Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
      Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
      Dziś mija ważny termin dla rolników. Urzędy czekają na pieniądze
      Kiedy można wykopać staw bez pozwolenia? Przepisy mówią jasno
      2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
      Ta roślina zachwyca oryginalnymi kwiatami. Może rosnąć w ogrodzie i w donicy
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Chcą chronić nazwy mięs. Organizacje wystosowały pismo do ministra rolnictwa

Chcą chronić nazwy mięs. Organizacje wystosowały pismo do ministra rolnictwa

Hodowla 10 stycznia 2024 08:50 Aktualizacja: 10 stycznia 2024 10:42
Chcą chronić nazwy mięs. Organizacje wystosowały pismo do ministra rolnictwa
Źródło: Canva
13 organizacji wystosowało pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - odnośnie skutecznej ochrony nazw mięsnych, które dziś są wykorzystywane w oznaczaniu produktów alternatywnych - pochodzenia roślinnego. "To preludium do szerszego procesu" - zaznaczają sygnatariusze.
Spis treści:

    13 różnych organizacji wystosowało na początku stycznia pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - odnośnie konieczności ochrony nazw mięsnych.

    Pismo do ministra rolnictwa odnośnie skutecznej ochrony nazw mięsnych

    Jak podkreślają, produkty pochodzenia roślinnego, imitujące produkty mięsne, są prezentowane dziś jako substytuty oryginalnego produktu - przez co mogą wprowadzać konsumentów w błąd.

    Branża mięsna podkreśla, że niedawne zmiany w prawie - odnośnie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych - są zmianami pożądanymi, jednak trzeba je zdecydowanie rozszerzyć.

    - W projekcie rozporządzenia wymieniono zaledwie 4 nazwy, pomijając m.in. jedne z najpowszechniej wykorzystywanych terminów takich jak: burger, kabanosy czy parówki. W rzeczywistości na rynku alternatyw roślinnych wykorzystywanych jest co najmniej 40 określeń zapożyczonych z branży mięsnej (pełną treść prezentujemy poniżej) - zaznaczają sygnatariusze pisma do ministra rolnictwa.

    O jakie produkty chodzi?

    Określenia zapożyczone z branży mięsnej wykorzystywane dziś na rynku alternatyw roślinnych:

    1. Schab
    2. Szynka
    3. Pieczeń
    4. Smalec
    5. Kotlet
    6. Pasztet
    7. Kiełbaski
    8. Salami
    9. Szynkowa
    10. Parówki
    11. Kaszanka
    12. Boczek
    13. Salami
    14. Kabanosy
    15. Pasztetowa
    16. Serdelki
    17. Burger
    18. Filet
    19. Mielone
    20. Klopsiki
    21. Nuggetsy
    22. Sznycel
    23. Indyk
    24. Kaczka
    25. Kurczak
    26. Pulpet
    27. Krakowska wędzona
    28. Jałowcowa
    29. Wędlina sojowa
    30. Steak
    31. Stek
    32. Antrykot
    33. Rostbef
    34. Udziec
    35. Łopatka
    36. Sznycel
    37. Rumsztyk
    38. Polędwica
    39. Bryzol
    40. Hamburger
    41. Wołowina

    Apel branży mięsnej o ochronę nazw. To "preludium do szerszego procesu"

    Stąd wspomniany apel branży. Jak zaznaczają organizacje, wszystko jest de facto preludium do szerszego procesu.

    - Powyższy projekt traktujemy jako preludium do szerszego procesu, który w konsekwencji pozwoli na wprowadzenie zakazu używania określeń mięsnych dla produktów roślinnych na terenie całej Unii Europejskiej. Wobec powyższego zwracamy się z prośbą o wpisanie powyższego problemu jako jednego z punktów w ramach polskiej prezydencji w UE, która będzie miała miejsce w 2025 roku - opisują przedstawiciele branży.

     

    Poniżej pełna treść pisma do ministerstwa, które podpisało 13 przedstawicieli branży w sprawie ochrony nazw mięs:

    "Szanowny Panie Ministrze,

    Projekt rozporządzenia z dnia 5 grudnia 2023 r., który zmienia rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, jest dokumentem pożądanym i od dawna oczekiwanym przez branżę mięsną. 

    Produkty pochodzenia roślinnego, imitujące produkty mięsne, są prezentowane jako substytuty oryginalnego produktu przez co mogą wprowadzać konsumentów w błąd.

    Potwierdzają to badania na temat postrzegania produktów spożywczych przez konsumentów jakie w 2018 roku przeprowadził francuski instytut Audriep. Wynika z nich, że sześciu na dziesięciu konsumentów uważa, iż napoje roślinne mogą zastąpić mleko pod kątem walorów odżywczych, a jeden na trzech uważa, że są one odpowiednie także dla niemowląt. Choć badanie dotyczyło napojów roślinnych, to nie ma wątpliwości, że ,,imitacje" mięsne mogą być postrzegane przez konsumentów w ten sam sposób. Nawet jeśli konsumenci mają świadomość, że produkty nie są wyprodukowane z mięsa, to mogą zakładać, że ich substytuty mają taką samą bądź przynajmniej zbliżoną wartość odżywczą co pierwowzór, a zatem dochodzą do błędnego wniosku, że można je zastąpić.

    Projekt rozporządzenia daje branży szansę na skuteczną i jednoznaczną ochronę określeń produktów mięsnych. Wypracowana przez lata marka produktów mięsnych jest bowiem cynicznie wykorzystywana przez producentów roślinnych zamienników. Tak ważny dokument powinien z jednej strony chronić wszystkie produkty mięsne, których nazwy są obecnie wykorzystywane przez producentów tzw. roślinnych zamienników, a z drugiej zabezpieczyć pozostałą terminologię mięsną, która w przyszłości może zostać użyta do nazywania produktów roślinnych.

    W projekcie rozporządzenia wymieniono zaledwie 4 nazwy, pomijając m.in. jedne z najpowszechniej wykorzystywanych terminów takich jak: burger, kabanosy czy parówki. W rzeczywistości na rynku alternatyw roślinnych wykorzystywanych jest co najmniej 40 określeń zapożyczonych z branży mięsnej (ich listę załączamy poniżej).

    Kluczowe jest, aby przy konstruowaniu przepisów mieć na względzie charakterystykę krajowych produktów mięsnych. Po dokładnym przeanalizowaniu projektu i ocenie skutków regulacji, branża mięsna proponuje szerszy zakres zmian, oparty na prostych, przejrzystych rozwiązaniach. Obawiamy się, że ustanowienie ścisłej definicji poszczególnych wyrobów mięsnych może w konsekwencji wykluczyć z używania typowej terminologii także niektórych producentów. Szczególnie narażeni na to mogą być właściciele małych masarni. Nierzadko wytwarzają oni produkty unikalne, różniące się od typowej kiełbasy czy szynki składem, dodatkami czy sposobem wytworzenia. Specyfika lokalnych wyrobów mięsnych może wynikać m.in. z regionu wytwarzania, historii czy tradycji danej społeczności, a także nierzadko inwencji wędliniarza. Powyższe rodzi poważne komplikacje w stworzeniu komplementarnej definicji każdego z produktów.

    W ostatnich latach regulacjami dotyczącymi nazw żywności z różnym skutkiem zajmowali się ustawodawcy w Wielkiej Brytanii, we Włoszech, w kilkunastu stanach USA, a także w Finlandii i we Francji. Dla przykładu, Finowie stworzyli przewodnik uwzględniający zasady znakowania roślinnych alternatyw mięsa. Z kolei w stanach: Teksas, Missouri, Misssissippi, Arkansas wprowadzono zakaz używania określeń mięsnych takich jak kiełbasa, burger oraz hot-dog do opisu alternatyw roślinnych. Jednakże w kilku przypadkach orzeczenia sądowe uznawały za dopuszczalne i wystarczające zastosowanie nazwy opisowej dla tych alternatyw z uwzględnieniem zapisu: „produkt nie zawiera mięsa". Ciekawym rozwiązaniem wydaje się przykład francuski. W dekrecie chroniącym określenia produktów mięsnych podano maksymalne ilości procentowe białka roślinnego, które mogą wystąpić w produktach, bez potrzeby tworzenia definicji poszczególnych produktów mięsnych. W przepisach francuskich wymieniono ponad 100 produktów i objęto je ochroną.

    Korzystając z powyższego przykładu, jako branża rekomendujemy wprowadzenie ochrony dla zaledwie kilku nazw określających rodzaje wędlin z podziałem na wędzonki, wędliny podrobowe, produkty blokowe i kiełbasy. Rodzaje te następnie należy rozszerzyć o podgrupy. Wędzonki podzielić na: szynki (surową i dojrzewającą), wędzonki szynkopodobne, łopatkę, polędwice, balerony, boczki bekonowe, boczki wędzone, boczki z okrywą tłuszczową, pozostałe wędzonki. Wędliny podrobowe: wątrobianki, pasztetowe, kiszki, salcesony.

    Kiełbasy: surowe, wędzone, pieczone, dojrzewające, parzone, średnio rozdrobnione, drobno rozdrobnione, homogenizowane. Produkty blokowe: drobno rozdrobnione, średnio rozdrobnione, grubo rozdrobnione, podrobowe, studzieniny, rolady. W odróżnieniu od przepisów francuskich powyższe określenia dotyczą całej gamy produktów, nie ograniczając się do nazw własnych produktów. Nie chcemy również określenia maksymalnych ilości procentowych dodatków roślinnych. W naszym przekonaniu wystarczy zaznaczyć, że aby stosować powyższą terminologię mięsną, poszerzoną o rodzaje mięs i jej elementy, należy produkować wyroby, w których głównym składnikiem jest mięso. Nasze rozwiązanie skutecznie zabezpieczałoby wszystkie produkty mięsne bez  szczegółowego wymieniania nazw wyrobów.

    Powyższy projekt traktujemy jako preludium do szerszego procesu, który w konsekwencji pozwoli na wprowadzenie zakazu używania określeń mięsnych dla produktów roślinnych na terenie całej Unii Europejskiej. Wobec powyższego zwracamy się z prośbą o wpisanie powyższego problemu jako jednego z punktów w ramach polskiej prezydencji w UE, która będzie miała miejsce w 2025 roku."

     

     

     

    Pod pismem podpisało się 13 przedstawicieli następujących organizacji:

    • Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj (Paweł Podstawka, Przewodniczący)
    • Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (Jerzy Wierzbicki, Prezes Zarządu)
    • Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego (Jacek Zarzecki, Prezes Zarządu)
    • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy (Jacek Marcinkowski, Starszy Cechu)
    • Związek Zawodowy Rolnictwa Samoobrona Marek Duszyński (Przewodniczący)
    • Krajowa Rada Drobiarstwa -Izba Gospodarcza (Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu)
    • Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG (Aleksander Dargiewicz, Prezes Zarządu)
    • Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS" (Andrzej Kabat, Prezes Zarządu)
    • Federacja Gospodarki Żywnościowej RP (Krzysztof Nykiel, Prezes Zarządu)
    • Polska Federacja Rolna (Mariusz Olejnik, Prezes Zarządu)
    • Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych ,,Solidarność" (Tomasz Obszański, Przewodniczący)
    • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wieprz Polski (Andrzej Zawistowski, Prezes Zarządu)
    • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej (Tomasz Parzybut, Prezes Zarządu)

     

     

    • Tagi:
    • branża mięsna
    • polskie mięso
    • apel branży mięsnej
    Jakub Nowak
    Skontaktuj się ze mną: [email protected]. Jestem redaktorem miesięcznika Wieści Rolnicze i portalu wiescirolnicze.pl, autorem materiałów publikowanych na YouTube. Zajmuję się tematyką techniki rolniczej, polskim ustawodawstwem oraz polityką rolną.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Czego spodziewa się branża mięsna w 2025 roku? Jaki był 2024?

    27 grudnia 2024
    Newsy

    „Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna

    20 listopada 2024
    Trzoda chlewna

    Wzrasta liczba oskarżeń pod adresem branży mięsnej

    11 września 2020
    Newsy

    ASF. Branża mięsna bierze sprawy w swoje ręce!

    5 grudnia 2019
    Inne

    Nowy rynek zbytu dla polskiego mięsa

    7 marca 2016
    Warto wiedzieć
    Uprawa gleby
    Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
    15 maja 2025
    Pomoc unijna
    Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
    15 maja 2025
    Bydło i mleko
    Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
    15 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
    15 maja 2025
    Bydło i mleko
    Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
    15 maja 2025
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy