Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
      Zimowy sen anturium to mit? Pamiętaj o tym na przełomie listopada i grudnia
      Raz na dwa tygodnie pamiętaj o "czarnej wodzie" dla grudnika. Zachwyci na święta
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak wygląda nowa mięsna rasa bydła?

Jak wygląda nowa mięsna rasa bydła?

Hodowla - Bydło i mleko 16 listopada 2017 10:48 redakcja Aktualizacja: 16 listopada 2017 11:11
Jak wygląda nowa mięsna rasa bydła?
Źródło: P. Nowicki
Hodowcy i naukowcy z Polski wspólnie pracują nad stworzeniem nowej rasy bydła. Gatunek ten ma cechować szczególne umięśnienie.
Spis treści:

    Hodowcy i naukowcy z Polski wspólnie pracują nad stworzeniem nowej rasy bydła. Gatunek ten ma cechować szczególne umięśnienie. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Pomysł na poszukiwanie krów, które przekażą potomnym gen odpowiadający za szczególne umięśnienie, powstał już w latach 70. ubiegłego wieku, jednak z powodu braku środków finansowych nie został on nigdy zrealizowany. Dziś jednak rolnicy z Warmii i Mazur chcą zainicjować badania, które doprowadzą do stworzenia pierwszej w historii Polski mięsnej rasy bydła. Do tego celu ma być wykorzystana hodowla zachowawcza rasy Polskiej Czerwonej.

    Jak podają inicjatorzy, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym, celem będzie nie krzyżowanie, a wypracowanie rasy typowo mięsnej, która przejmie wszystkie najlepsze cechy od będących teraz w hodowlach w całym kraju sztuk bydła rasy Polska Czerwona.  By jednak było to możliwe, zdaniem pomysłodawcy konieczna jest współpraca: polityków, naukowców i hodowców.

    ZOBACZ ZDJĘCIA Z WYSTAWY BYDŁA KLIK

    O takich możliwościach naukowcy dyskutowali już w latach siedemdziesiątych minionego wieku. Nic z tego jednak nie wyszło a Polska Czerwona gdyby nie hodowla zachowawcza, nie wiadomo czy by przetrwała do naszych czasów. Na szczęscie zainteresowanie tą rasą powraca. 17 lat temu pod oceną użytkowości mlecznej było w kraju 150 szt. obecnie całą populację szacuje się na około 20tys. szt., z czego około 2,5 tys. objętych jest oceną użytkowości mlecznej. Hodowcy częściej stawiają na mniej pracochłonną produkcję mięsa.

    - Podstawowym walorem tej rasy jest jej zdrowotność oraz rozrodczość. Rasa ta jest bardzo odporna na choroby, jest przygotowana do naszych warunków klimatycznych, a oprócz tego przejawia się wysokimi wskaźnikami rozrodu, bardzo łatwymi porodami, co jest bardzo ważne w przypadku szczególnie krów mięsnych- mówi zastępca dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk.

    Jak podają źródła teraz jest nadzieja, że plany podjęcia próby wyhodowania pierwszej polskiej rasy mięsnej dojdą do skutku. Na realizację takich inicjatyw są pieniądze z Unijnej kasy. Program hodowlany miał by pomóc w selekcji jałówek, które będą w stanie wydać na świat idealne buhaje.

    PRZECZYTAJ JAK ZADBAĆ O RACICE U BYDŁA KLIK

    Głównym wyróżnikiem nowej rasy ma być hipertrofia mięsni, którego gen, został odkryty także w Polskiej Czerwonej krowie. Ma to gwarantować, że zwierzęta w swej budowie będą miały więcej mięsa. Na efekty tych prac trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, badania które miały by zaowocować stowrzeniem pierwszej polskiej rasy mięsnej bydła to proces długotrwały i mogą potrwać przynajmniej 20 lat.

    Źródło: bukaciarnia.pl
    • Tagi:
    • Polska Czerwona
    • rasa
    • bydło
    redakcja
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek

    21 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują

    18 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"

    15 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    13 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”

    12 listopada 2025
    Hodowla

    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę

    7 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?

    3 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Inne uprawy
    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?
    23 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta nie mają objawów, ale wynik testu jest dodatni. Mapa zakażeń tą chorobą rozszerza się
    22 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo
    22 listopada 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności