Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
      Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?
      Ile płacono za produkty rolne? Potaniały ziemniaki, pszenica oraz żyto
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
      Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      U tych rolników niesamowite wyniki plonowania. Jak im się to udało?
      Kiedy rzeczywiście najlepiej zwalczać miotłę zbożową? Ekspert radzi!
      Cała prawda o biopreparatach. To powinniśmy o nich wiedzieć
      To będzie historyczna kampania cukrowa. Ile ton buraków przerobią?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
      Kolejny nabór w ARiMR na horyzoncie. Chodzi o rolnictwo precyzyjne i maszyny
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kontrowersyjny plan Brukseli dla rolników. Kto straci najwięcej? Walka o dopłaty
      Do tych rolników wypłata środków ruszy w październiku
      Aktywny rolnik - może pojawić się "furtka" do obejścia nowych przepisów
      W tym przypadku możesz sprzedać dom od ręki i bez podatku. Ważny wyrok sądu
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten kwiat zadba o siebie sam. Zasadź w październiku, a wiosną sobie podziękujesz
      Tajemnice króla wiosny. Oto idealny moment na sadzenie. Jaką odmianę wybrać?
      Zrób to teraz, a wiosną unikniesz koszmaru w ogrodzie. Zacznij jak najszybciej
      Pelargonie będą kwitły do przymrozków. Ale bez tej jednej rzeczy nie ma na to szans
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

Kulinaria - Kulinaria 18 sierpnia 2025 10:15 Małgorzata Krzystała-Łątka Aktualizacja: 18 sierpnia 2025 14:12
Utrzymywanie prawidłowej temperatury w lodówce i zamrażalniku to najlepszy sposób na wydłużenie świeżości produktów
Utrzymywanie prawidłowej temperatury w lodówce i zamrażalniku to najlepszy sposób na wydłużenie świeżości produktów
Źródło: wiescirolnicze.pl
Lodówka jest urządzeniem, z którego korzystamy kilka, a nawet kilkanaście razy dziennie. Wiele osób nie zastanawia się jednak nad tym, czy temperatura, jaka panuje w środku, jest odpowiednia. Okazuje się, że to błąd, który może nas sporo kosztować.
Spis treści:

    Ustawienie prawidłowej temperatury w lodówce ma wpływ nie tylko na koszty jej użytkowania, ale również na trwałość produktów spożywczych. Warto także przestrzegać sposobów przechowywania artykułów oraz ich umiejscowienia na danej półce lub w szufladzie. Każda strefa w lodówce jest bowiem przeznaczona do innego rodzaju produktów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jaka temperatura powinna panować w lodówce?

    Temperatura w lodówce nie może być niższa niż 0 stopni Celsjusza, ponieważ spowodowałoby to zamarzanie produktów, które potrzebują jedynie chłodzenia. Z drugiej strony nie może być wyższa niż 5 stopni Celsjusza, bo grozi to rozwojem pleśni i bakterii. Przyjmuje się, że optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić od 2 do 4 stopni. Dzięki temu wydłużymy świeżość produktów, które jednocześnie zachowają swój smak, zapach i teksturę.

    Czytaj też:
    Upał jeszcze wróci. Wiadomo, kiedy. IMGW podał najnowszą prognozę pogody

    Jak przechowywać produkty spożywcze w lodówce?

    Ustawienie odpowiedniej temperatury w lodówce to jedno. Jeśli chcemy opóźnić psucie żywności, należy wiedzieć, w jaki sposób przechowywać produkty. Pamiętajmy, że w lodówce występuje stratyfikacja termiczna. Oznacza to, że w poszczególnych częściach urządzenia panuje inna temperatura. Najcieplej jest na drzwiczkach lodówki, a najchłodniej na najniższej półce.

    • Na dolnej półce należy umieścić mięso i ryby, ponieważ wymagają one najbardziej intensywnego chłodzenia. W tym miejscu temperatura wynosi około 2 stopnie Celsjusza.

    • W dolnych pojemnikach układamy warzywa i owoce. Jest to dość ciepłe miejsce w lodówce z temperaturą 7–8 stopni Celsjusza.

    • Na środkowych półkach powinno się przechowywać nabiał, jaja oraz wędliny. Panuje tam temperatura około 4–5 stopni.

    • Na górnych półkach można przechowywać produkty, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia, np. dżemy lub inne przetwory.

    • Na drzwiach lodówki najlepiej trzymać produkty, które potrzebują lekkiego schłodzenia, np. ketchup, musztarda lub sosy.

    Czytaj też:
    Co robić po żniwach, by poprawić stan gleby? Rolnicy muszą zadbać o nowe plony

    Produkty spożywcze nie mogą być ułożone zbyt gęsto, ponieważ utrudni to cyrkulację powietrza. Poza tym nie powinny przylegać do ścian lodówki. Warzywa, owoce, sery i wędliny najlepiej trzymać w pojemnikach. Warto dodać, że w starszych modelach lodówek reguluje się temperaturę za pomocą pokrętła, które znajduje się w środku. Skala wynosi zwykle od 1 do 5. Należy pamiętać, że nie odnosi się ona do temperatury, tylko do mocy chłodzenia, a każdy stopień skali ma przypisaną określoną wartość w stopniach Celsjusza. Jeśli więc chcemy dowiedzieć się, na ile trzeba ustawić pokrętło, należy sprawdzić informacje w instrukcji obsługi. Nowsze modele lodówek mają wbudowany elektroniczny panel sterowania, który pozwala na precyzyjne ustawienie temperatury.

    Jaka powinna być temperatura w zamrażalniku?

    Mrożenie produktów jest jednym z najlepszych sposobów na ich długie przechowywanie. Jeśli zależy nam na tym, aby artykuły zachowały swoje wartości odżywcze oraz świeżość, najlepiej ustawić w zamrażalniku temperaturę na poziomie -18 stopni Celsjusza. Wiele urządzeń umożliwia ustawienie jeszcze niższej temperatury. Nie jest to jednak zalecane, ponieważ w dużym stopniu podwyższa wysokość rachunków za prąd, a nie poprawia warunków przechowywania żywności.

    Czytaj też: Przypilnuj cukinii w sierpniu. Będzie owocować aż do jesieni 

    • Tagi:
    • prąd
    • żywność
    • lodówka
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Na granicy ujawniono kilka tysięcy ton rosyjskiej marchwi bez oznakowania

    9 września 2025
    Newsy

    Ważne! W polskich produktach rolnych najmniej pestycydów

    26 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne

    2 sierpnia 2025
    Newsy

    Tylko jeden kraj na świecie jest samowystarczalny żywnościowo

    10 czerwca 2025
    Zdrowie

    Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?

    16 maja 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Dla domu

    Duże podwyżki cen masła i jajek. Ile zapłacimy za zakupy na Wielkanoc 2025?

    16 kwietnia 2025
    Drób

    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    12 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Suszenie kukurydzy 2025. Tak czy nie?
    28 września 2025
    Uprawy
    Super ziemniaki. Jak można wyhodować idealne odmiany?
    28 września 2025
    Uprawy
    Ochrona rzepaku “po nowemu”. Jak w praktyce działają biopreparaty?
    28 września 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże
    22 lipca 2025
    Kulinaria
    Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu
    15 lipca 2025
    Kulinaria
    Poznaj Dobrą Żywność. Jak promować produkty pod znakiem: Produkt Polski
    26 maja 2025
    Kulinaria
    Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
    19 maja 2025
    Kulinaria
    Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa
    8 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności