Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
      Zimowy sen anturium to mit? Pamiętaj o tym na przełomie listopada i grudnia
      Raz na dwa tygodnie pamiętaj o "czarnej wodzie" dla grudnika. Zachwyci na święta
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak ukisić dobrą kapustę? On to wie

Jak ukisić dobrą kapustę? On to wie

Sylwetki 29 grudnia 2024 07:45 Aktualizacja: 30 grudnia 2024 15:49
Tomasz Anczykowski - producent kiszonej kapusty
Tomasz Anczykowski - producent kiszonej kapusty
Źródło: Tomasz Anczykowski
Kapustę produkują i kiszą sami. W czym tkwi sekret dobrej kiszonej kapusty? Na co warto zwrócić uwagę?
Spis treści:

    Rodzinne gospodarstwo Anczykowskich produkuje, kisi i sprzedaje kapustę kiszoną. To jest produkt, który w święta gościł na naszych stołach. Gospodarz zdradza, na co zwrócić uwagę przy kiszeniu kapusty.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gospodarstwo zlokalizowane jest w Zagorzynie pod Kaliszem. Działalność zapoczątkował dziadek pana Tomasza w latach 60- tych. Kiszeniem natomiast zajęto się 20 lat później. Oficjalnie pan Tomasz przejął gospodarstwo w ubiegłym roku po rodzicach, jednak już od zakończenia szkoły średniej miał sprecyzowane plany na życie i widział, że jego przyszłość będzie związana właśnie z taką pracą. W funkcjonowanie gospodarstwa zaangażowani są przede wszystkim najbliżsi, jedynie sezonowo wspomagają się pracownikami. Niewielkie, bo 20- hektarowe uprawy nastawione są głównie na produkcję kapusty oraz ogórków. Kapusta zajmuje 5 ha, a ogórki - 2 ha. Całość zbiorów przeznaczona jest na kiszonki.

    - To są najbardziej przychodowe kierunki gospodarstwa. Mamy trochę zboża, ale nastawieni jesteśmy na kapustę i ogórka. Uprawiamy je, kisimy i sprzedajemy lokalnie z dowozem do klienta - opowiada pan Tomasz.

    Jakość kapusty najważniejsza

    Przetwarzany surowiec pochodzi wyłącznie z własnych upraw.

    - U nas to wszystko odbywa się naturalnie, bez żadnych ulepszaczy czy konserwantów. Myślę , że na ekologiczne produkty trzeba kłaść teraz duży nacisk - chwali się pan Tomasz.

    Zakończony sezon uważa za bardzo dobry. Udało się zebrać ponad 400 ton kapusty.

    - Jeśli od samego początku sami o produkt zadbamy to zyskujemy bardzo dużo na jakości.

    Gospodarz w ciągu kilku lat próbował różnych odmian, aż wreszcie trafił na tę, która spełnia jego oczekiwania. Aby po ukiszeniu kapusta była słodka i smaczna, warto wybrać odmianę, która ma w sobie dużo cukru. A kiszona, to nic innego jak połączenie kapusty z solą. Dlatego tak naprawdę kiszoną możemy zrobić samemu w domu. Na co jednak zwrócić wtedy uwagę?

    - Jeśli chodzi o samą kapustę, to rozglądałbym się za tą wizualnie ładną, wyrośniętą i soczystą. To jest chyba sukces dobrej kapusty kiszonej. Jeśli główka będzie niedorośnięta, będzie miała taką twardą, suchą masę, to z czegoś takiego, na pewno nie będzie dobrej jakości - wyjaśnia pan Tomasz.

    A proporcja?

    - Na tonę kapusty dajemy około 17 -18 kg soli.

    Do domowego przetwórstwa na kilogram kapusty przypada zatem niespełna 20 gramów soli.

    Etapy kiszenia kapusty

    Zarówno zbiór kapusty, jak i wkładanie do wiaderek już ukiszonej odbywa się ręcznie. Przy szatkowaniu wspomagają się maszyną. Jak etapowo wygląda praca w gospodarstwie pana Tomasza? - Kapustę zbieramy ręcznie z pola, wierzchnie liście są odrzucone, zostaje sama biała część, na przyczepach przywożona jest do hali, tam mamy wygłębiacz, żeby rozdrobnić głąb. Później trafia na szatkownicę i następnie z solą podana jest do silosu. W silosie następuje proces kiszenia - opisuje rozmówca.

    Długość procesu kiszenia uzależniona jest od pogody albo bardziej temperatury powietrza.

    - Jeśli mamy ciepło, to kapustę możemy sprzedawać nawet po 3 tygodniach. Jeżeli są temperatury bliżej 0 stopni, kapusta potrzebuje więcej czasu, aby ukisła i trafiła do sprzedaży - wyjaśnia.

    Ukiszona trafia do wiaderek i beczek o gramaturze od kg do 120 kg. Pakowanie odbywa się ręcznie. Ta w beczkach sprzedawana jest na ryneczkach i bazarach. Gospodarstwo zaopatrzone jest w 6 silosów, do których kolejno trafia kapusta.

    - Działamy na zmianę, jeśli w jednym silosie jest już kiszona, to za parę dni szykujemy już w innym silosie, żeby sprzedaż była na bieżąco - mówi gospodarz.

    Na niejednym stole wigilijnym zagości kapusta kiszona pod różną postacią. U Tomasza Anczykowskiego, który na co dzień zajmuje się kiszeniem kapusty podana będzie z grochem oraz w krokietach. Kapusta zebrana przez rodzinę pana Tomasza już jest w silosach. Ukiszona trafi do sprzedaży i później na nasze stoły.

    Zobacz też: Za ile kiszona kapusta?

    • Tagi:
    • kiszona kapusta
    • ceny kiszonej kapusty
    • jak ukisić kapustę
    Romana Antczak
    Redaktor działu Ceny Rolnicze na portalu wiescirolnicze.pl i w ogólnopolskim miesięczniku Wieści Rolnicze. Sonduje ceny w najważniejszych firmach skupujących żywiec wieprzowy, wołowy oraz zboża. Dostarcza dane o cenach warzyw i owoców z największych giełd owocowo-warzywnych w Polsce.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Dlaczego warto jeść kiszone warzywa? Ile kosztują?

    6 grudnia 2023
    Owoce i warzywa

    Kapusta kiszona - ceny i właściwości

    22 grudnia 2022
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Będą zmiany w dopłatach do paliwa dla rolników? Resort analizuje „nowoczesny i szczelny” system
    22 listopada 2025
    Technika
    ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
    22 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta nie mają objawów, ale wynik testu jest dodatni. Mapa zakażeń tą chorobą rozszerza się
    22 listopada 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
    9 listopada 2025
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Sylwetki
    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
    19 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności