Kwiaty i liście hortensji brązowieją? Na te objawy trzeba reagować szybko

Hortensje w pełni kwitnienia są prawdziwymi “królowymi” ogrodów. Roślina marniejąca, o suchych liściach i wyraźnie brązowiejących kwiatach daje zupełnie odwrotny efekt estetyczny. Najczęstszą przyczyną takiego stanu bywa podstawowe zaniedbanie warunków uprawy. Roślinom zagrażają także choroby grzybowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brązowienie hortensji jako efekt poparzenia słonecznego
Większość gatunków hortensji uwielbia półcień i wilgoć. W takim środowisku rośliny rozwijają się najlepiej. Jednym z najczęstszych błędów w uprawie hortensji jest zbyt mocne wyeksponowanie na światło słoneczne. Efekt? Kwiaty, a później także liście zaczynają stopniowo brązowieć. Dochodzi do słonecznego poparzenia rośliny.
Jak temu zaradzić? Do ogrodów słonecznych warto wybierać hortensje bukietowe, dość dobrze odporne na wysokie nasłonecznienie. Dla porównania: mocno cieniolubne hortensje pnące na pewno ucierpią w pełnym słońcu. Hortensje rosnące w nasłonecznionych miejscach będą wymagać wysokiej wilgotności podłoża. Latem przyda się codzienne podlewanie oraz warstwa ściółki (lub słomy), która zatrzyma wodę w glebie. Dzięki takiemu rozwiązaniu zmniejszy się stres cieplny rośliny.
Popularne błędy w podlewaniu hortensji
Brązowiejące kwiaty i liście bywają też często skutkiem zbyt niskiej lub zbyt wysokiej wilgotności podłoża. Niedobór wody objawia się szybkim zasychaniem kwiatów. Liście rośliny są wyraźnie pomarszczone, mogą żółknąć i nabierać brunatnej barwy.
Czytaj też: Hortensja już ci się znudziła? Ta roślina szybko rośnie i kwitnie całe lato
Hortensje przelane mogą na pierwszy rzut oka dawać podobne objawy. W przypadku przelania roślina staje się wyraźnie bardziej wiotka. Liście zaczynają brązowieć, a potem czernieć (niedobór mikroelementów) i opadać. Przelana roślina nie jest w stanie pobierać substancji odżywczych z podłoża. Korzenie zaczynają stopniowo gnić, zmieniają kolor i wydzielają nieprzyjemny zapach. Roślina staje się bardziej podatna na choroby grzybowe, a finalnie może obumrzeć.
W przypadku przelanych hortensji wystarczy dostosować częstotliwość podlewania (optymalnie 2-3 razy w tygodniu). Roślinę uprawianą w donicach warto wyciągnąć z pojemnika i sprawdzić stan korzeni. Jeżeli są wciąż białe, hortensję można z powrotem posadzić, dbając o lepszy drenaż podłoża. Korzenie czerniejące, pokryte gnijącą mazią są do usunięcia. Konieczne może się także okazać zastosowanie środka grzybobójczego.
Czytaj też: To teraz największe zagrożenie dla jabłek, śliwek czy gruszek. Działaj szybko
Brązowe kwiaty i liście jako skutek choroby hortensji
Może się zdarzyć, że hortensja traci kolor i brązowieje pomimo sprzyjających warunków uprawy. Pewne objawy mogą wskazywać, że roślina choruje lub zaatakowały ją szkodniki:
- szara pleśń hortensji – na liściach pojawiają się wodniste plamy, które zaczynają czernieć; kwiaty mogą lekko brązowieć; na liściach, łodygach i kwiatach jest widoczny nalot grzybni,
- plamistość liści hortensji – na liściach pojawiają się drobne plamy z brązową lub brunatną obwódką; roślina kwitnie słabiej, a choroba może rozprzestrzenić się także na kwiaty,
- mączniak prawdziwy hortensji – popularna choroba grzybowa; na liściach widać białawy nalot, który prowadzi stopniowo do brązowienia i uszkodzenia liści.
Hortensje bywają też atakowane m.in. przez mszyce i przędziorki. Podstawową profilaktyką przeciw chorobom grzybowym jest monitoring rośliny i zapewnienie odpowiednich warunków uprawy:
- półcień lub pełne słońce w zależności od gatunku i odmiany,
- przewiew i unikanie gęstych nasadzeń,
- regularne usuwanie opadłych liści,
- usuwanie przekwitniętych kwiatostanów.
Choroby grzybowe w zaawansowanym stadium zwalcza się specjalnie dla nich przeznaczonymi fungicydami.
Czytaj też: Ogórki na jesienny zbiór posadź właśnie teraz. Polecane odmiany