Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Brojlery to nasza przyszłość (FILM)

Brojlery to nasza przyszłość (FILM)

Hodowla - Drób 2 kwietnia 2021 10:10 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 2 kwietnia 2021 13:48
Brojlery to nasza przyszłość (FILM)
Źródło: Anna Kopras-Fijołek
- Każdy, kto tu przyjeżdża, jest zachwycony tym, jak ferma wygląda i co się tu robi - przyznaje Roman Wojtkowiak, właściciel fermy drobiu w Czarnej Wsi pod Grodziskiem Wielkopolskim.
Spis treści:

    - Każdy, kto tu przyjeżdża, jest zachwycony tym, jak ferma wygląda i co się tu robi - przyznaje Roman Wojtkowiak, właściciel fermy drobiu w Czarnej Wsi pod Grodziskiem Wielkopolskim. Przyznaje, że ostatni rok był dla hodowców bardzo trudny. - Niektórzy stracili wszystko i zbankrutowali - mówi.

     

    Roman Wojtkowiak ma 41 lat. Prowadzi produkcję brojlera. Tak jak jego ojciec.

    - Cała „przygoda” zaczęła się w 2007 roku. Zaczęliśmy od 25 tys. sztuk na jednym kurniku, teraz produkujemy prawie 400 tys. sztuk brojlera na trzech fermach, w dziesięciu kurnikach. Można powiedzieć, że zostałem „zaszczepiony” hodowlą od ojca, który produkuje już 35 lat - mówi.

    Nie ukrywa,  że zastanawiał się, czy właśnie ta produkcja ma sens.

    - Były chwilowe zamiary, by zająć się trzodą. W 2006 roku bodajże, gdy wybuchła ptasia grypa. Udało się to wszystko cofnąć i poszliśmy w drób. Zastanawialiśmy się jeszcze nad kurami nioskami, ale stanęło na brojlerach. Uważam, że to był najlepszy wybór. Produkujemy bardzo tanio, bardzo dobrze, w najlepszych parametrach jakościowych - mówi.

     

    ZOBACZ FILM

     

     

     

    DLACZEGO ZAJĄŁ SIĘ WŁAŚNIE DROBIEM? JAK DUŻĄ PRODUKCJĘ DZIŚ PROWADZI? - czytaj na str. 2

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    Strona 1 z 6
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Drób

    Sytuacja nadal napięta. Kolejne ogniska ptasiej grypy

    5 maja 2025
    Drób

    Ptasia grypa zaatakowała w nowym województwie

    30 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Polska wolna od pryszczycy, HPAI pod kontrolą: nowe przepisy dla hodowców drobiu

    29 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Co nowego w temacie pryszczycy i grypy ptaków? Informacje na dzień 28 kwietnia

    28 kwietnia 2025
    Drób

    Kolejne potężne ognisko ptasiej grypy w Polsce. Chodzi o 100 tys. zwierząt

    27 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Wirus ptasiej grypy mógł łatwo przenieść się na ludzi, wystarczyła jedna mutacja

    26 kwietnia 2025
    Drób

    Tylko jeden kraj ma więcej przypadków tej choroby od Polski. Dramatyczne dane

    25 kwietnia 2025
    Drób

    Horror na fermie w Wielkopolsce. Ptasia grypa rujnuje biznesy

    23 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy