Kontrole w zakładach prowadzących ubój świń i bydła
Główny Lekarz Weterynarii polecił wzmożenie nadzoru terenowym organom Inspekcji Weterynaryjnej.
Decyzja GLW zapadła w związku ze wzrostem w sezonie letnim upadków oraz urazów zwierząt gospodarskich, a także docierającymi sygnałami o potwierdzonych przypadkach niehumanitarnego traktowania zwierząt w zakładach ubojowych.
ZOBACZ - BIOASEKURACJA - OCHRONA PRZED ASF-em - LEKARZE WETERYNARII APELUJĄ DO HODOWCÓW
W czerwcu i w lipcu pracownicy Wojewódzkich Inspektoratów Weterynarii przeprowadzą doraźne kontrole wybranych na podstawie analizy ryzyka 6 - 10 zakładów w każdym województwie, prowadzących ubój świń lub bydła. Sprawdzą też spełnianie wymagań dobrostanowych zarówno w trakcie przyjęcia zwierząt, ich oszałamiania, jak i uboju.
Wyniki zarządzonych kontroli oraz podjęte działania następcze będą znane w pierwszej połowie sierpnia.