Chiny kończą dwuletni zakaz importu drobiu: ważny sygnał dla światowego handlu

Powrót na chiński rynek
Chińska administracja celna ogłosiła, że do 17 marca drób i produkty drobiowe z południowoamerykańskiego kraju ponownie mogą trafiać do chińskich konsumentów. Choć nie podano szczegółów przeprowadzonej analizy ryzyka, decyzja jest postrzegana jako ważny impuls dla obu stron.
Grypa ptaków i zakaz eksportu
Argentyna sama zawiesiła eksport drobiu w lutym 2023 r., kiedy to w stadach komercyjnych zdiagnozowano HPAI. Dla zachowania bezpieczeństwa epidemiologicznego Chiny szybko zareagowały zakazem, aby uniknąć ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa. Teraz, po spełnieniu wymogów sanitarnych, argentyńscy producenci mogą znów oferować swój drób w Państwie Środka.
W tle wojna handlowa Chin i USA
Decyzja o zniesieniu zakazu to ważny element rynkowej układanki, zwłaszcza w obliczu trwającej wojny handlowej między Pekinem a Waszyngtonem. Chiny nałożyły 15% cło na amerykańskie kurczaki, co wpłynęło na zachwianie dotychczasowej dominacji USA na chińskim rynku drobiu. W tej sytuacji otwarcie się na import z Argentyny może stanowić strategiczną alternatywę dla Pekinu.
Znaczenie Argentyny dla chińskiego rynku
Zanim wprowadzono zakaz, Argentyna znajdowała się w gronie trzech najważniejszych dostawców drobiu dla Chin. Według danych Departamentu Rolnictwa USA, w ubiegłym roku Stany Zjednoczone dostarczyły do Państwa Środka 590 000 ton mięsa drobiowego, zajmując trzecie miejsce zaraz po Brazylii i Argentynie. Teraz, przywrócenie Argentyny do gry może skomplikować pozycję USA na chińskim rynku, a jednocześnie wzmocnić globalną pozycję samej Argentyny.
Ta decyzja to jasny sygnał, że elastyczność i szybka reakcja na wyzwania sanitarnych barier handlowych mają kluczowe znaczenie. Wznowienie współpracy Chin z Argentyną może zachęcić inne kraje do poszukiwania nowych szans eksportowych.