Będzie obowiązek znakowania jaj w gospodarstwie
Oficjalna podstawa wszystkich zmian, nie tylko tych dotyczących znakowania jaj, to aktualizacja norm handlowych dotyczących produktów rolno-spożywczych, aby lepiej zaspokajać potrzeby konsumentów i zapewnić zrównoważony rozwój.
Unijny przegląd norm
Jak poinformowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Komisja Europejska pracuje obecnie nad przeglądem obowiązujących norm handlowych mających zastosowanie do szeregu produktów rolno-spożywczych, takich jak owoce i warzywa, soki owocowe i dżemy, miód, drób lub jaja.
- Proponowane zmiany mają na celu pomóc konsumentom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów dotyczących zdrowszej diety oraz przyczynić się do zapobiegania marnowaniu żywności - informuje IJHARS.
Jakie zmiany zaproponowała Komisja?
Jak poifnormowała Inspekcja, Komisja Europejska zaproponowała między innymi następujące zmiany dotyczące:
- wskazywania miejsca pochodzenia - jaśniejsze i obowiązkowe przepisy dotyczące oznaczania pochodzenia miodu, orzechów i suszonych owoców, dojrzewających bananów, a także oczyszczonych, przetworzonych i pokrojonych owoców i warzyw. W przypadku mieszanek na etykiecie będzie musiał być podany kraj lub kraje pochodzenia. Wskazanie krajów pochodzenia zwiększy przejrzystość dla konsumentów, powinno również promować produkcję tych produktów w UE;
- marnowania żywności - proponowane zmiany dotyczą między innymi tak zwanych „brzydkich” owoców i warzyw (z wadami zewnętrznymi,
ale nadal nadającymi się do spożycia lokalnego/bezpośredniego). Takie owoce i warzywa sprzedawane konsumentom lokalnie i bezpośrednio przez producentów byłyby zwolnione z obowiązku przestrzegania norm handlowych. Działania takie mogłaby zapewnić konsumentom większe możliwości zakupu świeżych owoców i warzyw po bardziej przystępnych cenach i przynieść korzyści producentom działającym w krótkich łańcuchach dostaw; - pakowania - produkty przeznaczone na darowiznę zwolnione byłyby z głównych wymogów dotyczących etykietowania. Ma to na celu ułatwienie uczestnictwa podmiotów w darowiznach;
- soków owocowych - soki owocowe będą mogły posiadać opis „bez dodatku cukru”. Działanie to ma na celu wyjaśnienie, że w przeciwieństwie do nektarów owocowych soki owocowe z definicji nie mogą zawierać dodanych cukrów, czego część konsumentów nie jest świadoma. Ponadto na etykiecie soku owocowego o zmienionym składzie można będzie umieścić informację „sok owocowy o obniżonej zawartości cukru”;
- dżemów i marmolad - zawartość owoców w dżemach zostanie zwiększona z 350 gramów do minimum 450 gramów (do 550 gramów dla najwyższej jakości) na kilogram gotowego produktu. Wraz z ogólnym wzrostem zawartości owoców, konsumentom oferowane będą produkty
o mniejszej zawartości cukrów prostych i większej ilości owoców niż obecnie. Określenie „marmolada”, dopuszczone dotychczas wyłącznie
w odniesieniu do dżemów cytrusowych, będzie dozwolone dla wszystkich dżemów w celu wprowadzenia możliwości dostosowania nazwy produktu do nazwy najczęściej stosowanej; - jaj - znakowanie jaj odbywać się będzie również bezpośrednio w gospodarstwie, co przyczyni się do poprawy identyfikowalności.
No właśnie... znakowanie jaj
Komisja Europejska zatroszczyła się o identyfikowalność jaj i chce zobowiązać rolników do ich znakowania bezpośrednio w gospodarstwie. Czy to oznacza, że sprzedaż jajek bezpośrednio z gospdoarstwa będzie wymagała również wprowadzenia identyfikacji jaj, znakowania? Jakie to będzie rodziło dodatkowe obowiązki, czy dojdą kolejne sprawozdania, zestawienia, do wykonania? Tego jeszcze nie wiemy.
W jaki sposób Komisja uzasadnia wprowadzane zmiany?
W ciągu ostatniego dziesięciolecia na rynkach rolnych zaszły znaczące zmiany spowodowane przede wszystkim innowacjami, ale także ewoluującymi obawami społecznymi i zapotrzebowaniem konsumentów.
- Zaproponowane przez Komisję Europejską zmiany są zgodne ze strategią „od pola do stołu” oraz celami zrównoważonego rozwoju ONZ co sprawi, że zaktualizowane normy handlowe będą mogły przyczynić się do promowania i upowszechnienia zrównoważonych produktów, przy jednoczesnym zaspokojeniu nowych potrzeb konsumentów i podmiotów gospodarczych - informuje IJHARS.
Proponowane zmiany będą teraz przygotowywane zgodnie z procedurą ustawodawczą przez Parlament Europejski i Radę UE.
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych aktywnie uczestniczy w konsultacjach proponowanych zmian - podsumowuje IJHARS.
____________________________________________________
Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?
Napisz wiadomość: [email protected]
Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.