Wybrano trującą roślinę 2025. Jej nasiona to popularna przekąska, także w Polsce
W poprzednich latach na czele zestawienia znalazły się równie zaskakujące rośliny takie jak pietruszka czy ziemniak.
Wybory trującej rośliny roku 2025
Wybory trującej rośliny roku organizowane są przez Ogród Botaniczny w Hamburgu od 2004 roku. Każdy chętny może zgłosić swojego kandydata spośród roślin o działaniu trującym. Następnie 1 czerwca każdego roku część spośród wszystkich zgłoszonych roślin nominowana jest do walki o tytuł najbardziej trującej rośliny. Dana roślina nie może być jednak nominowana częściej niż raz na pięć lat. Zwycięzca wyłaniany jest w wyniku głosowania, w którym również może wziąć udział każda chętna osoba. Roślina, która otrzyma miano tej najbardziej trującej, nigdy już nie może być ponownie nominowana do udziału w konkursie.
Celem corocznej akcji jest – jak można przeczytać na stronie internetowej ogrodu – wywołanie dyskusji na temat roślin trujących oraz zwiększenie wiedzy na ich temat wśród społeczeństwa.
Czytaj też: Coraz więcej owadów w żywności. Bruksela dopuszcza larwy mącznika
Trująca roślina roku 2025: Drzewo nerkowca
W tym roku odbyła się 21. edycja głosowania. Trującą rośliną roku 2025 zostało drzewo nerkowca, na które oddano 553 głosy, co stanowiło 29,4 proc. wszystkich. Drzewo to pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej, a uprawiane jest również w Afryce i Azji. Jego nasiona to orzechy nerkowca – popularna przekąska w wielu rejonach świata, w tym także w Polsce.
Eksperci z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu informują, że orzechy nerkowca są trujące w postaci surowej. Wszystko za sprawą toksycznego oleju kardolowego, który zawierają. Najwięcej jest go w twardej skorupce orzecha. Jest on niestrawny i atakuje błony śluzowe. Jego spożycie może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, natomiast przy kontakcie ze skórą olej ten jest w stanie wywołać alergię porównywalną w wyglądzie do oparzeń drugiego stopnia.
Na szczęście – jak uspokajają eksperci – orzechy nerkowca dostępne w sklepach można spożywać bez obaw. Są one wcześniej pozbawione zewnętrznej łupiny, a następnie pieczone lub gotowane na parze. W efekcie tych procesów usunięty zostaje szkodliwy olej kardolowy. Orzechy są więc nietoksyczne i gotowe do spożycia. Stanowią źródło wielu cennych składników, takich jak kwasy tłuszczowe, błonnik, białko, witaminy i minerały. Zawierają szczególnie dużo miedzi, magnezu, cynku i witaminy B.
Pietruszka i ziemniak wśród najbardziej trujących roślin
Na drugim miejscu zestawienia trujących roślin roku 2025 znalazła się piwonia (21,3 proc. głosów), popularny kwiat chętnie uprawiany w wielu ogrodach. Trzecią lokatę zajęła kalina koralowa (19,3 proc. głosów), której owoce zawierają trujące substancje o nazwie saponiny. Czwarte miejsce przypadło kurzyśladowi polnemu (18,4 proc.), w którym obecne są m.in. toksyczne saponiny i glikozydy. Pierwszą piątkę zestawienia trujących roślin roku 2025 zamyka drzewo kauczukowe.
Na koniec warto wspomnieć o zwycięzcach rankingu trujących roślin w poprzednich latach. Wśród nich znalazły się:
- glicynia (2024 rok),
- pietruszka (2023 rok),
- ziemniak (2022 rok).
W przypadku pietruszki, która jest rośliną dwuletnią, trujące są nasiona wytwarzane przez nią właśnie w drugim roku. Zawierają one apiol – związek o potencjalnie szkodliwych właściwościach. Z kolei u ziemniaka trujące są wszystkie jego zielone części, owoce i kiełkujące bulwy ze względu na zawartość toksycznej solaniny.
Czytaj też: Kiedy siać marchewkę i pietruszkę? Ten konkretny termin będzie kluczowy
- Tagi:
- rankingi
- orzechy nerkowca
- rośliny