Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości

Przy zakupie truskawek warto zwracać uwagę na drobne uszkodzenia mechaniczne. Idealny zakup to owoce bez zadrapań i jakichkolwiek wgnieceń. Truskawki nie powinny też posiadać nawet najmniejszych oznak pleśnienia.
Co zrobić z truskawkami po przyniesieniu do domu?
Częstym, popularnym błędem jest “odruchowe” umycie owoców po wyjęciu z pojemnika. Taki zabieg jest faktycznie wskazany, ale tylko przed bezpośrednim spożyciem. Jeżeli zamierzamy owoce przechowywać, mycie truskawek nie jest wskazane. Należy je jednak prawidłowo przechować w lodówce, spiżarni lub podobnym, chłodnym pomieszczeniu.
Czytaj też: Posadź obok truskawek, a zbierzesz więcej owoców. Oto ważne wskazówki
W jakich pojemnikach przechowywać truskawki?
Truskawki najlepiej umieścić w pojemniku płaskim, zapewniającym dostęp powietrza. Idealna opcja to np. duża taca, wyłożona ręcznikiem papierowym. Ważne, by owoce były ułożone obok siebie bez tworzenia warstw. Truskawki można także przechowywać w łubiance lub kartonowym opakowaniu. Najmniej korzystna opcja to oczywiście zamykane pojemniki plastikowe i reklamówki.
Przed przechowaniem trzeba zrobić koniecznie przegląd owoców. Do usunięcia są truskawki lekko uszkodzone, z wgnieceniami – te należy zagospodarować, zjeść lub wyrzucić.
Czytaj też: Podlej tym grządki w maju. Najlepsze sposoby na dorodną marchewkę
Czy woda wpływa na smak truskawek?
Truskawki mocno chłoną wodę. Jej nadmiar może sprawić, że owoce stracą charakterystyczny, słodki posmak, a nawet aromat. Truskawki myje się bezpośrednio przed spożyciem, w strumieniu bieżącej, zimnej wody. Ważne, by było to właśnie płukanie, a nie np. długie moczenie w misce. Woda ciepła lub gorąca również wpływa na osłabienie smaku. Szypułki należy zachować na owocach aż do momentu spożycia lub zjeść je razem z truskawkami po uprzednim opłukaniu (szypułki truskawek są jadalne).
Czy truskawki można przechowywać w lodówce?
Tak, ale w tym przypadku również warto zadbać o płaski, szeroki pojemnik. Na dnie pojemnika trzeba umieścić papierowy ręcznik lub serwetkę, która odsączy nadmiar wilgoci. Truskawki trzeba ułożyć płasko, obok siebie, jedną warstwą. Należy je umyć dopiero przed spożyciem. Pojemnik z owocami trzeba umieścić w najchłodniejszym miejscu lodówki – zazwyczaj jest to najniższa półka.
Po wyjęciu z lodówki truskawki wymagają co najmniej 30 minut “odstania” przed umyciem i spożyciem. Po uzyskaniu temperatury pokojowej są najbardziej smaczne, a ich zapach będzie wyraźnie odczuwalny.
Mikstura octowa przedłuży świeżość truskawek?
Świeżość truskawek można zachować na dłużej fundując im błyskawiczną kąpiel w wodzie z octem. Wystarczy wlać do miski ocet i wodę w proporcjach 1:5. Owoce moczy się krótko, nie dłużej niż przez minutę. Taki zabieg nie tylko usunie zabrudzenia, ale zabezpieczy owoce przed rozwinięciem się pleśni. Opłukane w ten sposób truskawki należy osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie umieścić w lodówce. Przed zjedzeniem owoce trzeba ponownie opłukać pod strumieniem zimnej wody.
Czytaj też: Wilki w pomidorach. Sprawdź, kiedy trzeba się ich pozbyć