Branża wyczekiwała takich informacji. Eksport mięsa na lepszych warunkach

Kolejne dobre informacje dla branży drobiarskiej. Kilka dni temu podawaliśmy informacje o tym, że polskie mięso drobiowe wraca do Chin. To oznacza, że nasz kraj odzyskazł dostęp do ważnego rynku zbytu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Korzystniejsze warunku eksportu drobiu na filipiński rynek
Na tym nie koniec pozytywnych informacji dla hodowców drobiu. Jak podaje ministerstwo rolnictwa filipińskie służby weterynaryjne potwierdziły uznanie regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie powiatów. Decyzja ta umożliwi eksport polskiego mięsa drobiowego na rynek filipiński na korzystniejszych zasadach i znacząco ograniczy obszar objęty restrykcjami w przypadku wystąpienia ognisk choroby.
Dotychczas, od 2023 r., stosowano regionalizację na poziomie województw. Nowe zasady oznaczają, że w razie pojawienia się ognisk HPAI ograniczenia eksportowe obejmą jedynie powiaty, w których choroba wystąpi, co znacznie zmniejszy wpływ na handel.
Uaktualnione świadectwa weterynaryjne
Strona filipińska zaakceptowała przekazane przez Główny Inspektorat Weterynarii zaktualizowane świadectwa weterynaryjne dla:
• mięsa kurczaka, indyka i gęsi,
• jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych z gatunków kury domowej i indyka.
Współpraca z Filipinami jednym z priorytetów resortu rolnictwa
Wzmacnianie pozycji Polski jako dostawcy towarów rolno-spożywczych na rynek filipiński pozostaje jednym z priorytetów resortu rolnictwa. W marcu br. odbyło się spotkanie sekretarza stanu Jacka Czerniaka z podsekretarzem stanu ds. hodowli zwierząt w Departamencie Rolnictwa Republiki Filipin, Constante Palabricą. Rozmowy dotyczyły m.in. współpracy w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt.
Filipiny ważnym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych
Filipiny są drugim po Wietnamie najważniejszym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych w regionie ASEAN. W 2024 r. wartość polskiego eksportu na ten rynek osiągnęła 67,1 mln euro, co oznacza wzrost o 63,5 proc. rok do roku, a dodatnie saldo w dwustronnej wymianie handlowej wyniosło 35,4 mln euro. Polska sprzedaje na Filipiny przede wszystkim produkty mleczne – mleko, śmietanę, maślankę i serwatkę – a także mięso i jadalne podroby drobiowe. Tylko wartość eksportu mięsa drobiowego wyniosła w 2024 r. blisko 15 mln euro, co potwierdza rosnące znaczenie tego rynku dla polskich producentów.