Globalna produkcja mięsa wzrosła
Światowa produkcja mięsa w 2021 roku wzrosła o 5% i wyniosła blisko 339 milionów ton. Kto przyczynił się do tego w największym stopniu?
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz na podstawie danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa przedstawiła dane z których wynika, że w 2021 roku doszło do dużego wzrostu produkcji mięsa. Największymi dostawcami mięsa na rynku międzynarodowym byli: Brazylia, Unia Europejska i Stany Zjednoczone. Według szacunków, globalny import mięsa w 2021 roku osiągnął wartość 40 mln ton.
W największym stopniu do zwiększenia się produkcji przyczynił się jednak 34% wzrost ilości wyprodukowanego mięsa wieprzowego w Chinach. Jest to związane z odbudową stad świń po ogromnych stratach wywołanych przez ASF.
Globalna produkcja mięsa wzrosła. Wahania produkcji wołowiny i dominacja drobiu
W handlu światowym dominowało mięso drobiowe. Wahania w zależności od regionu notowano w przypadku wołowiny: zauważono zarówno spadki jak i zwiększenie produkcji. Czynnikami determinującymi produkcję wołowiny były między innymi: skutki pandemii COVID-19, redukcja pogłowia bydła mlecznego w UE, braki siły roboczej czy podatek eksportowy w Argentynie. Z kolei wzrost produkcji mięsa wołowego obserwowany w Indiach (+12%) napędzany miał być ożywieniem popytu po pandemii oraz wzrostem zapotrzebowania na Bliskim Wschodzie i w Azji Południowo - Wschodniej.
ZOBACZ TAKŻE: Postawili halę namiotową na słomę. W planach obora z robotami [ZDJĘCIA]
- Tagi:
- KIPDiP