Ptasia grypa dziesiątkuje stada drobiu - miliony ptaków zagazowanych [WIDEO]
OGNISKA PTASIEJ GRYPY
Do tej pory stwierdzono tu 36 ognisk grypy ptaków. 32 zostały stwierdzone tylko w dwóch ostatnich miesiącach, a więc w kwietniu i w maju. Pogoda - niskie temperatury, wilgotność, wiatry - sprzyjała rozprzestrzenianiu się wirusa. - To spowodowało, że wirus tak długo utrzymuje się w środowisku i jest niebezpieczny dla gospodarstw - mówi lek. wet. Dorota Daniluk, Zastępca Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii.
MILIONY SZTUK DROBIU DO ZAGAZOWANIA
Zagazowanych zostało ponad 600 tys. sztuk drobiu. Służby weterynaryjne apelują o zachowywanie zasad bioasekuracji. - Wirus ptasiej grypy może przenosić się z powietrzem, ale główną przyczyną jest człowiek - przenosi wirusa ze środowiska, w którym on występuje, do obiektów, w których są utrzymywane ptaki. Na zasady bioasekuracji musimy uważać na każdym etapie produkcji i praktycznie przez cały rok, a szczególnie - od jesieni do wiosny, w tym roku - nawet do późnej wiosny - dodaje lek. wet. Dorota Daniluk.
PTASIA GRYPA - WIRUSOWA CHOROBA DROBIU*
Grypa ptaków to niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100%.
Zakażone ptaki wydalają wirus w dużych ilościach przede wszystkim z:
kałem
wydzieliną z oczu
wydzieliną z dróg oddechowych
wydychanym powietrzem.
PTASIA GRYPA - ŹRÓDŁO WIRUSA DLA DROBIU
Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany:
- kury i indyki - duża wrażliwość na zakażenie, występowanie klinicznej postaci choroby;
- kaczki i gęsi - wrażliwość na zakażenie wszystkimi szczepami wirusa AI, ale tylko niektóre bardzo zjadliwe wirusy wywołują kliniczną postać choroby. Drób wodny uważa się za potencjalny rezerwuar i źródło wirusa dla drobiu;
- perliczki, przepiórki, bażanty i kuropatwy - wrażliwość podobna jak u kur i indyków;
- strusie - u strusi występują objawy oddechowe i nerwowe, biegunka, osłabienie i upadki 20-30%. Emu jest mniej wrażliwe, nie występują objawy kliniczne ani upadki;
- ptaki trzymane w klatkach, włączając papugowate i śpiewające - wirusy AI izolowane na całym świecie od dzikich i egzotycznych ptaków nie były dotąd stwierdzane u ptaków trzymanych w klatkach.
WIRUS PTASIEJ GRYPY
Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).
Drogi zakażenia ptasią grypą
Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby.
ZAKAŻENIE DROBIU PTASIĄ GRYPĄ - JAKIE SKUTKI
Ważne jest, aby odpowiednio chronić drób przed zakażeniem - ma to znaczenie gospodarcze zarówno o charakterze lokalnym (konieczność likwidacji stad), jak i globalnym (zamykanie rynków zagranicznych dla polskiego drobiu i produktów drobiowych).
PTASIA GRYPA - CHOROBA GROŹNA DLA LUDZI?
Jak dotychczas nie stwierdzono na świecie ani jednego przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka i w chwili obecnej nie ma podstaw do wprowadzania ponadstandardowych środków prewencyjnych w odniesieniu do ludzi. Badania genetyczne wirusa H5N8 wykrytego w Polsce wskazują na typowy profil, charakterystyczny dla wirusów ptasich i brak głównych cech przystosowawczych do organizmu człowieka.
OCHRONA PRZED PTASIĄ GRYPĄ
Biorąc jednak pod uwagę ewolucyjne pochodzenie wirusów H5N8 od H5N1 oraz generalnie dużą zmienność wirusów grypy, wskazana jest pewna ostrożność, szczególnie u osób zawodowo mających kontakt z drobiem i ptakami dzikimi. Zaleca się stosowanie rutynowych zasad higieny, takich jak mycie rąk ciepłą wodą z mydłem oraz unikanie bezpośredniego kontaktu z drobiem chorym, padłym ptactwem dzikim oraz przedmiotami, na których znajdują się ślady ptasich odchodów.
Wirus szybko ginie w produktach drobiarskich poddanych obróbce termicznej.