Wielki błąd ogrodników. Jesienią taki nawóz osłabi wrzosy

Do odżywiania wrzosów wykorzystać można zarówno gotowe preparaty dostępne w sklepach ogrodniczych, jak i te przygotowane samodzielnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wrzosy: Co to za rośliny? Jak je uprawiać?
Wrzosy to zimozielone krzewinki, które rosnąc w warunkach naturalnych Europy, Azji i Afryki tworzą wyjątkowo malownicze tereny zwane wrzosowiskami. Rośliny te ze względu na swoje piękno, łatwość uprawy i późny termin kwitnienia są również chętnie uprawiane jako rośliny ozdobne. Mogą rosnąć zarówno w ogrodzie, jak i w skrzynkach czy donicach ustawionych na balkonach i tarasach.
Czytaj też: Ten kwiat zadba o siebie sam. Zasadź w październiku, a wiosną sobie podziękujesz
Wrzosy różnią się wyglądem w zależności od odmiany. Mogą osiągać od 15 do nawet 60 cm wysokości, a ich pokrój może być zarówno wzniesiony, jak i płożący. Ich dzwonkowate lub pączkowe kwiaty występują najczęściej w kolorach fioletowym, różowym lub białym, a liście są zazwyczaj drobne i igiełkowate.
Uprawa wrzosów nie jest trudna, jednak warto pamiętać o kilku zasadach. Rośliny te preferują stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru. Mogą rosnąć również w półcieniu, ale wówczas ich kwitnienie będzie słabsze. Podłoże, w którym rosną, powinno być przede wszystkim kwaśne, a ponadto próchnicze i przepuszczalne. Należy dodatkowo pamiętać o tym, że wrzosy źle znoszą zastoje wody, które mogą powodować gnicie ich korzeni.
W związku z tym wrzosy należy podlewać bardzo umiarkowanie, na bieżąco kontrolując wilgotność gleby. W trakcie zabiegu trzeba unikać moczenia ich części naziemnej.
Wczesną wiosną, jeszcze zanim ruszy wegetacja, wrzosy warto przycinać. Dzięki temu w sezonie zakwitną wyjątkowo obficie. Przed nadejściem zimy natomiast szczególnie młodsze okazy wrzosu warto okryć np. gałązkami drzew iglastych.
Kiedy nawozić wrzosy?
Wrzosy zaleca się nawozić trzy razy w roku: na początku wiosny (przełom marca i kwietnia), latem (zazwyczaj w lipcu) i jesienią. Ostatnie nawożenie można przeprowadzać od połowy sierpnia do połowy października. W jego trakcie nie powinno się jednak stosować nawozów zawierających azot, który może niepotrzebnie w tym momencie pobudzać roślinę do wzrostu. Potrzebne w tym czasie są natomiast takie składniki jak potas, fosfor i magnez. Dzięki nim krzewinka będzie mogła w odpowiedni sposób przygotować się na nadchodzącą zimę.
Czytaj też: Tajemnice króla wiosny. Oto idealny moment na sadzenie. Jaką odmianę wybrać?
Czym nawozić wrzosy?
Wrzosy zasilać można za pomocą dedykowanych im wieloskładnikowych nawozów mineralnych lub odżywek dla roślin kwasolubnych, które dostępne są w sklepach ogrodniczych zarówno w formie płynu, jak i granulatu. W czasie ich stosowania należy zawsze przestrzegać zaleceń producenta.
Rośliny można też jednak z powodzeniem zasilać samodzielnie przygotowanymi odżywkami, które są najczęściej bardzo tanie, ekologiczne i łatwe do zrobienia. Do ich wykonania można użyć:
- soku z cytryny – sok wyciśnięty z połowy cytryny należy wlać do 1 litra odstanej wody lub deszczówki i dokładnie wymieszać; tak przygotowanym preparatem warto zasilać wrzosy co dwa tygodnie; pomoże on obniżyć pH gleby, w konsekwencji czego stanie się ona bardziej kwaśna;
- kwasku cytrynowego – 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego trzeba dokładnie rozpuścić w 1 litrze odstanej wody lub deszczówki; ta domowa odżywka wykazuje silne działanie i w związku z tym powinno się ją stosować nie częściej niż raz w miesiącu;
- fusów po kawie – wystarczy je dobrze wysuszyć, a następnie ich cienką warstwę rozsypać pod krzaczkami wrzosów i wymieszać z glebą; można także zalać 2 łyżki fusów po kawie 1 litrem wody, odstawić na dobę, a następnie przecedzić; taką płynną odżywką wystarczy następnie podlewać wrzosy raz na 2-3 tygodnie.
Jesienne ściółkowanie wrzosów: Dlaczego jest ważne?
Jesienią warto dostarczać wrzosom składniki odżywcze nie tylko za pośrednictwem nawożenia, ale także ściółkowania. Zabieg ten stopniowo zakwasza glebę wokół roślin i jednocześnie dostarcza im cennych składników pokarmowych. Odpowiednio odżywione krzewinki rosnące w optymalnym dla siebie podłożu będą kwitły wyjątkowo obficie.
Ściółkowanie ma ponadto jeszcze inne zalety. Zapobiega zbyt szybkiemu odparowywaniu wody z podłoża, ogranicza rozwój chwastów i chroni korzenie przed mrozem.
Do ściółkowania gleby wokół wrzosów można użyć kory sosnowej, igliwia, przekompostowanych trocin lub kompostu.
Zabieg najlepiej przeprowadzić pod koniec września lub w pierwszej połowie października. Warstwa ściółki wokół wrzosów powinna mieć ok. 5 cm grubości. W trakcie jej rozkładania należy unikać bezpośredniego kontaktu z pędami roślin. W przeciwnym wypadku może dojść do ich gnicia z powodu zbyt dużej wilgotności.
Czytaj też: Kontrowersyjny plan Brukseli dla rolników. Kto straci najwięcej? Walka o dopłaty