Wzrost eksportu drobiu
W pierwszym półroczu 2014 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 637 mln EUR i było o 18% wyższe od wyników z tego samego okresu roku ubiegłego.
Wolumen eksportu zwiększył się o 15% do ok. 375 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 18% do 741 mln EUR. Dynamika wzrostu wartości wywozu była wyższa niż w pierwszej połowie 2013 r., gdy zanotowano wzrost o 14%. Średnia jednostkowa wartość wywozu była wyższa w skali roku o 2,6% i wyniosła 1,98 EUR/kg. Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso drobiowe (88% i 84%), jego wolumen wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 15% do 330,5 tys. ton, a wartość wzrosła o 20% do 622,6 mln EUR.
Bardzo dobry rezultat uzyskano również w eksporcie przetworów z drobiu, wolumen wzrósł o 16% do 31,5 tys. ton, a wartość zwiększyła się o 18% do 83,4 mln EUR. Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich dominowały Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Czechy i Holandia. Najważniejszymi rynkami zbytu z grona krajów trzecich były ponownie Benin i Hongkong. Obniżyła się natomiast wartość sprzedaży mięsa m.in. do Chin (-19%), Rosji (-51%) i na Ukrainę (-49%). Wolumen eksportu żywego drobiu z Polski wzrósł o 6% do 11,3 tys. ton, a jego wartość zmalała o 10% do 33,6 mln EUR, co poskutkowało pogłębieniem ujemnego salda wymiany handlowej w ciągu roku.
Niemcy pozostały największym odbiorcą żywca z drobiu z Polski (+15% wartościowo), zmniejszyła się znacznie sprzedaż na rynki wschodnie - na Ukrainę (-6%), do Rosji (-33%) i na Białoruś (-59%). Wielkość polskiego importu sektora drobiu w ciągu pierwszych sześciu miesięcy br. wyniosła 62,7 tys. ton i była o 6% wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 17% do 103,8 mln EUR. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o jedną czwartą pod względem wolumenu i o 27% wartościowo.
Najważniejszymi dostawcami żywca drobiowego do Polski były Niemcy, Czechy, Holandia i Słowacja. Wielkość przywozu mięsa drobiowego obniżyła się o 13% do 18 tys. ton, natomiast jego wartość wzrosła o 23% do 25,2 mln EUR. Najwyższa wartość zakupów mięsa pochodziła z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii. W pierwszej połowie br. zmalał przywóz przetworów drobiowych do Polski o 16% ilościowo i wartościowo. Głównymi rynkami dostaw były również państwa UE, z Niemcami i Austrią na czele.
- Tagi:
- drób
- polski handel
- eskport