Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Rolnicy nie inwestują w dobre maszyny i dlatego nie zarabiają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
      ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak wygląda nowa mięsna rasa bydła?

Jak wygląda nowa mięsna rasa bydła?

Hodowla - Bydło i mleko 16 listopada 2017 10:48 redakcja Aktualizacja: 16 listopada 2017 11:11
Jak wygląda nowa mięsna rasa bydła?
Źródło: P. Nowicki
Hodowcy i naukowcy z Polski wspólnie pracują nad stworzeniem nowej rasy bydła. Gatunek ten ma cechować szczególne umięśnienie.
Spis treści:

    Hodowcy i naukowcy z Polski wspólnie pracują nad stworzeniem nowej rasy bydła. Gatunek ten ma cechować szczególne umięśnienie. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Pomysł na poszukiwanie krów, które przekażą potomnym gen odpowiadający za szczególne umięśnienie, powstał już w latach 70. ubiegłego wieku, jednak z powodu braku środków finansowych nie został on nigdy zrealizowany. Dziś jednak rolnicy z Warmii i Mazur chcą zainicjować badania, które doprowadzą do stworzenia pierwszej w historii Polski mięsnej rasy bydła. Do tego celu ma być wykorzystana hodowla zachowawcza rasy Polskiej Czerwonej.

    Jak podają inicjatorzy, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym, celem będzie nie krzyżowanie, a wypracowanie rasy typowo mięsnej, która przejmie wszystkie najlepsze cechy od będących teraz w hodowlach w całym kraju sztuk bydła rasy Polska Czerwona.  By jednak było to możliwe, zdaniem pomysłodawcy konieczna jest współpraca: polityków, naukowców i hodowców.

    ZOBACZ ZDJĘCIA Z WYSTAWY BYDŁA KLIK

    O takich możliwościach naukowcy dyskutowali już w latach siedemdziesiątych minionego wieku. Nic z tego jednak nie wyszło a Polska Czerwona gdyby nie hodowla zachowawcza, nie wiadomo czy by przetrwała do naszych czasów. Na szczęscie zainteresowanie tą rasą powraca. 17 lat temu pod oceną użytkowości mlecznej było w kraju 150 szt. obecnie całą populację szacuje się na około 20tys. szt., z czego około 2,5 tys. objętych jest oceną użytkowości mlecznej. Hodowcy częściej stawiają na mniej pracochłonną produkcję mięsa.

    - Podstawowym walorem tej rasy jest jej zdrowotność oraz rozrodczość. Rasa ta jest bardzo odporna na choroby, jest przygotowana do naszych warunków klimatycznych, a oprócz tego przejawia się wysokimi wskaźnikami rozrodu, bardzo łatwymi porodami, co jest bardzo ważne w przypadku szczególnie krów mięsnych- mówi zastępca dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk.

    Jak podają źródła teraz jest nadzieja, że plany podjęcia próby wyhodowania pierwszej polskiej rasy mięsnej dojdą do skutku. Na realizację takich inicjatyw są pieniądze z Unijnej kasy. Program hodowlany miał by pomóc w selekcji jałówek, które będą w stanie wydać na świat idealne buhaje.

    PRZECZYTAJ JAK ZADBAĆ O RACICE U BYDŁA KLIK

    Głównym wyróżnikiem nowej rasy ma być hipertrofia mięsni, którego gen, został odkryty także w Polskiej Czerwonej krowie. Ma to gwarantować, że zwierzęta w swej budowie będą miały więcej mięsa. Na efekty tych prac trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, badania które miały by zaowocować stowrzeniem pierwszej polskiej rasy mięsnej bydła to proces długotrwały i mogą potrwać przynajmniej 20 lat.

    Źródło: bukaciarnia.pl
    • Tagi:
    • Polska Czerwona
    • rasa
    • bydło
    redakcja
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?

    17 października 2025
    Bydło i mleko

    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

    7 października 2025
    Ceny rolnicze

    Szok, co się dzieje na rynku bydła?

    6 października 2025
    Bydło i mleko

    Bardzo dobra informacja dla hodowców bydła. Gdzie trafi polska wołowina?

    20 września 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Bydło i mleko

    Spadło pogłowie bydła. O ile wzrosły ceny?

    13 września 2025
    Bydło i mleko

    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce

    12 września 2025
    Ceny rolnicze

    Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?

    2 września 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
    17 października 2025
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
    17 października 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
    17 października 2025
    Hodowla
    Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
    16 października 2025
    Hodowla
    Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
    15 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
    15 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności