Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy narażeni na skrajne ubóstwo. Najnowsze dane GUS
      236 mld euro dla gospodarstw rolnych. Unia Europejska stawia na młodych rolników
      Nawet 2380 zł do hektara. Na horyzoncie nowa dopłata dla rolników
      Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak wygląda nowa mięsna rasa bydła?

Jak wygląda nowa mięsna rasa bydła?

Hodowla - Bydło i mleko 16 listopada 2017 10:48 redakcja Aktualizacja: 16 listopada 2017 11:11
Jak wygląda nowa mięsna rasa bydła?
Źródło: P. Nowicki
Hodowcy i naukowcy z Polski wspólnie pracują nad stworzeniem nowej rasy bydła. Gatunek ten ma cechować szczególne umięśnienie.
Spis treści:

    Hodowcy i naukowcy z Polski wspólnie pracują nad stworzeniem nowej rasy bydła. Gatunek ten ma cechować szczególne umięśnienie. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Pomysł na poszukiwanie krów, które przekażą potomnym gen odpowiadający za szczególne umięśnienie, powstał już w latach 70. ubiegłego wieku, jednak z powodu braku środków finansowych nie został on nigdy zrealizowany. Dziś jednak rolnicy z Warmii i Mazur chcą zainicjować badania, które doprowadzą do stworzenia pierwszej w historii Polski mięsnej rasy bydła. Do tego celu ma być wykorzystana hodowla zachowawcza rasy Polskiej Czerwonej.

    Jak podają inicjatorzy, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym, celem będzie nie krzyżowanie, a wypracowanie rasy typowo mięsnej, która przejmie wszystkie najlepsze cechy od będących teraz w hodowlach w całym kraju sztuk bydła rasy Polska Czerwona.  By jednak było to możliwe, zdaniem pomysłodawcy konieczna jest współpraca: polityków, naukowców i hodowców.

    ZOBACZ ZDJĘCIA Z WYSTAWY BYDŁA KLIK

    O takich możliwościach naukowcy dyskutowali już w latach siedemdziesiątych minionego wieku. Nic z tego jednak nie wyszło a Polska Czerwona gdyby nie hodowla zachowawcza, nie wiadomo czy by przetrwała do naszych czasów. Na szczęscie zainteresowanie tą rasą powraca. 17 lat temu pod oceną użytkowości mlecznej było w kraju 150 szt. obecnie całą populację szacuje się na około 20tys. szt., z czego około 2,5 tys. objętych jest oceną użytkowości mlecznej. Hodowcy częściej stawiają na mniej pracochłonną produkcję mięsa.

    - Podstawowym walorem tej rasy jest jej zdrowotność oraz rozrodczość. Rasa ta jest bardzo odporna na choroby, jest przygotowana do naszych warunków klimatycznych, a oprócz tego przejawia się wysokimi wskaźnikami rozrodu, bardzo łatwymi porodami, co jest bardzo ważne w przypadku szczególnie krów mięsnych- mówi zastępca dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk.

    Jak podają źródła teraz jest nadzieja, że plany podjęcia próby wyhodowania pierwszej polskiej rasy mięsnej dojdą do skutku. Na realizację takich inicjatyw są pieniądze z Unijnej kasy. Program hodowlany miał by pomóc w selekcji jałówek, które będą w stanie wydać na świat idealne buhaje.

    PRZECZYTAJ JAK ZADBAĆ O RACICE U BYDŁA KLIK

    Głównym wyróżnikiem nowej rasy ma być hipertrofia mięsni, którego gen, został odkryty także w Polskiej Czerwonej krowie. Ma to gwarantować, że zwierzęta w swej budowie będą miały więcej mięsa. Na efekty tych prac trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, badania które miały by zaowocować stowrzeniem pierwszej polskiej rasy mięsnej bydła to proces długotrwały i mogą potrwać przynajmniej 20 lat.

    Źródło: bukaciarnia.pl
    • Tagi:
    • Polska Czerwona
    • rasa
    • bydło
    redakcja
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce

    16 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]

    9 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli

    2 grudnia 2025
    Newsy

    Dramatyczny rozwój tej choroby. Zaatakowała w 7 nowych miejscach

    2 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Niepokojąca sytuacja na rynku bydła. Co się dzieje z cenami?

    2 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek

    21 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują

    18 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Technika
    Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
    21 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
    21 grudnia 2025
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Najnowsze
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Drób
    Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
    18 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce
    16 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności