Wyprodukowali ponad 70 tys. ton cukru
Około 420 tys. ton buraków przerobiono w cukrowni należącej do konceru Pfeifer & Langen Polska S.A. Udało się wyprodukować ponad 70 tys. ton cukru.
Ostatnia kampania trwała niespełna 100 dni. Rozpoczęła się we wrześniu, a zakończyła z końcem roku. Przerobiono o ponad 100 tys. ton surowca mniej niż w ubiegłym sezonie.
- Wynikało to głównie z niższych plonów i mniejszej ilości zakontraktowanego surowca - mówi Jacek Sobczyński, szef produkcji cukrowni w Miejskiej Górce
Mimo to jest zadowolony. - To już kolejna bezawaryjna, bezwypadkowa kampania, w trakcie której zanotowaliśmy dobre wyniki – twierdzi Jacek Sobczyński.
W ubiegłym roku miejskogórecka cukrownia przeprowadziła liczne inwestycji. Wszystko po to, by usprawnić działanie firmy. - Zamontowaliśmy instalacje wykonane do odpylania spalin z kotłów, przeprowadziliśmy dalszą modernizację procesu energetycznego żeby obniżyć zużycie energii cieplnej, a także wprowadzono system zabezpieczenia zakładu - wylicza kireownik.
Aktualnie w cukrowni pracuje około 100 osób.