Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kto zaskoczył, kto zawiódł? Tak wyglądają plony wczesnej kukurydzy na kiszonkę 2025
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
      Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
      Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
      Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

Bydło i mleko - Bydło i mleko 14 września 2025 07:13 Joanna Kamińska
Mleko A2A2 jest coraz popularniejsze
Mleko A2A2 jest coraz popularniejsze
Źródło: Adobe Stock
Mleko A2A2 coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach, a kolejni hodowcy są zainteresowani jego produkcją. Chociaż wygląda i pachnie jak „zwykłe” mleko, to jednak w pewien sposób się od niego różni. Wyjaśniamy, czym jest mleko A2A2.
Spis treści:

    Zainteresowanie tym produktem rośnie wśród konsumentów, zwłaszcza tych zwracających szczególną uwagę na zdrową dietę i dobre samopoczucie. Również hodowcy coraz częściej szukają informacji na temat możliwości rozpoczęcia produkcji mleka A2A2. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Mleko A2A2: Co to za mleko?

    Podstawowa różnica między mlekiem A1 a mlekiem A2 dotyczy struktury obecnego w nim głównego białka – kazeiny. W mleku A1 występuje ono w formie beta-kazeiny A1, natomiast w mleku A2 – beta-kazeiny A2. Te dwa warianty różnią się zaledwie jednym z 209 aminokwasów w łańcuchu białkowym. W przypadku beta-kazeiny A1 jest to histydyna, a beta-kazeiny A2 – prolina.

    Czytaj też: Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie

    Ta niewielka zmiana ma jednak duży wpływ na strukturę i właściwości białka oraz na jego trawienie przez człowieka. Każdy z dwóch wspomnianych wariantów beta-kazeiny zachowuje się inaczej w tym procesie.

    W czasie trawienia beta-kazeiny A1 uwalnia się peptyd zwany beta-kazomorfiną-7 (BCM-7), która – jak sugerują niektóre badania – odpowiada m.in. za takie dolegliwości trawienne jak wzdęcia, ból brzucha czy biegunka. Tego rodzaju problemów nie wywołuje natomiast beta-kazeina A2, która jest lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Jednocześnie jest jednak rzadziej występującą formą kazeiny.

    Czytaj też:
    Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu

    Jak zbudować stado produkujące mleko A2A2?

    Rodzaj mleka zależy od wariantu genu, który występuje u krów (gen A1 lub gen A2). Jak wynika z badań naukowych, pierwotnym genem u bydła był gen A2. Z tego powodu mleko A2A2 bywa nazywane mlekiem pierwotnym. Natomiast gen A1 jest wynikiem późniejszej mutacji. Jednak w związku z tym, że krowy z wariantem genu A1 są bardziej mleczne, a ich mleko lepiej nadaje się do celów przetwórczych, szybko zyskały uznanie hodowców i stały się bardziej popularne.

    Obecnie jednak coraz więcej hodowców decyduje się na hodowlę stada dającego mleko A2A2. Aby rozpocząć tego typu hodowlę, konieczna jest selekcja hodowlana. W tym celu najpierw należy przeprowadzić badania genetyczne stada, aby wiedzieć, jaki genotyp (np. A1A1 czy A2A2) posiadają poszczególne sztuki, co pozwoli wyselekcjonować osobniki o pożądanym genotypie A2A2 i stopniowo eliminować z rozrodu pozostałe. Trzeba również świadomie planować dobór zarówno buhajów, jak i matek. Aktualnie działania tego rodzaju są łatwiejsze, ponieważ w katalogu buhajów wielu organizacji hodowlanych podawane są już informacje na temat genotypu poszczególnych sztuk.

    Czytaj też: Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci

    Mleko A2A2 szansą dla konsumentów i hodowców

    Mleko A2A2 wyróżnia się, co potwierdzają niektóre badania, lepszą przyswajalnością i pozytywnym wpływem na mikroflorę jelitową. Zdaniem niektórych naukowców może nawet zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 1 czy autyzmu. Teorie te jednak, według wielu badaczy, wymagają jeszcze potwierdzenia. Wszystko to sprawia jednak, że po mleko A2A2 szczególnie chętnie sięgają osoby dbające o zdrową dietę i zwracające uwagę na skład spożywanych produktów.

    Wobec potencjalnych korzyści wynikających z picia mleka A2A2 jest ono droższe od tradycyjnego mleka. Tym samym jego produkcja może być dla hodowców bydła bardziej opłacalna. Dzięki wprowadzeniu go do swojej oferty gospodarstwa mleczne mogą zwiększyć swoją konkurencyjność.

    Czytaj też:
    Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?

    Mleko A2A2 w Polsce i na świecie

    Mleko A2A2 jest dostępne na rynku od niedawna. Po raz pierwszy pojawiło się w 2003 roku w Nowej Zelandii. Z czasem stało się popularne także w Australii, Stanach Zjednoczonych czy w niektórych państwach azjatyckich. Coraz częściej pojawia się także na rynkach europejskich.

    W Polsce mleko A2A2 od kilku lat promuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM). W tym roku ruszyła już czwarta edycja organizowanej przez nią kampanii „A2A2 nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności – edycja 2025”. Kampania współfinansowana z Funduszu Promocji Mleka ma na celu szerzenie wiedzy na temat właściwości mleka A2A2, a także przekonywanie do niego hodowców i konsumentów.

    Organizowane są spotkania i warsztaty dla hodowców na temat korzyści wynikających z genotypowania stad bydła i produkcji mleka A2A2. Prowadzone jest genotypowanie krów i jałówek w celu oceny potencjału polskich stad do produkcji mleka A2A2. Odbywa się także kampania promująca zalety mleka A2A2 wśród konsumentów.

    • Tagi:
    • hodowla
    • mleko
    • mleko A2A2
    • bydło
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    13 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”

    12 listopada 2025
    Hodowla

    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę

    7 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?

    3 listopada 2025
    Newsy

    "Szczególny niepokój". Rolnicy alarmują o "nietypowej sytuacji"

    29 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?

    26 października 2025
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Analizy rynkowe

    Do Europy płynie tanie masło z Ameryki. Czy rynek mleka czeka załamanie?

    19 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
    14 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Katastrofa na rynku bydła
    13 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Bruksela tnie dopłaty. Polscy hodowcy bydła alarmują. Wydano pilny apel
    11 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nietypowy pomysł uratował gospodarstwo. Nowy biznes był strzałem w dziesiątkę
    7 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jesień przynosi czarną serię. Ten wirus znów uderzył. Mamy już ponad 6000 zwierząt w ogniskach
    4 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
    30 października 2025
    Bydło i mleko
    Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
    27 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności