Unia Europejska docenia polską gęsinę
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poinformował, że Polska zaliczana jest do grupy wiodących producentów gęsi, pierza i puchu gęsiego w Unii Europejskiej.
Gęsina i jej korzyści
Gęsina, charakteryzuje się korzystnymi proporcjami kwasów tłuszczowych, w tym również tak ważnych dla naszego zdrowia jak omega-3 i omega-6.
- Mięso gęsi zawiera dużo białka, w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie może syntetyzować samodzielnie. Mięso to jest źródłem witamin - z grupy B, witaminy A i E oraz wielu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu - informuje KOWR.
Polska - największy producent gęsi w Unii Europejskiej
Gęsi, które hodowane są w Polsce przeznaczane są głównie na cele konsumpcyjne. Duże znaczenie mają też gęsi puch i pierze - zastosowywane, jako wypełniacze o właściwościach termicznych.
Chów gęsi w Polsce w 2022 r. skoncentrowany był przede wszystkim w województwach:
- kujawsko–pomorskim (188 tys. szt.),
- łódzkim (165 tys. szt.),
- wielkopolskim (156 tys. szt.),
- podlaskim (152 tys. szt.).
- Polska gęsina ceniona jest głównie przez zagranicznych konsumentów, a polska gęś owsiana stała się hitem eksportowym. W Polsce dominującą rasą gęsi jest Gęś Biała Kołudzka - wyjaśnia dr inż. Waldemar Humięcki, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. - Gęś Biała Kołudzka stanowi ponad 90 proc. krajowego pogłowia gęsi. Rasa ta odznacza się bardzo dobrymi przyrostami masy ciała, dużą odpornością na choroby oraz małą zawartością tłuszczu i znakomitym smakiem - uważa dr inż. Waldemar Humięcki, Dyrektor Generalny KOWR.
Polską gęsina eksportowana nawet do Hongkongu
W latach 2020-2022 odnotowano gwałtowny wzrost wartości eksportu gęsiny, który zwiększył się z 51 mln EUR do 116 mln EUR, tj. blisko 2,3-krotnie.
Już od wielu lat głównym kierunkiem eksportu mięsa z gęsi są Niemcy. Jednak gęsinę sprzedawano też do Francji, na Węgry i do Austrii. Z kolei, poza UE - do Hongkongu i Wielkiej Brytanii.
- W celu dalszego rozwoju produkcji drobiu w Polsce, w tym między innymi gęsiny, istotne jest dalsze umacnianie pozycji naszego kraju na rynkach unijnych oraz poszukiwanie nowych rynków zbytu poza Unią Europejską. W związku z tym Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa od lat wspierają działania eksporterów poprzez organizowanie targów i spotkań biznesowych, promując w ten sposób polską żywność, w tym również drób, na rynkach zagranicznych. Celem tych działań jest jak największa dywersyfikacja relacji biznesowych i skierowanie eksportu również na rynki pozaunijne - zaznacza KOWR.
Przeczytaj także: 20% pogłowia kur niosek w Szwecji do likwidacji
- Tagi:
- gęsina