Żeby pięknie rosła, trzeba pamiętać o przycinaniu. Nawet dwa razy w roku

Krzewuszka zakwita zazwyczaj w maju i czerwcu. Na ubiegłorocznych gałązkach pojawia się wówczas wiele dzwonkowatych kwiatów w różnych kolorach w zależności od odmiany, na przykład różowym, fioletowym, czerwonym czy białym. Jednak to nie tylko kwiaty sprawiają, jak dobrze prezentuje się ten krzew. Ozdobne są też liście w wielu kolorach – zielone, z jaśniejszym brzegiem, zielonożółte, a nawet wpadające w brązy.
Warunki uprawy krzewuszki
Krzewuszka lubi stanowiska słoneczne, ewentualnie półcień, koniecznie osłonięte od wiatru – jest bowiem wrażliwa na przeciągi. Podłoże powinno być żyzne i wilgotne, jednak niezbyt mokre, ponieważ nadmiar wody może prowadzić do gnicia korzeni. Krzew ten rośnie dobrze w glebie obojętnej lub lekko kwaśnej.
Jak przycinać krzewuszkę?
Jednym z najważniejszych elementów pielęgnacji krzewuszki jest jej przycinanie. To bardzo ważny etap, bez którego nie tylko roślina gorzej kwitnie, lecz także plącze się, jej gałęzie usychają, gorzej rośnie i nie wygląda atrakcyjnie. Przycinanie krzewuszki należy wykonać najlepiej dwukrotnie w ciągu roku. Co istotne, krzew bardzo dobrze znosi takie cięcia i nie jest konieczne zabezpieczanie ran.
Pierwsze przycinanie powinno mieć miejsce na wiosnę, najlepiej w marcu. Wówczas warto usunąć wszystkie gałęzie, które są uszkodzone, przemarznięte, chore lub martwe. Warto również delikatnie przyciąć końcówki innych gałęzi, co może pobudzić je do wzrostu. Co jednak istotne, nie wolno wiosną ucinać żywych pędów. Jak wspominaliśmy, to na ubiegłorocznych gałązkach kwitną kwiaty, wraz z nowymi pędami obcina się więc pąki.
Wiosną można również nadać krzewuszce kształt. To roślina, która jest pod tym względem bardzo plastyczna – można ją przyciąć na kształt kuli, stożka i czegokolwiek tylko zechce ogrodnik. Warto nadawać kształt co najmniej raz w roku, dzięki regularności co roku będzie to coraz łatwiejsze.
Czytaj też: Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
Drugie przycinanie z kolei powinno odbyć się już po kwitnieniu. Zazwyczaj ma to miejsce w czerwcu bądź lipcu – wszystko zależy tutaj od odmiany rośliny. Krzew należy obserwować i najlepiej dwa tygodnie po zakończeniu kwitnienia wykonać ciecie. Nie warto z tym zwlekać – jeśli bowiem przeciągnie się ten termin, wówczas można obciąć już uformowane pąki kwiatowe gotowe na kolejny rok. Zazwyczaj drugie cięcie polega na skróceniu pędów o około 1/3 długości, choć w przypadku systematycznie przycinanej krzewuszki może być ono nieco mniejsze.
Pielęgnacja krzewuszki
Aby krzewuszka jak najpiękniej prezentowała się w ogrodzie, potrzebne jest nie tylko odpowiednie przycinanie, lecz także inne etapy pielęgnacji.
Czytaj też: Zamiast wyrzucać, podlej hibiskusa. Kwiaty będą bujne i dobrze wybarwione
Jednym z nich jest podlewanie. Krzewuszkę warto podlewać regularnie, ale z umiarem, to znaczy zwracać uwagę na to, by wody nie było zbyt wiele. Szczególnej uwagi krzew wymaga podczas upałów, kiedy podłoże szybko może się przesuszać.
Krzewuszkę warto też dodatkowo nawozić, choć nie musi być do intensywne odżywianie. Potrzebuje ona jednak odpowiedniej ilości składników odżywczych, szczególnie wiosną i latem. W tym czasie sprawdzą się nawozy mineralne. Na jesień można też zasilić podłoże kompostem.
Choć krzewuszka jest odporna na mrozy, to jednak w niektórych przypadkach – szczególnie młodych krzewów, warto je mimo wszystko zabezpieczyć na zimne miesiące. Pomocne może być owinięcie rośliny agrowłókniną. Niektóre gałęzie mogą przemarznąć – nie jest to jednak duży problem, należy je wówczas usunąć podczas wiosennego przycinania.
Czytaj też: Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni