dla konsumentów i hodowców
Mleko A2A2 wyróżnia się, co potwierdzają niektóre badania, lepszą przyswajalnością i pozytywnym wpływem na mikroflorę jelitową. Zdaniem niektórych naukowców może nawet zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 1 czy autyzmu. Teorie te jednak, według wielu badaczy, wymagają jeszcze potwierdzenia. Wszystko to sprawia jednak, że po mleko A2A2 szczególnie chętnie sięgają osoby dbające o zdrową dietę i zwracające uwagę na skład spożywanych produktów.
Wobec potencjalnych korzyści wynikających z picia mleka A2A2 jest ono droższe od tradycyjnego mleka. Tym samym jego produkcja może być dla hodowców bydła bardziej opłacalna. Dzięki wprowadzeniu go do swojej oferty gospodarstwa mleczne mogą zwiększyć swoją konkurencyjność.
Mleko A2A2 w Polsce i na świecie
Mleko A2A2 jest dostępne na rynku od niedawna. Po raz pierwszy pojawiło się w 2003 roku w Nowej Zelandii. Z czasem stało się popularne także w Australii, Stanach Zjednoczonych czy w niektórych państwach azjatyckich. Coraz częściej pojawia się także na rynkach europejskich.
W Polsce mleko A2A2 od kilku lat promuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM). W tym roku ruszyła już czwarta edycja organizowanej przez nią kampanii „A2A2 nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności – edycja 2025”. Kampania współfinansowana z Funduszu Promocji Mleka ma na celu szerzenie wiedzy na temat właściwości mleka A2A2, a także przekonywanie do niego hodowców i konsumentów.
Organizowane są spotkania i warsztaty dla hodowców na temat korzyści wynikających z genotypowania stad bydła i produkcji mleka A2A2. Prowadzone jest genotypowanie krów i jałówek w celu oceny potencjału polskich stad do produkcji mleka A2A2. Odbywa się także kampania promująca zalety mleka A2A2 wśród konsumentów.
- Tagi:
- hodowla
- mleko
- mleko A2A2
- bydło