Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

Kulinaria - Kulinaria 18 sierpnia 2025 10:15 Małgorzata Krzystała-Łątka Aktualizacja: 18 sierpnia 2025 14:12
Utrzymywanie prawidłowej temperatury w lodówce i zamrażalniku to najlepszy sposób na wydłużenie świeżości produktów
Utrzymywanie prawidłowej temperatury w lodówce i zamrażalniku to najlepszy sposób na wydłużenie świeżości produktów
Źródło: wiescirolnicze.pl
Lodówka jest urządzeniem, z którego korzystamy kilka, a nawet kilkanaście razy dziennie. Wiele osób nie zastanawia się jednak nad tym, czy temperatura, jaka panuje w środku, jest odpowiednia. Okazuje się, że to błąd, który może nas sporo kosztować.
Spis treści:

    Ustawienie prawidłowej temperatury w lodówce ma wpływ nie tylko na koszty jej użytkowania, ale również na trwałość produktów spożywczych. Warto także przestrzegać sposobów przechowywania artykułów oraz ich umiejscowienia na danej półce lub w szufladzie. Każda strefa w lodówce jest bowiem przeznaczona do innego rodzaju produktów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jaka temperatura powinna panować w lodówce?

    Temperatura w lodówce nie może być niższa niż 0 stopni Celsjusza, ponieważ spowodowałoby to zamarzanie produktów, które potrzebują jedynie chłodzenia. Z drugiej strony nie może być wyższa niż 5 stopni Celsjusza, bo grozi to rozwojem pleśni i bakterii. Przyjmuje się, że optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić od 2 do 4 stopni. Dzięki temu wydłużymy świeżość produktów, które jednocześnie zachowają swój smak, zapach i teksturę.

    Czytaj też:
    Upał jeszcze wróci. Wiadomo, kiedy. IMGW podał najnowszą prognozę pogody

    Jak przechowywać produkty spożywcze w lodówce?

    Ustawienie odpowiedniej temperatury w lodówce to jedno. Jeśli chcemy opóźnić psucie żywności, należy wiedzieć, w jaki sposób przechowywać produkty. Pamiętajmy, że w lodówce występuje stratyfikacja termiczna. Oznacza to, że w poszczególnych częściach urządzenia panuje inna temperatura. Najcieplej jest na drzwiczkach lodówki, a najchłodniej na najniższej półce.

    • Na dolnej półce należy umieścić mięso i ryby, ponieważ wymagają one najbardziej intensywnego chłodzenia. W tym miejscu temperatura wynosi około 2 stopnie Celsjusza.

    • W dolnych pojemnikach układamy warzywa i owoce. Jest to dość ciepłe miejsce w lodówce z temperaturą 7–8 stopni Celsjusza.

    • Na środkowych półkach powinno się przechowywać nabiał, jaja oraz wędliny. Panuje tam temperatura około 4–5 stopni.

    • Na górnych półkach można przechowywać produkty, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia, np. dżemy lub inne przetwory.

    • Na drzwiach lodówki najlepiej trzymać produkty, które potrzebują lekkiego schłodzenia, np. ketchup, musztarda lub sosy.

    Czytaj też:
    Co robić po żniwach, by poprawić stan gleby? Rolnicy muszą zadbać o nowe plony

    Produkty spożywcze nie mogą być ułożone zbyt gęsto, ponieważ utrudni to cyrkulację powietrza. Poza tym nie powinny przylegać do ścian lodówki. Warzywa, owoce, sery i wędliny najlepiej trzymać w pojemnikach. Warto dodać, że w starszych modelach lodówek reguluje się temperaturę za pomocą pokrętła, które znajduje się w środku. Skala wynosi zwykle od 1 do 5. Należy pamiętać, że nie odnosi się ona do temperatury, tylko do mocy chłodzenia, a każdy stopień skali ma przypisaną określoną wartość w stopniach Celsjusza. Jeśli więc chcemy dowiedzieć się, na ile trzeba ustawić pokrętło, należy sprawdzić informacje w instrukcji obsługi. Nowsze modele lodówek mają wbudowany elektroniczny panel sterowania, który pozwala na precyzyjne ustawienie temperatury.

    Jaka powinna być temperatura w zamrażalniku?

    Mrożenie produktów jest jednym z najlepszych sposobów na ich długie przechowywanie. Jeśli zależy nam na tym, aby artykuły zachowały swoje wartości odżywcze oraz świeżość, najlepiej ustawić w zamrażalniku temperaturę na poziomie -18 stopni Celsjusza. Wiele urządzeń umożliwia ustawienie jeszcze niższej temperatury. Nie jest to jednak zalecane, ponieważ w dużym stopniu podwyższa wysokość rachunków za prąd, a nie poprawia warunków przechowywania żywności.

    Czytaj też: Przypilnuj cukinii w sierpniu. Będzie owocować aż do jesieni 

    • Tagi:
    • prąd
    • żywność
    • lodówka
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Na granicy ujawniono kilka tysięcy ton rosyjskiej marchwi bez oznakowania

    9 września 2025
    Newsy

    Ważne! W polskich produktach rolnych najmniej pestycydów

    26 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne

    2 sierpnia 2025
    Newsy

    Tylko jeden kraj na świecie jest samowystarczalny żywnościowo

    10 czerwca 2025
    Zdrowie

    Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?

    16 maja 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Dla domu

    Duże podwyżki cen masła i jajek. Ile zapłacimy za zakupy na Wielkanoc 2025?

    16 kwietnia 2025
    Drób

    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    12 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czeka nas pogrzeb polskiego rolnictwa? Rolnicy mówią wprost [VIDEO]
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Pomoc unijna
    ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?
    1 listopada 2025
    Kulinaria
    Wymieszaj z wodą i przetrzyj szafki w kuchni. Tłusty osad zniknie bez problemu
    29 września 2025
    Kulinaria
    Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże
    22 lipca 2025
    Kulinaria
    Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu
    15 lipca 2025
    Kulinaria
    Poznaj Dobrą Żywność. Jak promować produkty pod znakiem: Produkt Polski
    26 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności