Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Czas na kiszonkę z kukurydzy

Czas na kiszonkę z kukurydzy

Hodowla - Bydło i mleko 10 września 2014 06:23 Magdalena Teodorczyk Aktualizacja: 9 października 2015 07:34
Czas na kiszonkę z kukurydzy
Źródło: fot. Sz. Mofina
Kiszonka z kukurydzy to podstawa żywienia bydła mlecznego i opasów. Warto wiedzieć jak ją wykonać prawidłowo, by w procesie zakiszania uzyskać nie tylko wartościową paszę, lecz także by nie dochodziło do jej psucia się w trakcie przechowywania.
Spis treści:

    Kiszonka z kukurydzy to podstawa żywienia bydła mlecznego i opasów. Warto wiedzieć jak ją wykonać prawidłowo, by w procesie zakiszania uzyskać nie tylko wartościową paszę, lecz także by nie dochodziło do jej psucia się w trakcie przechowywania.

    Po pierwsze termin zbioru

    Najkorzystniej jest zbierać kukurydzę, której zawartość suchej masy wynosi od 33 do 35%. Jak sugeruje Piotr Funka, doradca żywieniowy Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka można to łatwo sprawdzić w warunkach domowych, jeśli posiada się w domu kuchenkę mikrofalową. - Wycinamy trzy rośliny na polu, bardziej pośrodku, nie gdzieś przy drodze, czy rowie melioracyjnym, mniej więcej tak wysoko jak będzie szła maszyna. Kukurydzę rozdrabniamy, dokładnie mieszamy i pobieramy 100-200 gram i wkładamy do mikrofali. Suszymy w kilku cyklach najpierw ustawiamy na kilka minut, stopniowo skracamy czas. Proces kończymy w momencie uzyskania stałej wagi. Ważymy i mamy zawartość suchej masy. Jeśli jest ona zbyt niska należy poczekać jeszcze z koszeniem, którego termin na podstawie uzyskanego wyniku jesteśmy w stanie obliczyć(patrz ramka – przyp. red.) . Należy jednak pamiętać, że zawartość suchej masy w zielonce przy dojrzewaniu kukurydzy zwiększa się około 0,5% dziennie przy normalnej pogodzie - zaznacza specjalista. Do oceny dojrzałości kukurydzy służy również tzw. linia mleczna. Jest to wyraźnie widoczna granica między ciemniejszą, twardą woskowo-szklistą częścią skrobi nalewającą się od zewnętrznej strony ziarna a jaśniejszą, miękką warstwą skrobi znajdującą się bliżej nasady ziarna. Położenie linii mlecznej na wysokości 1/2 do 2/3 ziarniaka oznacza, iż można wykonać kiszonkę.

    Prawidłowe cięcie sieczki

    Istotnym elementem wpływającym na jakość kiszonki jest zarówno odpowiednia wysokość cięcia jak i długość cięcia sieczki.- Kukurydza powinna być koszona między drugim a trzecim kolankiem tj. mniej więcej na wysokości 20-30cm – podkreśla Piotr Funka. Zbyt niskie koszenia niekorzystnie wpływa na jakość kiszonki. Jest ona gorzej strawna dla zwierząt, gdyż jest w niej duża zawartość włókien. Łatwiej jest również o zanieczyszczenie materiału nie tylko ziemią, ale również niebezpiecznymi dla zwierząt grzybami, czy też mikotoksynami, których najwięcej znajduje się w dolnej części rośliny. Sieczka powinna mieć długość od 8 do 12 mm a szczelina w walcach zgniatających powinna być ustawiona na 1-1,5 max 2 mm. - Dla przeżuwaczy stopień pocięcia sieczki jest bardzo istotny dla prawidłowego trawienia, jeśli będzie zbyt drobno pocięta nie spełni roli paszy strukturalnej. Ważne jest też, aby ziarno było roztarte na walcach, wtedy wartość energetyczna kiszonki jest lepiej wykorzystana– wyjaśnia Piotr Funka.

    Ważna odpowiednia wielkość kopca

    Planując zbiór kukurydzy warto odpowiednio wcześnie przygotować miejsce pod pryzmę. Powinna być ona skierowana krótszym bokiem w kierunkach północ-południe, tak, aby ograniczyć intensywność nagrzewania się kiszonki. - Boki pryzmy warto wyłożyć folią, ograniczy to dostęp powietrza i zanieczyszczeń – podkreśla doradca żywieniowy. Istotna jest również szerokość i wysokość kopca, którą dostosowuje się do wielkości posiadanej obsady. - Robiąc pryzmę należy pamiętać, iż, jej szerokość powinna być tak dostosowana, aby zimą wybierać min 1 metr bieżący kiszonki na tydzień a latem 1,5-2 metrów. Dzięki temu kiszonka nie będzie się zagrzewać, psuć, a my nie stracimy wartościowej paszy – sugeruje Piotr Funka.

     

    Dobre ubicie pryzmy to podstawa

    Prawidłowe procesy zakiszania obywają się w dobrze ubitej kiszonce. - Dobrze ubita kiszonka z kukurydzy to 650-700 kg w 1m3. W zależności od ilości suchej masy, jaka jest dostarczana na pryzmę powinniśmy dostosować też ilość lub masę traktorów, które ją ubijają. Jeśli na kopiec dostarczane jest 10 ton suchej masy na godzinę to do prawidłowego ubicia potrzebny jest ciągnik o masie 3,65tony, jeśli 20 ton to 7 ton 300, co oznacza, że jeden ciągnik nie wystarczy. Pamiętajmy, że kiszonka powinna być tak ubita, że można po niej bez problemu chodzić, nie zapadamy się. Nawet, jeśli już maszyna skończyła na polu kosić, warto kontynuować proces ubijania na kopcu, pozwoli to bardzo dobrze ubić wierzchnią warstwę – zaznacza specjalista z PFHBiPM. Pamiętajmy również, żeby nie dopuścić do ugrzęźnięcia ciągnika na pryzmie w momencie wwożenia na kopiec zielonki. - Taka sytuacja wpływa niekorzystnie na proces zakiszania. Koła ciągnika, które „mielą” w miejscu powodują rozpulchnianie poprzednio ubitych warstw i dojście powietrza. W takich miejscach na kopcu dość często dochodzi do gnicia. Gdy zauważymy problemy z podjechaniem na kopiec, warto użyć drugiego ciągnika i na sztywnym holu wciągnąć ten pierwszy na pryzmę – sugeruje Piotr Funka.|

    Odpowiednio zabezpiecz kopiec folią 

    Na prawidłowy przebieg procesów zakiszania istotny wpływ ma szczelność okrycia zielonki. - Chcąc jak najszczelniej okryć zielonkę warto użyć dwóch rodzajów folii. Na sam materiał w pierwszej kolejności, warto użyć cienkiej, przezroczystej folii kiszonkarskiej o grubości 0,05 mm. Może to być również zwykła folia malarska. Będzie ona dokładnie przylegać do zakiszanej kukurydzy. Na to kładziemy folię kiszonkarską, grubszą 0,2 mm, oczywiście białym do góry, dociskamy ją ziemią, workami z piaskiem lub starymi oponami – wymienia Piotr Funka

    Jak wyznaczyć termin zbioru na podstawie oceny zawartości suchej masy?

    Przykładowo: jeśli w procesie suszenie w kuchence mikrofalowej z 150 gram zielonki uzyskaliśmy 30 gram, to sucha masa wynosi 20% (30g: 150g x100 = 20%) jest to zbyt mało, kiszonka będzie zbyt mokra, źle się zakisi, należy poczekać ze zbiorem. Ile dni?

    35% (prawidłowa zawartość suchej masy) – 20%(zawartość suchej masy w naszej próbie) =10%: 0,5 = 20 dni

     

     

     

    • Tagi:
    • żywienie bydła
    • kiszonka z kukurydzy
    • żywienie opasów
    Magdalena Teodorczyk
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Suplementacja mineralna w żywieniu bydła mlecznego i mięsnego

    20 lipca 2024
    Inne uprawy

    Postawił na technologię Claas Shredlage®. Zwiększył wydajność mleczną krów

    5 grudnia 2023
    Newsy

    Czy zabraknie kiszonki z kukurydzy?

    26 sierpnia 2023
    Bydło i mleko

    Jak przechowywać kiszonki?

    12 grudnia 2022
    Bydło i mleko

    Czy warto korzystać z doradztwa żywieniowego przy produkcji mleka?

    11 grudnia 2022
    Bydło i mleko

    Zadbaj o jakość kiszonki już podczas zbioru

    23 stycznia 2022
    Maszyny

    Polscy hodowcy doceniają technologię Shredlage

    22 sierpnia 2021
    Bydło i mleko

    Technologia Shredlage przynosi korzyści także w opasie buhajów [VIDEO]

    18 czerwca 2021
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Co z tym wilkiem? Europa zmienia przepisy. A Polska?
    14 maja 2025
    Uprawa gleby
    Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy