Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny zbóż. Zobacz, ile płacą konkretne firmy
      Ta produkcja jest opłacalna przy 10 tonach z hektara. Teraz ceny wzrosły
      Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy powinni uważać na miesiąc, w którym przejdą na emeryturę? KRUS wyjaśnia
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Higiena ważna nie tylko podczas doju

Higiena ważna nie tylko podczas doju

Hodowla - Bydło i mleko 19 lutego 2017 07:00 Ksenia Pięta
Higiena ważna nie tylko podczas doju
Źródło: Ksenia Pięta
Całość zabiegów związanych z higieną w oborze, hali udojowej i przy samej czynności dojenia jest niezwykle istotna dla każdego producenta
Spis treści:

    Całość zabiegów związanych z higieną w oborze, hali udojowej i przy samej czynności dojenia jest niezwykle istotna dla każdego producenta bydła mlecznego.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Od higieny doju zależy, czy mleko będzie dobrej jakości i czy zostanie za nie zapłacona dobra cena.

    Producenci mleka muszą się liczyć z tym, że jeśli oddany przez nich surowiec będzie zawierał więcej niż 100 tysięcy bakterii w jednym mililitrze w OLB, to zostanie uznany za pozaklasowy, a jego cena zostanie obniżona. Dlatego tak ważne jest utrzymanie czystości i przestrzeganie zasad higieny, zarówno w oborze, hali udojowej, a także podczas dojenia. Należy zwrócić uwagę na: stan techniczny urządzeń udojowych, czystość wymienia, zastosowanie preparatów myjących i dezynfekujących oraz sprzęt udojowy, a także odpowiednio szybki czas schłodzenia pozyskanego mleka. Biorąc pod uwagę obecne ceny i sytuację rynkową, łatwo stwierdzić, że nie warto oszczędzać w kwestii higieny.

    Dezynfekcja jest nieodzownym elementem prowadzenia każdego rodzaju hodowli zwierząt gospodarskich. Zabija drobnoustroje i zapobiega przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób. Sucha dezynfekcja jest natomiast uzupełnieniem, gwarantującym utrzymanie odpowiedniego mikroklimatu w budynku inwentarskim. Dezynfekcja jest składową zoohigieny, która wskazuje hodowcy właściwy sposób pielęgnowania zdrowia i zapobiegania chorobom. Jej znaczenie szczególnie wzrasta przy koncentracji produkcji. Przy dużej obsadzie zwierząt drobnoustroje chorobotwórcze mają większe możliwości rozwoju, a trzeba zaznaczyć, że są ogromnym zagrożeniem dla zdrowia inwentarza

    Sucha dezynfekcja w oborze

    Pierwszą sprawą jest utrzymanie odpowiedniej flory bakteryjnej w oborze. Przy utrzymaniu czystości można stosować odpowiednie środki, na przykład suchą dezynfekcję. Jest ona w pełni ekologiczna, więc proszek sypie się bezpośrednio na zwierzęta. - Preparat jest bezpieczny dla zwierząt i działa bakteriobójczo, zwalcza grzyby i wirusy. Najlepsze jest to, że suchą dezynfekcję można wykonać samemu. Produkt jest ekologiczny, dlatego spokojnie można go stosować przy zwierzętach. Substancją czynną są węglany wapnia i magnezu, posiadające wysokie pH. Trzeba wziąć pod uwagę, że jest to naturalny preparat i nie ma tak mocnego działania, jak zamgławianie chemiczne - mówi Piotr Łyczek, przedstawiciel firmy Düka Polska. Z preparatów do suchej dezynfekcji można zrobić klasyczny materac słomiano-wapienny, jako ściółkę w boksach głębokich lub jako warstwę higieniczną do boksów podłogowych czy mat legowiskowych. Pomimo tego że występuje w postaci proszku, nie kurzy się i nie podrażnia skóry. Jest nietoksyczny i nieszkodliwy dla zwierząt oraz ludzi. - W oborze sypie się go zazwyczaj na boksy legowiskowe i korytarze spacerowe. Niestety, nie jest tak, jak w przypadku zamgławiania chemicznego, które dociera wszędzie. Choć w przypadku bydła, wystarczy, jeśli rolnik będzie stosował tylko suchą dezynfekcję. Chyba, że pojawi się jakiś groźny pasożyt czy choroba - mówi specjalista. Zadaniem suchej dezynfekcji jest także niedopuszczenie do przekształcenia mocznika (produkowanego przez wszystkie zwierzęta, który stanowi znaczący problem) w amoniak, co wspomaga utrzymanie prawidłowego mikroklimatu w budynkach inwentarskich.

    Maty dezynfekcyjne w oborach

    Drugim, strategicznym miejscem, jeśli chodzi o utrzymaniem higieny jest hala udojowa. Przy wszystkich wejściach do pomieszczenia warto zainstalować maty dezynfekcyjne, które zapobiegną wprowadzaniu bakterii z zewnątrz. Warto też po każdym doju umyć i zdezynfekować halę, a poczekalnię raz w tygodniu. W korytarzu przepędowym powinno być przeprowadzone natomiast mycie i dezynfekcja racic w wannie. Zalecana jest także druga wanna do mycia wstępnego.  Preparatów przeznaczonych do tego celu na rynku jest cała gama. Warto zwrócić uwagę na te, które posiadają analizę kontroli skuteczności mycia w gospodarstwie oraz dobór optymalnej dawki środka, aby niwelować koszty.

    Ważny ubiór dojarzy

    Nie należy oszczędzać na odpowiednim ubiorze obsługi - dojarze powinni nosić fartuchy oraz rękawiczki. Zespół przeprowadzający dój musi pamiętać o kilku istotnych kwestiach, po pierwsze o konieczności wykonania krowom testów CMT (dotyczących wystąpienia Mastitis) i znakowania chorych zwierząt, które następnie będzie można odizolować od stada i mleka.

    Po drugie - dojarze powinni zdajać mleko przed dojem właściwym przed użyciem piany. Skomplikowaną procedurę przygotowania bydła do doju można zastąpić specjalnymi preparatami do higieny przedudojowej np. aktywną pianą do mycia strzyków przed dojem. Preparat działa bez użycia wody i niweluje ryzyko przeniesienia jakichkolwiek drobnoustrojów ze strzyka na strzyk.

    Piana penetruje brud, i rozmiękcza i go, a po krótkiej chwili wyciera się ją na sucho jednorazowym ręcznikiem papierowym lub czystą, suchą ściereczką. - Strzyk po wytarciu jest gotowy do dojenia. Stymulacja dotykowa jaka była wykonywana przy „tradycyjnym” sposobie przygotowania wymienia zastąpiona została przez pękające na skórze strzyka pęcherzyki piany. Daje to podobny efekt do masażu strzyka. Dzięki zastosowaniu kwasów organicznych i substancji kondycjonujących nie występuje podrażnienia mytej skóry - tłumaczy Zbigniew Daniel z Katedry Inżynierii Rolniczej i Informatyki, Akademii Rolniczej w Krakowie w swoim artykule: „Organizacja pracy w przygotowaniu krów do doju”. Aby uniknąć zakażeń pomiędzy zwierzętami, trzeba umyć i zdezynfekować aparaty udojowe pomiędzy dojami. Wszystko to jest zależne od personelu zajmującego się krowami, który musi zostać odpowiednio przeszkolony w kierunku zachowania standardów higieny ludzi i zwierząt.

    Serwis dojarek

    Sprzęt udojowy pracuje przez 365 dni w roku. Musi zatem być niezawodny i pracować jak najlepiej. Dlatego wymaga on regularnych przeglądów tak samo, jak samochód czy ciągnik. Regularny serwis prewencyjny może to zapewnić. Szczególne w przypadku kontroli przewodów mlecznych, pulsatorów, kolektorów, regularnej wymiany gum strzykowych (którą należy przeprowadzać co 2.000 godzin), właściwej pulsacji oraz podciśnienia.

    Nie doprowadzać do pustodoju

    A co dotyczy samego doju? Tu należy szczególną uwagę zwrócić na to, aby nie doprowadzać do pustodojów, a w przypadku jakichkolwiek objawów zapalenia wymienia Mastitis wykonać badania na posiew, na podstawie których można zidentyfikować rodzaj szczepu bakterii. Kolejną, dość oczywistą czynności w nowoczesnej produkcji mleka jest stosowanie dippingu, czyli naniesienie na strzyki, przez zanurzenie w specjalnych kubkach, preparatów zawierających substancje hamujące rozwój mikroflory patogennej. Zabieg ten wytwarza barierę ochronną, dzięki której gruczoł mlekowy jest zabezpieczony przed inwazją patogenów chorobotwórczych. Pominięcie choć jednego dippingu może skutkować zakażeniem zarazkami wywołującymi zapalenie wymienia. Powstałe rany i pęknięcia na strzykach sprawiają zwierzętom ból podczas doju, dlatego warto zwrócić uwagę na preparaty, które w swoim składzie mają substancje łagodzące i wspomagające regenerację uszkodzeń naskórka.

    • Tagi:
    • mleko
    • bydło mleczne
    • higiena doju
    • dezynfekcja
    • ceny
    • dojarz
    • pustodój
    • zapalenie wymienia
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Inne

    Zaskakujące, co dzieje się z cenami na targowiskach! Wszystko zależy od dostaw

    5 sierpnia 2025
    Bydło i mleko

    Jak skrócić czas doju i zwiększyć wypływ mleka? Sprawdzone procedury

    29 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Ceny tucznika. Jest niewielki wzrost

    28 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Ceny ogórków znów szokują. Ile trzeba zapłacić w sezonie 2025?

    24 lipca 2025
    Ceny rolnicze

    Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?

    18 lipca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa u krów: Ruszają prace nad szczepionką

    11 lipca 2025
    Bydło i mleko

    Za mleko płacą tu średnio 2,31 zł. W planie spółdzielnia ma ogromną inwestycję

    8 lipca 2025
    Bydło i mleko

    Kiedy wzrosną ceny mleka? Ekspert ujawnia

    24 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    To będzie największa tego typu farma mleczarska na świecie. Koszt? 170 mln euro
    8 sierpnia 2025
    Uprawy
    Rekordowy sezon dla ukraińskiej soi. Czy cło zatrzyma eksport?
    8 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny wieprzowiny – stabilizacja w Niemczech i Belgii, zamieszanie w Holandii
    8 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Zostań Producentem Bydła Mięsnego Roku – zgłoszenia do końca sierpnia!
    8 sierpnia 2025
    Hodowla
    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
    6 sierpnia 2025
    Hodowla
    Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
    6 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Wydajność, zdrowie i niskie brakowanie. Tak wygląda nowoczesna obora w praktyce
    5 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Dotacja na poprawę genetyki stada – sprawdź warunki pomocy
    5 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności