Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki z Niemiec po 20 groszy za kilogram trafiają do Polski. Co jeszcze osłabia nasz rynek?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Żurek tradycyjny

Żurek tradycyjny

Dla domu - Hotblog 6 kwietnia 2022 11:44 Redakcja Aktualizacja: 6 kwietnia 2022 11:55
Żurek tradycyjny
Źródło: hotblog
Jak ugotować żurek?
Spis treści:

    Jak ugotować żurek? 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 1 litr wywaru z włoszczyzny,
    • 1 szklanka zakwasu,
    • 20 dag białej kiełbasy,
    • 10 dag boczku wędzonego,
    • 1 cebula,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 1 łyżka tłuszczu,
    • 1 łyżka mąki,
    • liść laurowy,
    • ziele angielskie,
    • sól,
    • pieprz,
    • majeranek

    Kiełbasę, boczek i cebulę kroję w kostkę. Razem z tłuszczem i roztartym czosnkiem podsmażam. Dodaję do wywaru. Wlewam zakwas i razem z majerankiem i przyprawami chwilę gotuję. Mąkę mieszam z wodą i zaciągam żurek. Doprawiam do smaku. Można dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę.

    • 2 szklanki żytniej mąki,
    • skórka razowego chleba,
    • 2 ząbki czosnku.

    Przygotowuję zakwas na żur: w kamionkowym naczyniu lub szklanym słoju zalewam wrzątkiem 2 szklanki mąki, tak aby powstało rzadkie ciasto. Gdy ostygnie dodaję 1 litr przegotowanej letniej wody, skórkę razowego chleba i roztarty czosnek. Przykrywam gazą, odstawiam na trzy dni w ciepłe miejsce.

    Do przygotowania tradycyjnych żurków można użyć gotowych już zakwasów w butelkach dostępnych w większości sklepów spożywczych.

    Więcej smacznych przepisów na Hotblog

    Sprawdź aktualne ceny owoców i warzyw

    Źródło: hotblog
    • Tagi:
    • przepisy na Wielkanoc
    • Wielkanoc
    • żurek
    • jak ugotować żurek
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Tradycyjne śniadanie wielkanocne. Co powinno być na stole w Wielką Niedzielę?

    19 kwietnia 2025
    Hotblog

    Wiosenny sos z rzeżuchą nie tylko do jajek

    19 kwietnia 2025
    Dla domu

    Kiedy można jeść święconkę? Już w sobotę, czy dopiero w niedzielę?

    19 kwietnia 2025
    Newsy

    Wielkanoc 2025: Nagła zmiana w pogodzie jeszcze przed świętami

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    18 kwietnia 2025
    Dla domu

    Wielkanocne ozdoby z wikliny, brzozy i bukszpanu. One potrafią je robić

    17 kwietnia 2025
    Newsy

    Pogoda na Wielkanoc 2025: Gdzie będzie padać? Nowe prognozy

    15 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
    17 listopada 2025
    Newsy
    Nie tylko ceny. Oto prawdziwe powody strajku rolników!
    17 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
    17 listopada 2025
    Hotblog
    Carpaccio z kaczej piersi
    16 listopada 2025
    Dla domu
    Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
    16 listopada 2025
    Dla domu
    Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
    15 listopada 2025
    Dla domu
    Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności