Jak hodować kaczki? [ZDJĘCIA]
Jak długo rośnie kaczka? Jakie gatunki kaczek są najbardziej popularne?
Na fermie Tułaczów są tzw. kaczki typu pekin (głównie z firm Grimaud we Francji i Cherry Valley z Niemiec), które charakteryzują się białym, kruchym i tłustym mięsem. Różnią się od kaczek piżmowych, których mięso jest bardziej czerwone i chude. Najczęściej pisklęta rodzicielskie docierają do nich z Francji i Niemiec. Są o 10 razy droższe, niż kaczuszki do tuczu, bo kosztują 30 zł/sztukę. Cykl hodowlany jest długi. Rozpoczyna się od przyjazdu jednodniowej kaczuszki. Późnej przez 25 tygodni ma miejsce odchów, a po tym czasie zwierzę jest przygotowywanie do nieśności.
Czytaj także: Grypa ptaków w UE. Izba apeluje do producentów drobiu o ostrożność!
- Najczęściej pełna nieśność następuję w 31. tygodniu życia. Kontrakty na sprzedaż jajek trwają około 52 tygodnie, czyli ta kaczka jest u nas już półtora roku. W razie potrzeby stado możemy przepierzyć, czyli dać jej odpoczynek od 8 do 10 tygodni i potem znów ciągnąć produkcję jajek przez około 25 tygodni w następnym sezonie - mówi Monika Tułacz.
Maksymalnie jedna kaczka na fermie może być 2 lata i 3 miesiące.