Koronawirus w niemieckich ubojniach. Ceny świń w dół
Drastyczny spadek cen żywca wieprzowego w Niemczech. Powodem m.in. koronawirus w dwóch dużych ubojniach.
Pandemia koronawirusa w coraz większym stopniu oddziałuje na rynek wieprzowiny.
- Obserwujemy stopniowy rozdźwięk pomiędzy ceną żywca a ceną produktów wieprzowych na półkach sklepowych. Drastyczny spadek ceny w Niemczech w dniu 6 maja 2020 (aż o 10 centów) było wynikiem nie tylko zamkniętych restauracji, ograniczeń w organizowaniu imprez i towarzyskich spotkań przy grillu, ale również zamknięciem dwóch dużych ubojni w landach North Rhine-Westphalia i Schleswig-Holstein - informuje Aleksander Dargiewicz, prezes POLPIG - Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej w Polsce.
Powodem wyłączenia produkcji w tych zakładach było oczywiście potwierdzenie zakażeń koronawirusem u części załóg. Z tego też względu lokalne władze zarządziły przetestowanie pracowników także pozostałych zakładów mięsnych w kierunku COVID-19.
AKTULANE CENY ŻYWCA WIEPRZOWEGO W POLSKICH SKUPACH. KLIK
Szef POLPIG uważa, że ewentualne potwierdzenie zakażeń w innych ubojniach może spowodować dodatkową presję na cenę skupu żywca wieprzowego w tym kraju.
- Wygląda na to, że u naszych zachodnich sąsiadów również nie ma procedur zapewniających utrzymanie ciągłości produkcji w zakładach mięsnych dotkniętych koronawirusem. W przypadku zakażenia części załogi cały zakład jest zamykany - komentuje Aleksander Dargiewicz.
Podobnie odbyło się to w Stanach Zjednoczonych. - To właśnie zamykania zakładów mięsnych w Polsce, czy braku personelu do obsługi zwierząt na fermie obawiamy się najbardziej. Zamknięcie zakładu ubojowego z dnia na dzień stwarza bardzo trudną sytuację dla producentów żywca nieprzygotowanych na tę okoliczność - uważa prezes POLPIG.
Czytaj także: