Cukrownia Środa Wielkopolska - tłumy gości na drzwiach otwartych
– Lokalna społeczność i zasady dobrego sąsiedztwa są dla nas bardzo ważne, dlatego zorganizowaliśmy Drzwi Otwarte w cukrowni – mówił Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska S.A.
Wycieczki po cukrowni hitem
Rodzinny festyn uświetniły średzkie organizacje, stowarzyszenia, uczniowie, rzemieślnicy i rękodzielnicy. Największą atrakcją była możliwość odwiedzenia cukrowni. Kolejka chętnych do udziału w wycieczkach ciągnęła się na kilkadziesiąt metrów. Wszystkie spośród 420 zaplanowanych miejsc skończyły się w ciągu półtorej godziny.
– Chcieliśmy poznać ten zakład, nigdy nie było możliwości zobaczenia cukrowni od środka – mówili dwaj goście, którzy specjalnie przyjechali z Poznania. Uczestnicy wycieczek obejrzeli film o produkcji cukru (kampania buraczana się już skończyła i w tej chwili w cukrowni prowadzone są remonty) i zwiedzili hale produkcyjne.
– Podczas tej kampanii przerobiliśmy ponad milion czterysta tysięcy ton buraków i wyprodukowaliśmy 120 tys. ton cukru, a w kampanii sokowej ponad 85 tys. ton cukru – mówił site manager Cukrowni Środa Wielkopolska Michał Korcz.
Granty dla lokalnych inicjatyw
Festyn był okazją do wręczenia nagród laureatom programu Dobre Działania – konkursu grantowego, w którym lokalne organizacje mają szansę zdobyć wsparcie na swoje projekty dla społeczności. Dziś czeki na swoje projekty otrzymały Biblioteka Publiczna w Gostyniu i Ochotnicze Straże Pożarne z Rawicza i Strzydzewa.
– Dofinansowanie z programu Dobre Działania przeznaczymy na szkolenia z grafiki cyfrowej. Jego uczestnicy będą przygotowywać projekty związane z cukrem i słodyczami – opowiadał Przemysław Pawlak dyrektor Biblioteki Publicznej Miasta i Gminy w Gostyniu.
Strażacy z Rawicza kupią sprzęt, który będą wykorzystywać podczas zabezpieczenia lodowatych kąpieli miłośników morsowania. Natomiast strażacy ze Strzydzewa pieniądze z programu Dobre Działania przeznaczą na szkolenia na temat czadu.
Rekrutacja podczas festynu
Ci, którym nie udało się dostać na wycieczkę, mieli okazję usłyszeć, jak funkcjonuje Cukrownia od jej kierownictwa.
– Nasza kotłownia ogrzewa jedną trzecią mieszkańców Środy i budynki użyteczności publicznej w mieście. Jesteśmy w trakcie jej przebudowy, przechodzimy na gaz – mówił Michał Korcz.
Zasady współpracy z plantatorami przedstawił Mateusz Krawczyk kierownik rejonu plantacyjnego Środa Wielkopolska.
– Promujemy wśród nich najnowsze metody agrotechniczne, dzięki którym mogą m.in. oszczędzić paliwo i zmniejszyć zużycie nawozów – wyjaśniał.
O zasadach zatrudnienia i benefitach, na jakie mogą liczyć pracownicy, mówili dyr. działu personalnego Agata Szaroleta-Wysocka i HR Partner Marcin Przybylski.
– Mogą korzystać z prywatnej opieki lekarskiej, czy dodatkowego ubezpieczenia. Poza powszechnymi dodatkami do pensji w ub. roku wprowadziliśmy m.in. dodatek energetyczny – wymieniali.
Jeszcze w trakcie festynu zgłosiło się do nich kilkunastu chętnych do pracy w Cukrowni Środa.
Gotowanie na żywo, szachy i kostki cukru
Na uczestników Drzwi Otwartych czekały darmowe przekąski i pokazy gotowania prowadzone przez Charles’a Daigneault. Mogli wziąć udział w turnieju szachowym, rywalizować w zawodach wiązania węzłów, czy konkursie na najwyższą wieżą ułożoną z kostek cukru. W tym ostatnim zwyciężyła rodzina Golińskich ze Śniecisk. Jej członkowie ułożyli wieżę wysoką na 44 poziomy kostek. Bez zlepiania ich ze sobą.
Czytaj także:
Uprawa buraka cukrowego “po nowemu” - szansa czy zagrożenie?