Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
      Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak wygląda nowa mięsna rasa bydła?

Jak wygląda nowa mięsna rasa bydła?

Hodowla - Bydło i mleko 16 listopada 2017 10:48 redakcja Aktualizacja: 16 listopada 2017 11:11
Jak wygląda nowa mięsna rasa bydła?
Źródło: P. Nowicki
Hodowcy i naukowcy z Polski wspólnie pracują nad stworzeniem nowej rasy bydła. Gatunek ten ma cechować szczególne umięśnienie.
Spis treści:

    Hodowcy i naukowcy z Polski wspólnie pracują nad stworzeniem nowej rasy bydła. Gatunek ten ma cechować szczególne umięśnienie. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Pomysł na poszukiwanie krów, które przekażą potomnym gen odpowiadający za szczególne umięśnienie, powstał już w latach 70. ubiegłego wieku, jednak z powodu braku środków finansowych nie został on nigdy zrealizowany. Dziś jednak rolnicy z Warmii i Mazur chcą zainicjować badania, które doprowadzą do stworzenia pierwszej w historii Polski mięsnej rasy bydła. Do tego celu ma być wykorzystana hodowla zachowawcza rasy Polskiej Czerwonej.

    Jak podają inicjatorzy, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym, celem będzie nie krzyżowanie, a wypracowanie rasy typowo mięsnej, która przejmie wszystkie najlepsze cechy od będących teraz w hodowlach w całym kraju sztuk bydła rasy Polska Czerwona.  By jednak było to możliwe, zdaniem pomysłodawcy konieczna jest współpraca: polityków, naukowców i hodowców.

    ZOBACZ ZDJĘCIA Z WYSTAWY BYDŁA KLIK

    O takich możliwościach naukowcy dyskutowali już w latach siedemdziesiątych minionego wieku. Nic z tego jednak nie wyszło a Polska Czerwona gdyby nie hodowla zachowawcza, nie wiadomo czy by przetrwała do naszych czasów. Na szczęscie zainteresowanie tą rasą powraca. 17 lat temu pod oceną użytkowości mlecznej było w kraju 150 szt. obecnie całą populację szacuje się na około 20tys. szt., z czego około 2,5 tys. objętych jest oceną użytkowości mlecznej. Hodowcy częściej stawiają na mniej pracochłonną produkcję mięsa.

    - Podstawowym walorem tej rasy jest jej zdrowotność oraz rozrodczość. Rasa ta jest bardzo odporna na choroby, jest przygotowana do naszych warunków klimatycznych, a oprócz tego przejawia się wysokimi wskaźnikami rozrodu, bardzo łatwymi porodami, co jest bardzo ważne w przypadku szczególnie krów mięsnych- mówi zastępca dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk.

    Jak podają źródła teraz jest nadzieja, że plany podjęcia próby wyhodowania pierwszej polskiej rasy mięsnej dojdą do skutku. Na realizację takich inicjatyw są pieniądze z Unijnej kasy. Program hodowlany miał by pomóc w selekcji jałówek, które będą w stanie wydać na świat idealne buhaje.

    PRZECZYTAJ JAK ZADBAĆ O RACICE U BYDŁA KLIK

    Głównym wyróżnikiem nowej rasy ma być hipertrofia mięsni, którego gen, został odkryty także w Polskiej Czerwonej krowie. Ma to gwarantować, że zwierzęta w swej budowie będą miały więcej mięsa. Na efekty tych prac trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, badania które miały by zaowocować stowrzeniem pierwszej polskiej rasy mięsnej bydła to proces długotrwały i mogą potrwać przynajmniej 20 lat.

    Źródło: bukaciarnia.pl
    • Tagi:
    • Polska Czerwona
    • rasa
    • bydło
    redakcja
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Bydło i mleko

    Spadło pogłowie bydła. O ile wzrosły ceny?

    13 września 2025
    Bydło i mleko

    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce

    12 września 2025
    Ceny rolnicze

    Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?

    2 września 2025
    Ceny rolnicze

    Rekordowe ceny bydła! Ile płacą w skupach?

    24 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Brakuje bydła na rynku. Co z cenami?

    9 sierpnia 2025
    Hodowla

    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób

    6 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200

    8 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
    15 września 2025
    Analizy rynkowe
    Czy warto czekać ze sprzedażą zboża?
    15 września 2025
    Prawo i finanse
    Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
    15 września 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
    14 września 2025
    Bydło i mleko
    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów
    14 września 2025
    Bydło i mleko
    Spadło pogłowie bydła. O ile wzrosły ceny?
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
    12 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności