Minister zdecydował. Mamy w Polsce nowy krajowy system jakości żywności

Do obecnych czterech dołączył właśnie piąty. Minister rolnictwa podpisał decyzję, która uznała nowy krajowy system jakości żywności.
System TAQ - Tradition And Quality - uznany krajowym system jakości żywności
Tradition And Quality (TAQ) - bo tak nazywa się wspomniany nowy system został uznany przez ministra rolnictwa 11 kwietnia 2025. Nowy krajowy system jakości żywności został opracowany przez Stowarzyszenie Polska Tradycja Smaku.
- Podczas uroczystego spotkania, sekretarz stanu Stefan Krajewski wręczył decyzję na ręce prezesa Zarządu Stowarzyszenia Adama Filipczuka oraz członka Stowarzyszenia, prezesa Zarządu Zakładu Mięsnego "Mościbrody” oraz Zakładów Drobiarskich Stasin Krzysztofa Borkowskiego - informują przedstawiciele resortu rolnictwa.
fot. MRIRW
System TAQ to dobrowolny program, który wprowadza rozwiązania ukierunkowane na podnoszenie jakości mięsa wieprzowego i wędlin wprowadzonych do obrotu na rynku krajowym.
- System ten określa szczegółowe wymagania dotyczące chowu zwierząt, żywienia, dobrostanu oraz przetwórstwa mięsa. Produkty objęte tym systemem są odpowiednio oznakowane, co ułatwi ich identyfikację na rynku oraz pozwoli na korzystanie z dodatkowych środków na działania informacyjno-promocyjne - informują przedstawiciele resortu rolnictwa.
Krajowe systemy jakości żywności
Przypomnijmy: krajowe systemy jakości żywności są uznawane stosownie do art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 8 lutego 2023 r. o Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 (Dz.U. 2023 poz. 412).
Do tej pory było ich w Polsce cztery:
- Jakość Tradycja
- System Quality Meat Program (QMP)
- System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP)
- System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System)
Od teraz dojdzie do nich piąty - także wspomniany system TAQ.