Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Rolnicy nie inwestują w dobre maszyny i dlatego nie zarabiają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
      ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

Kulinaria - Kulinaria 18 sierpnia 2025 10:15 Małgorzata Krzystała-Łątka Aktualizacja: 18 sierpnia 2025 14:12
Utrzymywanie prawidłowej temperatury w lodówce i zamrażalniku to najlepszy sposób na wydłużenie świeżości produktów
Utrzymywanie prawidłowej temperatury w lodówce i zamrażalniku to najlepszy sposób na wydłużenie świeżości produktów
Źródło: wiescirolnicze.pl
Lodówka jest urządzeniem, z którego korzystamy kilka, a nawet kilkanaście razy dziennie. Wiele osób nie zastanawia się jednak nad tym, czy temperatura, jaka panuje w środku, jest odpowiednia. Okazuje się, że to błąd, który może nas sporo kosztować.
Spis treści:

    Ustawienie prawidłowej temperatury w lodówce ma wpływ nie tylko na koszty jej użytkowania, ale również na trwałość produktów spożywczych. Warto także przestrzegać sposobów przechowywania artykułów oraz ich umiejscowienia na danej półce lub w szufladzie. Każda strefa w lodówce jest bowiem przeznaczona do innego rodzaju produktów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jaka temperatura powinna panować w lodówce?

    Temperatura w lodówce nie może być niższa niż 0 stopni Celsjusza, ponieważ spowodowałoby to zamarzanie produktów, które potrzebują jedynie chłodzenia. Z drugiej strony nie może być wyższa niż 5 stopni Celsjusza, bo grozi to rozwojem pleśni i bakterii. Przyjmuje się, że optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić od 2 do 4 stopni. Dzięki temu wydłużymy świeżość produktów, które jednocześnie zachowają swój smak, zapach i teksturę.

    Czytaj też:
    Upał jeszcze wróci. Wiadomo, kiedy. IMGW podał najnowszą prognozę pogody

    Jak przechowywać produkty spożywcze w lodówce?

    Ustawienie odpowiedniej temperatury w lodówce to jedno. Jeśli chcemy opóźnić psucie żywności, należy wiedzieć, w jaki sposób przechowywać produkty. Pamiętajmy, że w lodówce występuje stratyfikacja termiczna. Oznacza to, że w poszczególnych częściach urządzenia panuje inna temperatura. Najcieplej jest na drzwiczkach lodówki, a najchłodniej na najniższej półce.

    • Na dolnej półce należy umieścić mięso i ryby, ponieważ wymagają one najbardziej intensywnego chłodzenia. W tym miejscu temperatura wynosi około 2 stopnie Celsjusza.

    • W dolnych pojemnikach układamy warzywa i owoce. Jest to dość ciepłe miejsce w lodówce z temperaturą 7–8 stopni Celsjusza.

    • Na środkowych półkach powinno się przechowywać nabiał, jaja oraz wędliny. Panuje tam temperatura około 4–5 stopni.

    • Na górnych półkach można przechowywać produkty, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia, np. dżemy lub inne przetwory.

    • Na drzwiach lodówki najlepiej trzymać produkty, które potrzebują lekkiego schłodzenia, np. ketchup, musztarda lub sosy.

    Czytaj też:
    Co robić po żniwach, by poprawić stan gleby? Rolnicy muszą zadbać o nowe plony

    Produkty spożywcze nie mogą być ułożone zbyt gęsto, ponieważ utrudni to cyrkulację powietrza. Poza tym nie powinny przylegać do ścian lodówki. Warzywa, owoce, sery i wędliny najlepiej trzymać w pojemnikach. Warto dodać, że w starszych modelach lodówek reguluje się temperaturę za pomocą pokrętła, które znajduje się w środku. Skala wynosi zwykle od 1 do 5. Należy pamiętać, że nie odnosi się ona do temperatury, tylko do mocy chłodzenia, a każdy stopień skali ma przypisaną określoną wartość w stopniach Celsjusza. Jeśli więc chcemy dowiedzieć się, na ile trzeba ustawić pokrętło, należy sprawdzić informacje w instrukcji obsługi. Nowsze modele lodówek mają wbudowany elektroniczny panel sterowania, który pozwala na precyzyjne ustawienie temperatury.

    Jaka powinna być temperatura w zamrażalniku?

    Mrożenie produktów jest jednym z najlepszych sposobów na ich długie przechowywanie. Jeśli zależy nam na tym, aby artykuły zachowały swoje wartości odżywcze oraz świeżość, najlepiej ustawić w zamrażalniku temperaturę na poziomie -18 stopni Celsjusza. Wiele urządzeń umożliwia ustawienie jeszcze niższej temperatury. Nie jest to jednak zalecane, ponieważ w dużym stopniu podwyższa wysokość rachunków za prąd, a nie poprawia warunków przechowywania żywności.

    Czytaj też: Przypilnuj cukinii w sierpniu. Będzie owocować aż do jesieni 

    • Tagi:
    • prąd
    • żywność
    • lodówka
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Na granicy ujawniono kilka tysięcy ton rosyjskiej marchwi bez oznakowania

    9 września 2025
    Newsy

    Ważne! W polskich produktach rolnych najmniej pestycydów

    26 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne

    2 sierpnia 2025
    Newsy

    Tylko jeden kraj na świecie jest samowystarczalny żywnościowo

    10 czerwca 2025
    Zdrowie

    Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?

    16 maja 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Dla domu

    Duże podwyżki cen masła i jajek. Ile zapłacimy za zakupy na Wielkanoc 2025?

    16 kwietnia 2025
    Drób

    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    12 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
    18 października 2025
    Bydło i mleko
    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce
    18 października 2025
    Sylwetki
    Sąsiad odciągnął ją od płonącego ciągnika
    18 października 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Wymieszaj z wodą i przetrzyj szafki w kuchni. Tłusty osad zniknie bez problemu
    29 września 2025
    Kulinaria
    Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże
    22 lipca 2025
    Kulinaria
    Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu
    15 lipca 2025
    Kulinaria
    Poznaj Dobrą Żywność. Jak promować produkty pod znakiem: Produkt Polski
    26 maja 2025
    Kulinaria
    Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
    19 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności