Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

Bydło i mleko - Bydło i mleko 14 września 2025 07:13 Joanna Kamińska
Mleko A2A2 jest coraz popularniejsze
Mleko A2A2 jest coraz popularniejsze
Źródło: Adobe Stock
Mleko A2A2 coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach, a kolejni hodowcy są zainteresowani jego produkcją. Chociaż wygląda i pachnie jak „zwykłe” mleko, to jednak w pewien sposób się od niego różni. Wyjaśniamy, czym jest mleko A2A2.
Spis treści:

    Zainteresowanie tym produktem rośnie wśród konsumentów, zwłaszcza tych zwracających szczególną uwagę na zdrową dietę i dobre samopoczucie. Również hodowcy coraz częściej szukają informacji na temat możliwości rozpoczęcia produkcji mleka A2A2. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Mleko A2A2: Co to za mleko?

    Podstawowa różnica między mlekiem A1 a mlekiem A2 dotyczy struktury obecnego w nim głównego białka – kazeiny. W mleku A1 występuje ono w formie beta-kazeiny A1, natomiast w mleku A2 – beta-kazeiny A2. Te dwa warianty różnią się zaledwie jednym z 209 aminokwasów w łańcuchu białkowym. W przypadku beta-kazeiny A1 jest to histydyna, a beta-kazeiny A2 – prolina.

    Czytaj też: Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie

    Ta niewielka zmiana ma jednak duży wpływ na strukturę i właściwości białka oraz na jego trawienie przez człowieka. Każdy z dwóch wspomnianych wariantów beta-kazeiny zachowuje się inaczej w tym procesie.

    W czasie trawienia beta-kazeiny A1 uwalnia się peptyd zwany beta-kazomorfiną-7 (BCM-7), która – jak sugerują niektóre badania – odpowiada m.in. za takie dolegliwości trawienne jak wzdęcia, ból brzucha czy biegunka. Tego rodzaju problemów nie wywołuje natomiast beta-kazeina A2, która jest lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Jednocześnie jest jednak rzadziej występującą formą kazeiny.

    Czytaj też:
    Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu

    Jak zbudować stado produkujące mleko A2A2?

    Rodzaj mleka zależy od wariantu genu, który występuje u krów (gen A1 lub gen A2). Jak wynika z badań naukowych, pierwotnym genem u bydła był gen A2. Z tego powodu mleko A2A2 bywa nazywane mlekiem pierwotnym. Natomiast gen A1 jest wynikiem późniejszej mutacji. Jednak w związku z tym, że krowy z wariantem genu A1 są bardziej mleczne, a ich mleko lepiej nadaje się do celów przetwórczych, szybko zyskały uznanie hodowców i stały się bardziej popularne.

    Obecnie jednak coraz więcej hodowców decyduje się na hodowlę stada dającego mleko A2A2. Aby rozpocząć tego typu hodowlę, konieczna jest selekcja hodowlana. W tym celu najpierw należy przeprowadzić badania genetyczne stada, aby wiedzieć, jaki genotyp (np. A1A1 czy A2A2) posiadają poszczególne sztuki, co pozwoli wyselekcjonować osobniki o pożądanym genotypie A2A2 i stopniowo eliminować z rozrodu pozostałe. Trzeba również świadomie planować dobór zarówno buhajów, jak i matek. Aktualnie działania tego rodzaju są łatwiejsze, ponieważ w katalogu buhajów wielu organizacji hodowlanych podawane są już informacje na temat genotypu poszczególnych sztuk.

    Czytaj też: Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci

    Mleko A2A2 szansą dla konsumentów i hodowców

    Mleko A2A2 wyróżnia się, co potwierdzają niektóre badania, lepszą przyswajalnością i pozytywnym wpływem na mikroflorę jelitową. Zdaniem niektórych naukowców może nawet zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 1 czy autyzmu. Teorie te jednak, według wielu badaczy, wymagają jeszcze potwierdzenia. Wszystko to sprawia jednak, że po mleko A2A2 szczególnie chętnie sięgają osoby dbające o zdrową dietę i zwracające uwagę na skład spożywanych produktów.

    Wobec potencjalnych korzyści wynikających z picia mleka A2A2 jest ono droższe od tradycyjnego mleka. Tym samym jego produkcja może być dla hodowców bydła bardziej opłacalna. Dzięki wprowadzeniu go do swojej oferty gospodarstwa mleczne mogą zwiększyć swoją konkurencyjność.

    Czytaj też:
    Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?

    Mleko A2A2 w Polsce i na świecie

    Mleko A2A2 jest dostępne na rynku od niedawna. Po raz pierwszy pojawiło się w 2003 roku w Nowej Zelandii. Z czasem stało się popularne także w Australii, Stanach Zjednoczonych czy w niektórych państwach azjatyckich. Coraz częściej pojawia się także na rynkach europejskich.

    W Polsce mleko A2A2 od kilku lat promuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM). W tym roku ruszyła już czwarta edycja organizowanej przez nią kampanii „A2A2 nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności – edycja 2025”. Kampania współfinansowana z Funduszu Promocji Mleka ma na celu szerzenie wiedzy na temat właściwości mleka A2A2, a także przekonywanie do niego hodowców i konsumentów.

    Organizowane są spotkania i warsztaty dla hodowców na temat korzyści wynikających z genotypowania stad bydła i produkcji mleka A2A2. Prowadzone jest genotypowanie krów i jałówek w celu oceny potencjału polskich stad do produkcji mleka A2A2. Odbywa się także kampania promująca zalety mleka A2A2 wśród konsumentów.

    • Tagi:
    • hodowla
    • mleko
    • mleko A2A2
    • bydło
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Rynek mleka. Jak przetrwać kryzys?

    22 grudnia 2025
    Przepisy

    Kto musi zarejestrować kury? Co w przypadku, gdy sprzedajesz jajka sąsiadom?

    19 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce

    16 grudnia 2025
    Ekonomika

    Załamanie na rynku mleka. Minister: musimy urealnić mechanizm skupu interwencyjnego

    12 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]

    9 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Polskie mleko znalazło swoje nowe eldorado? Ministerstwo odkrywa karty: te kraje to przyszłość

    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli

    2 grudnia 2025
    Newsy

    Dramatyczny rozwój tej choroby. Zaatakowała w 7 nowych miejscach

    2 grudnia 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę krów posiada tylko kilku rolników w Polsce
    24 grudnia 2025
    Inne
    Opłata od roślin oleistych - kto dokonuje potrąceń?
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Dodatki paszowe - czy warto?
    24 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce
    16 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Ten wirus atakuje także małe obory. GIW potwierdza nową serię zakażeń
    12 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Toaleta dla krów? To nie żart. Ten system zdobył właśnie nagrodę za "innowację przyszłości"
    12 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Pilne! Od tego będzie zależeć przyszłość producentów zwierząt. Czas tylko do jutra
    11 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności