Wybrano trującą roślinę 2025. Jej nasiona to popularna przekąska, także w Polsce

W poprzednich latach na czele zestawienia znalazły się równie zaskakujące rośliny takie jak pietruszka czy ziemniak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wybory trującej rośliny roku 2025
Wybory trującej rośliny roku organizowane są przez Ogród Botaniczny w Hamburgu od 2004 roku. Każdy chętny może zgłosić swojego kandydata spośród roślin o działaniu trującym. Następnie 1 czerwca każdego roku część spośród wszystkich zgłoszonych roślin nominowana jest do walki o tytuł najbardziej trującej rośliny. Dana roślina nie może być jednak nominowana częściej niż raz na pięć lat. Zwycięzca wyłaniany jest w wyniku głosowania, w którym również może wziąć udział każda chętna osoba. Roślina, która otrzyma miano tej najbardziej trującej, nigdy już nie może być ponownie nominowana do udziału w konkursie.
Celem corocznej akcji jest – jak można przeczytać na stronie internetowej ogrodu – wywołanie dyskusji na temat roślin trujących oraz zwiększenie wiedzy na ich temat wśród społeczeństwa.
Czytaj też: Coraz więcej owadów w żywności. Bruksela dopuszcza larwy mącznika
Trująca roślina roku 2025: Drzewo nerkowca
W tym roku odbyła się 21. edycja głosowania. Trującą rośliną roku 2025 zostało drzewo nerkowca, na które oddano 553 głosy, co stanowiło 29,4 proc. wszystkich. Drzewo to pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej, a uprawiane jest również w Afryce i Azji. Jego nasiona to orzechy nerkowca – popularna przekąska w wielu rejonach świata, w tym także w Polsce.
Eksperci z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu informują, że orzechy nerkowca są trujące w postaci surowej. Wszystko za sprawą toksycznego oleju kardolowego, który zawierają. Najwięcej jest go w twardej skorupce orzecha. Jest on niestrawny i atakuje błony śluzowe. Jego spożycie może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, natomiast przy kontakcie ze skórą olej ten jest w stanie wywołać alergię porównywalną w wyglądzie do oparzeń drugiego stopnia.
Na szczęście – jak uspokajają eksperci – orzechy nerkowca dostępne w sklepach można spożywać bez obaw. Są one wcześniej pozbawione zewnętrznej łupiny, a następnie pieczone lub gotowane na parze. W efekcie tych procesów usunięty zostaje szkodliwy olej kardolowy. Orzechy są więc nietoksyczne i gotowe do spożycia. Stanowią źródło wielu cennych składników, takich jak kwasy tłuszczowe, błonnik, białko, witaminy i minerały. Zawierają szczególnie dużo miedzi, magnezu, cynku i witaminy B.
Pietruszka i ziemniak wśród najbardziej trujących roślin
Na drugim miejscu zestawienia trujących roślin roku 2025 znalazła się piwonia (21,3 proc. głosów), popularny kwiat chętnie uprawiany w wielu ogrodach. Trzecią lokatę zajęła kalina koralowa (19,3 proc. głosów), której owoce zawierają trujące substancje o nazwie saponiny. Czwarte miejsce przypadło kurzyśladowi polnemu (18,4 proc.), w którym obecne są m.in. toksyczne saponiny i glikozydy. Pierwszą piątkę zestawienia trujących roślin roku 2025 zamyka drzewo kauczukowe.
Na koniec warto wspomnieć o zwycięzcach rankingu trujących roślin w poprzednich latach. Wśród nich znalazły się:
- glicynia (2024 rok),
- pietruszka (2023 rok),
- ziemniak (2022 rok).
W przypadku pietruszki, która jest rośliną dwuletnią, trujące są nasiona wytwarzane przez nią właśnie w drugim roku. Zawierają one apiol – związek o potencjalnie szkodliwych właściwościach. Z kolei u ziemniaka trujące są wszystkie jego zielone części, owoce i kiełkujące bulwy ze względu na zawartość toksycznej solaniny.
Czytaj też: Kiedy siać marchewkę i pietruszkę? Ten konkretny termin będzie kluczowy
- Tagi:
- rankingi
- orzechy nerkowca
- rośliny