Jajka w kaczym klopsie i w pasztecie z dzika - pomysły na wielkanocne śniadanie

Konkurs odbył się pod hasłem: „ Jajko w tradycji wielkopolskiej kuchni”. Wzięły w nim udziałprzedstawicielki 10 Kół Gospodyń Wiejskich reprezentujące powiaty: jarociński, kaliski, krotoszyński i pleszewski. Każde z kół miało za zadanie przygotować potrawę wytrawną z jakiem w roli głównej. Jajko w kuchni wielkopolskiej odgrywało i odgrywa bardzo ważną rolę. W okresie zbliżających się Świąt Wielkanocnych nabiera dużego znaczenia jako symbol życia, odrodzenia i nowego początku. Panie przygotowały swoje dania popisowe, które pozwoliły wykazać się niezwykłą kreatywnością i finezją. Warto podkreślić, że przy tworzeniu potraw nastąpiło połączenie tradycji z nowoczesnością. Panie sięgnęły bowiem do przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenia oraz do bardziej nowotarskich. Wszystko wyglądało i smakowało pysznie. Był to taki festiwal wielkopolskich smaków w Marszewie. Finezja i obfitość dań konkursowych spowodowała, że komisja miała naprawdę trudną decyzję do podjęcia, aby wyłonić najlepszą potrawę z jajkiem.
Po obradach przyznano następujące miejsca:
- pierwsze dla Koła Gospodyń Wiejskich z Ruska w gminie Jaraczewo w powiecie jarocińskim, za pasztet z dzika z jajkiem podany z konfiturą z żurawiny i odrobiną sosu chrzanowego,
- drugie dla Koła Gospodyń Wiejskich z Wrotkowa w gminie Koźmin Wielkopolski w powiecie krotoszyńskim za przygotowanie jajka w kaczym klopsie w galarecie z sosem jajecznym babci Heleny,
- trzecie dla Koła Gospodyń Wiejskich z Kościelnej Wsi w gminie Gołuchów w powiecie pleszewskim za wielkanocną karkówkę z jajem, żurawiną i chrzanem.
Komisja konkursowa przyznała także wyróżnienie. Trafiło ono do Koła Gospodyń Wiejskich w Maciejewie w gminie Rozdrażew w powiecie krotoszyńskim za przygotowany tatar jajeczny z marynowanym żółtkiem.
Do konkursu przystąpiły również Koła Gospodyń Wiejskich, które przygotowały bardzo smaczne i finezyjne potrawy. Były to: KGW Golina - jajka faszerowane, KGW Michałów Drugi -królewskie jajka faszerowane, KGW Przystajnia - przystań jajeczna), KGW Orpiszew - jajka zwane eklerami z kremem chrzanowym, KGW Kuchary - pasztet z jajek i KGW Prokopów - bagietka z pastą jajeczną z makrelą i chrzanem. Wszystkie biorące udział w konkursie Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały nagrody, których fundatorami, a zarazem członkami komisji konkursowej, byli przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Wiosenne Targi Rolno-Ogrodnicze Agromarsz odbyły się w niedziele 13 kwietnia w Marszewie koło Pleszewa. Targom towarzyszyło hasło przewodnie „Wielkopolska wieś przykładem zrównoważonego rozwoju” Organizatorzy wydarzenia zaplanowali sporo atrakcji dla odwiedzających w tym dniu tereny wystawowe. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyły się stoiska w hali wystawowej przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz producentów Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD). Przy organizacji tej części wydarzenia brał udział partner tegorocznej edycji targów - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Oddział Terenowy w Poznaniu. Zwiedzający ekspozycję mogli podziwiać stoiska przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz posmakować różnorakich specjałów własnoręcznie przez nie przygotowanych.
- Tagi:
- tradycje
- wielkanocne