Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Żurek tradycyjny

Żurek tradycyjny

Dla domu - Hotblog 6 kwietnia 2022 11:44 Redakcja Aktualizacja: 6 kwietnia 2022 11:55
Żurek tradycyjny
Źródło: hotblog
Jak ugotować żurek?
Spis treści:

    Jak ugotować żurek? 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 1 litr wywaru z włoszczyzny,
    • 1 szklanka zakwasu,
    • 20 dag białej kiełbasy,
    • 10 dag boczku wędzonego,
    • 1 cebula,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 1 łyżka tłuszczu,
    • 1 łyżka mąki,
    • liść laurowy,
    • ziele angielskie,
    • sól,
    • pieprz,
    • majeranek

    Kiełbasę, boczek i cebulę kroję w kostkę. Razem z tłuszczem i roztartym czosnkiem podsmażam. Dodaję do wywaru. Wlewam zakwas i razem z majerankiem i przyprawami chwilę gotuję. Mąkę mieszam z wodą i zaciągam żurek. Doprawiam do smaku. Można dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę.

    • 2 szklanki żytniej mąki,
    • skórka razowego chleba,
    • 2 ząbki czosnku.

    Przygotowuję zakwas na żur: w kamionkowym naczyniu lub szklanym słoju zalewam wrzątkiem 2 szklanki mąki, tak aby powstało rzadkie ciasto. Gdy ostygnie dodaję 1 litr przegotowanej letniej wody, skórkę razowego chleba i roztarty czosnek. Przykrywam gazą, odstawiam na trzy dni w ciepłe miejsce.

    Do przygotowania tradycyjnych żurków można użyć gotowych już zakwasów w butelkach dostępnych w większości sklepów spożywczych.

    Więcej smacznych przepisów na Hotblog

    Sprawdź aktualne ceny owoców i warzyw

    Źródło: hotblog
    • Tagi:
    • przepisy na Wielkanoc
    • Wielkanoc
    • żurek
    • jak ugotować żurek
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Tradycyjne śniadanie wielkanocne. Co powinno być na stole w Wielką Niedzielę?

    19 kwietnia 2025
    Hotblog

    Wiosenny sos z rzeżuchą nie tylko do jajek

    19 kwietnia 2025
    Dla domu

    Kiedy można jeść święconkę? Już w sobotę, czy dopiero w niedzielę?

    19 kwietnia 2025
    Newsy

    Wielkanoc 2025: Nagła zmiana w pogodzie jeszcze przed świętami

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    18 kwietnia 2025
    Dla domu

    Wielkanocne ozdoby z wikliny, brzozy i bukszpanu. One potrafią je robić

    17 kwietnia 2025
    Newsy

    Pogoda na Wielkanoc 2025: Gdzie będzie padać? Nowe prognozy

    15 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    W grudniu mija ważny termin dla rolników. Spis tych zwierząt jest obowiązkowy
    8 grudnia 2025
    Uprawy
    Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
    8 grudnia 2025
    Przepisy
    ARiMR ostrzega: Masz czas do połowy grudnia. Bez tego wpisu można być zablokowanym
    8 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Pieczarki faszerowane rybą
    7 grudnia 2025
    Dla domu
    Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
    5 grudnia 2025
    Dla domu
    Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
    4 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności