Zdrowy przysmak w twoim ogrodzie. Jak uprawiać szczaw?

W Polsce występuje kilkanaście gatunków szczawiu. Jest to roślina wieloletnia z gatunku rdestowatych. Można spotkać ją na łąkach oraz nad brzegiem rzek i stawów. Młode liście są źródłem cennych witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminę C, A, E, z grupy B, a także żelazo, sód, wapń, potas, fosfor i cynk. Poza tym szczaw jest źródłem błonnika pokarmowego i zawiera niewiele kalorii. Dzięki obecności flawonoidów roślina wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Ma też pozytywny wpływ na trawienie, właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne.
Czytaj też: Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
Co można przygotować ze szczawiu?
Szczaw przypomina swoim wyglądem szpinak. Choć smakuje inaczej (szczaw jest mocno kwaśny), w praktyce można wykorzystać go w podobny sposób. Roślina posłuży np. jako dodatek do sałatek lub kanapek. Kolejną propozycją jest koktajl lub smoothie. Szczaw sprawdzi się też w daniach obiadowych, np. do makaronu z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Zazwyczaj jednak jest używany jako baza tradycyjnej zupy szczawiowej, którą przyrządza się z warzywnego wywaru.
Mimo że szczaw zawiera sporo wartościowych składników, nie należy spożywać go w zbyt dużych ilościach ze względu na obecność kwasu szczawiowego. Jego nadmiar może prowadzić do problemów ze zdrowiem, zwłaszcza w odniesieniu do nerek oraz kości. Warto jednak dodać, że podczas obróbki termicznej zawartość szczawianów zostaje zredukowana i to nawet o połowę. Osoby, u których zdiagnozowano problemy z nerkami lub z różnych innych powodów mają zaleconą dietę niskoszczawianową, powinny kontrolować ilość spożywanego szczawiu.
Jak uprawiać szczaw w ogrodzie?
Szczaw jest rośliną wieloletnią. Ma długie ogonkowe i skrętne liście, i bardzo głębokie korzenie. Dzięki temu bylina dobrze znosi nawet trudne warunki glebowe i atmosferyczne. Jest także mrozoodporna i nie wymaga okrycia na czas zimy. Jakie warunki trzeba jej zapewnić, jeśli myślimy o uprawie w ogrodzie?
-
Szczaw najlepiej posadzić na słonecznym stanowisku, jednak roślina poradzi sobie również w cieniu – pod płotem lub pod drzewem.
-
Bylina może być z powodzeniem uprawiana razem z warzywami w warzywniku. Można także sadzić ją na rabatach.
-
Jeśli chodzi o glebę, szczaw nie ma szczególnych wymagań. Jeśli podłoże jest słabe, roślina będzie po prostu mniej dorodna. Do uprawy najlepiej nadaje się przepuszczalna, żyzna, lekka i próchnicza gleba. Szczaw toleruje pH od kwaśnego do obojętnego. Nie lubi gleb zasadowych. Zaleca się, aby podłoże było wilgotne.
Czytaj też: Pamiętaj o tym po posadzeniu pomidorów. Krzaki będą prawidłowo rosły i owocowały
Kiedy siać szczaw?
Nasiona należy wysiewać w marcu i kwietniu, opcjonalnie na początku sierpnia. Siejemy je na głębokość około 1 cm, najlepiej w rzędach oddalonych od siebie o 20–30 cm. Po 5–14 dniach roślina zacznie kiełkować. Warto pamiętać, że w okresie wschodu szczególnie potrzebuje wilgotnej ziemi. Można także rozmnożyć roślinę poprzez podział kęp, które należy posadzić w nowych miejscach. Do podziału najlepiej wykorzystać 2–3-letnie, dobrze rozrośnięte kępy. Zbiory będą możliwe 2–3 miesiące po wysiewie. W pierwszym roku zazwyczaj przeprowadza się dwa lub trzy zbiory w sezonie, jednak w kolejnych latach ta liczba może zwiększyć się do pięciu.
Co 3-4 lata warto przesadzić szczaw, ponieważ z biegiem czasu rośnie coraz słabiej w tym samym miejscu. W okresie kwitnienia należy na bieżąco wycinać kwiatostany, ponieważ osłabiają one roślinę i sprawiają, że liście są mniej smaczne. Jeśli chodzi o zabiegi pielęgnacyjne, oprócz regularnego podlewania, można nawozić roślinę kompostem, choć nie jest to obowiązkowe. Warto także systematycznie odchwaszczać glebę.
Czytaj też: “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz