20% pogłowia kur niosek w Szwecji do likwidacji
Przyczyną salmonella
Przyczyną tak drastycznych działań są problemy z salmonellą.
- Szwedzka firma boryka się z obecnością bakterii salmonelli na swoich fermach, co powodowało krótkoterminowe niedobory jej na skandynawskim rynku - informuje KIPDiP.
Początkowo przedsiębiorstwo podejmowało próby wyeliminowania zanieczyszczenia bakterią w obiektach produkcyjnych, ostatecznie jednak po nawracających problemach władze weterynaryjne wydały nakaz uboju wszystkich kur w stadach stwarzających ryzyko.
1,2 miliona kur, które muszą zostać zlikwidowane stanowi około 20% wszystkich kur, które utrzymywane są w kraju.
Potężne problemy także w USA
Blisko milion kur niosek zutylizowano w ostatnim czasie w USA. Przyczyną była grypa ptaków, która wystąpiła na fermach w Minnesocie. Było to pierwsze od października ognisko HPAI na fermie produkującej jaja w USA.
Od roku 2022 do kwietnia 2024 całkowite straty w pogłowiu drobiu w Stanach Zjednoczonych z powodu grypy ptaków oszacowano na 58,8 mln sztuk. Choroba wystąpiła w 47 stanach.
ZOBACZ TAKŻE: W Afryce brakuje jaj i mięsa drobiowego
- Tagi:
- drób
- KIPDiP
- ptasia grypa