Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
Zaschnięty, przypalony tłuszcz na kuchence to jedno z najbardziej uciążliwych zabrudzeń. Woda i płyn do mycia naczyń zazwyczaj nie wystarczą. Sprawdzą się za to domowe sposoby, oparte o powszechnie dostępne, tanie składniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak umyć domowym sposobem koronę i pokrywy palnika?
Korona to podstawowy element palnika gazowego, posiadająca charakterystyczne otwory, przez które przedostaje się płomień. Ten element jest zazwyczaj wykonany z żeliwa, stali nierdzewnej lub stopu aluminium i innych metali. Na koronie zamocowana jest pokrywa palnika, wykonana zazwyczaj z żeliwa.
Czytaj też: Raz na dwa tygodnie pamiętaj o "czarnej wodzie" dla grudnika. Zachwyci na święta
Koronę palnika można bezpiecznie i skutecznie wyczyścić m.in. papką z sody oczyszczonej. Wystarczy garść sody zalana wodą, mieszana aż do uzyskania faktury gęstej, lepkiej mikstury. Pastę należy nałożyć na zabrudzone miejsce i pozostawić na ok. 40-60 minut. Następnie wystarczy przetrzeć zabrudzenie myjką kuchenną.
Żeliwne nakrywki palnika można myć m.in. płynem do mycia naczyń. To rozwiązanie jest jednak skuteczne tylko przy niewielkich zabrudzeniach.
Kąpiel octowa na żeliwne ruszty kuchenki gazowej
Te elementy kuchenki są najbardziej narażone na osadzanie się tłuszczu. Ich mycie – o ile nie jest regularne – staje się prawdziwym wyzwaniem. W tym wypadku również, zamiast popularnych mleczek i detergentów, można zastosować tanie środki. Domowe mikstury sprawdzą się m.in. przy myciu dużych, żeliwnych rusztów (które trzeba zdejmować i myć w całości).
Do lekkich zabrudzeń z tłuszczu polecana jest kąpiel octowa, wykonana w wannie lub brodziku. Bardziej praktycznym wydaje się jednak sprawdzony trik z użyciem gazy. W tym wypadku duży ruszt układa się np. na podkładce z folii. Do zabiegu wystarczy opakowanie gazy, pociętej na kilkucentymetrowe paski.
Czytaj też: Zimowy sen anturium to mit? Pamiętaj o tym na przełomie listopada i grudnia
Gazę należy nasączyć w miseczce z octem, a następnie owinąć nią wszystkie elementy rusztu. Ocet pomoże rozpuścić najsilniejsze złogi tłustych, przypalonych zabrudzeń. Zabieg nasiąkania powinien potrwać ok. 40-60 minut (lub dłużej, w zależności od poziomu zabrudzeń). Po tym czasie gazę należy zdjąć i użyć do usunięcia resztek zabrudzeń z rusztu. Proces można zakończyć przy użyciu myjki i ciepłej wody.
Jeżeli kąpiel octowa nie pomaga, z pomocą przychodzi ponownie soda oczyszczona. Nie ma konieczności przygotowywania skomplikowanych mikstur. Wystarczy gęsta, sodowa papka, nałożona na wszystkie elementy rusztu ułożonego na folii, w brodziku lub szerokim, płaskim pojemniku. Miksturę z sody pozostawia się na ruszcie na ok. 30-40 minut, a następnie zmywa. Do mycia można użyć szorstkiej strony myjki. Inna metoda, dająca podobny efekt, to zanurzenie całego rusztu (lub jego elementów) w gorącej wodzie z dodatkiem sody. Tego typu kąpiel powinna trwać co najmniej 2 godziny. W trakcie zabiegu nawet silnie przylegający tłuszcz powinien zmięknąć na tyle, aby można go było łatwo usunąć.
- Tagi:
- ruszt
- kuchenka gazowa
- tłuszcz
- ocet
- soda




























