Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju

Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju

Dla domu 24 grudnia 2025 12:59 Małgorzata Krzystała-Łątka Aktualizacja: 24 grudnia 2025 13:02
Świąteczne zwyczaje obowiązujące dawniej na polskiej wsi stanowiły połączenie obrzędów chrześcijańskich i pogańskich
Świąteczne zwyczaje obowiązujące dawniej na polskiej wsi stanowiły połączenie obrzędów chrześcijańskich i pogańskich
Źródło: Adobe Stock
W dawnych czasach święta Bożego Narodzenia były bardzo istotnym wydarzeniem dla mieszkańców polskich wsi. Towarzyszyły im liczne tradycje i rytuały. Wierzono, że to, w jaki sposób spędzi się Wigilię, będzie miało wpływ na kolejny rok. Obowiązywały przez to liczne zakazy i nakazy, które miały zapewnić powodzenie przez kolejne 12 miesięcy.
Spis treści:

    Dawne zwyczaje stanowią ważny element naszego kulturowego dziedzictwa. Mieszkańcy wsi czerpali nie tylko z chrześcijańskich tradycji, ale również z obrzędów pogańskich. Niektóre z tych zwyczajów przetrwały do dziś w różnych regionach Polski.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wigilijne zwyczaje, których nie mogło zabraknąć na polskiej wsi

    Wieczór wigilijny był szczególnym dniem, nie tylko radosnym i uroczystym, ale również nieco mistycznym. Uważano, że dzieją się wtedy cuda i wszystko może się wydarzyć. Noc wigilijna miała sprzyjać zjawiskom nadnaturalnym. Wszystkie czynności należało w tym dniu wykonywać bardzo starannie, bowiem miało to wpływ na losy człowieka. Tradycja nakazywała wstać bardzo wcześnie, aby nie przespać kolejnego roku. Przez cały dzień obowiązywał post, a pierwszy posiłek spożywano zwykle dopiero podczas wigilijnej kolacji. Każde danie należało jeść powoli i w skupieniu. Domownicy mieli najeść się do syta, aby móc też najadać się w kolejnym roku. Bardzo ważne było to, aby spróbować każdej potrawy. Wierzono, że dzięki temu nie zabraknie jej w najbliższych 12 miesiącach.

    Czytaj też:
    Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku

    Do stołu zasiadano wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki. Honorowe miejsce zajmowali gospodarze. Podczas jedzenia nie można było rozmawiać, a od stołu mogła odejść tylko gospodyni. Wigilijny stół był nakryty specjalnie bielonym, odświętnym obrusem. Na środku znajdował się bochenek chleba, zaś na nim opłatek. Pojawił się on na polskiej wsi w XVII-XVIII wieku. W wielu rejonach był jednak nieznany i w tych miejscach wykorzystywano chleb. Zwyczaj dzielenia się jest typowo polski i symbolizuje jedność oraz życzliwość. Przystępowano do niego przed jedzeniem, ale po odmówieniu modlitwy.

    Co oprócz chleba znajdowało się na stole? Dania były przygotowywane z tego, co udało się wyhodować lub znaleźć. Pojawiały się zatem owoce, zboża, mak, orzechy i ryby. Potrawy różniły się w zależności od regionu Polski. Bardzo popularna była zupa grzybowa. Serwowano też barszcz z grzybami, kapustę z grochem, kluski z makiem, kompot z suszu, kutię oraz śledzie. Ostatecznie wszystko zależało od zamożności gospodarzy. Duże znaczenie miała liczba dań. Zazwyczaj była nieparzysta. W takim przypadku podawano trzy, pięć, siedem lub dziewięć potraw. W niektórych regionach przyjął się zwyczaj serwowania dwunastu dań na pamiątkę dwunastu apostołów. Liczba gości musiała być z kolei parzysta. W przeciwnym razie wierzono, że kogoś z obecnych może spotkać śmierć. Taki sam skutek mogło mieć przypadkowe zrzucenie łyżki.

    Czytaj też:
    Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści

    Siano pod obrus, zboże w kącie izby i dodatkowe krzesło - zwyczajów ciąg dalszy

    Dawni mieszkańcy polskich wsi mieli zwyczaj dekorować drzwi do chaty gałązkami drzew iglastych. Wieszano je także pod sufitem. Po gałązki wyprawiano się do lasu wcześnie rano. Moda na choinki pojawiła się na wsi dopiero na początku XX wieku. Wcześniej wykorzystywano też snopy siana, które ustawiano w kątach izb i dekorowano np. owocami. Następnie słomą z tych snopów owijano drzewa owocowe. Miało to na celu zapewnić urodzaj w kolejnym roku. Ten sam cel miało wykładanie siana pod obrusem lub rozścielenie słomy. Pod stół kładziono z kolei siekierę lub sierp. Miały one zapewniać „nogi twarde jak żelazo”.

    Zwyczajem, który przetrwał do dziś jest pozostawianie pustego krzesła przy stole. Dawniej jednak wierzono, że jest ono przeznaczone dla dusz zmarłych, które przebywają w tym czasie na ziemi, a nie dla niespodziewanego gościa, jak jest obecnie. Z myślą o zmarłych pozostawiano też resztki jedzenia i podtrzymywano ogień przez całą noc. Na polskiej wsi nie było zwyczaju dawania prezentów. Zakochani dzielili się jedynie orzechami, zaś dzieci otrzymywały jabłka.

    Czytaj też: Jak usmażyć idealnego karpia? Będzie chrupiący, soczysty i bez przykrego zapachu

    Co działo się po wigilijnej wieczerzy?

    Po kolacji gospodarze udawali się do zagrody ze zwierzętami i karmili je opłatkiem. Wierzyli, że w ten sposób ochronią je przed chorobami oraz że w tym czasie mogą one przemówić ludzkim głosem. Ważnym elementem były też wróżby. Praktykowano je zarówno poprzez obserwację nieba, jak i otoczenia. Przykładowo, wierzono, że psie szczekanie dobiegające z określonej strony zwiastuje przyszłego zalotnika. Po uczcie wigilijnej odbywało się też tzw. chodzenie po kolędzie. Kolędnikami byli wędrowni przebierańcy, którzy odwiedzali domy z życzeniami i śpiewem. Przebierali się oni za postacie nawiązujące do tradycji biblijnej.

    O północy odprawiana była Pasterka, czyli msza święta. Udawano się na nią całymi rodzinami. Dzień Bożego Narodzenia był przeznaczony na odpoczynek. Nie wykonywano wtedy żadnych prac gospodarskich. Święto spędzano rodzinnie, spożywając przygotowane wcześniej potrawy.

    • Tagi:
    • Wigilia
    • Boże Narodzenie
    • zwyczaje
    • wieś
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Wigilijna zupa grzybowa

    24 grudnia 2025
    Dla domu

    Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku

    22 grudnia 2025
    Newsy

    Jak usmażyć idealnego karpia? Będzie chrupiący, soczysty i bez przykrego zapachu

    21 grudnia 2025
    Ekonomika

    Rolnicy narażeni na skrajne ubóstwo. Najnowsze dane GUS

    20 grudnia 2025
    Hotblog

    Staropolska szynka pieczona

    14 grudnia 2025
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Dla domu

    Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu

    26 listopada 2025
    Dla domu

    Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie

    15 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę krów posiada tylko kilku rolników w Polsce
    24 grudnia 2025
    Inne
    Opłata od roślin oleistych - kto dokonuje potrąceń?
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
    24 grudnia 2025
    Koła gospodyń wiejskich
    Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
    23 grudnia 2025
    Dla domu
    Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
    22 grudnia 2025
    Dla domu
    Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
    22 grudnia 2025
    Dla domu
    Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności