Minister zdecydował. Mamy w Polsce nowy krajowy system jakości żywności

Do obecnych czterech dołączył właśnie piąty. Minister rolnictwa podpisał decyzję, która uznała nowy krajowy system jakości żywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
System TAQ - Tradition And Quality - uznany krajowym system jakości żywności
Tradition And Quality (TAQ) - bo tak nazywa się wspomniany nowy system został uznany przez ministra rolnictwa 11 kwietnia 2025. Nowy krajowy system jakości żywności został opracowany przez Stowarzyszenie Polska Tradycja Smaku.
- Podczas uroczystego spotkania, sekretarz stanu Stefan Krajewski wręczył decyzję na ręce prezesa Zarządu Stowarzyszenia Adama Filipczuka oraz członka Stowarzyszenia, prezesa Zarządu Zakładu Mięsnego "Mościbrody” oraz Zakładów Drobiarskich Stasin Krzysztofa Borkowskiego - informują przedstawiciele resortu rolnictwa.
fot. MRIRW
System TAQ to dobrowolny program, który wprowadza rozwiązania ukierunkowane na podnoszenie jakości mięsa wieprzowego i wędlin wprowadzonych do obrotu na rynku krajowym.
- System ten określa szczegółowe wymagania dotyczące chowu zwierząt, żywienia, dobrostanu oraz przetwórstwa mięsa. Produkty objęte tym systemem są odpowiednio oznakowane, co ułatwi ich identyfikację na rynku oraz pozwoli na korzystanie z dodatkowych środków na działania informacyjno-promocyjne - informują przedstawiciele resortu rolnictwa.
Krajowe systemy jakości żywności
Przypomnijmy: krajowe systemy jakości żywności są uznawane stosownie do art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 8 lutego 2023 r. o Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 (Dz.U. 2023 poz. 412).
Do tej pory było ich w Polsce cztery:
- Jakość Tradycja
- System Quality Meat Program (QMP)
- System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP)
- System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System)
Od teraz dojdzie do nich piąty - także wspomniany system TAQ.