Rośnie produkcja mięsa w Niemczech, ale spada spożycie wieprzowiny
W Niemczech stwierdzono do tej pory 424 przypadki ASF u dzików i 10 ognisk wśród trzody chlewnej. Istnieją obawy, że wyniki w produkcji wieprzowiny na koniec roku będą gorsze niż te uzyskane w pierwszych sześciu miesiącach.
Ogromna większość świń z rodzimych hodowli
W pierwszym półroczu tego roku u naszych zachodnich sąsiadów ubito 21,9 mln świń, o ponad 78 tys. sztuk więcej niż w analogicznym okresie 2023 r. - wzrost o 0,4%. Jest to jednak wynikiem bardzo niskiej liczby ubitych świń w 2023 roku, kiedy nastąpił spadek o prawie 7% w porównaniu z rokiem 2022. Wieprzowiny Niemcy w pierwszym półroczu wyprodukowały 2,1 miliona ton - ponad 22 tys. ton więcej w porównaniu z rokiem ubiegłym (wzrost o 1,1%).
Z danych niemieckiego urzędu statystycznego wynika, że ogromna większość świń pochodziła z rodzimych hodowli trzody chlewnej - 21,1 mln sztuk, czyli prawie 97 % wszystkich ubitych. To o 0,4% więcej niż w tym samym okresie 2023 r. Reszta (734 tys. szt.) przyjechała głównie z Holandii, Danii i Belgii.
Na koniec roku wynik może być gorszy
W wyliczeniach nie wzięto pod uwagę wpływu ognisk afrykańskiego pomoru świń, które wykryto na zachodzie Niemiec. Według aktualnych danych stwierdzono 424 przypadki u dzików i 10 ognisk ASF u świń. Z tego powodu wynik na koniec roku może być gorszy niż wynikający z danych za pierwsze półrocze.
Widoczny spadek spożycia wieprzowiny
Całkowita produkcja mięsa wszystkich rodzajów w pierwszym półroczu 2024 r. wyniosła w Niemczech 3,4 mln ton, wzrost o 1,3% rok do roku. W ubojniach przerobiono 24 mln sztuk trzody chlewnej, bydła, owiec, kóz i koni oraz ponad 344 mln kurczaków i innego drobiu.
62% całego wyprodukowanego mięsa pochodziło ze świń. Widoczne jest jednak zmniejszenie spożycia wieprzowiny. W 2023 r. w Niemczech skonsumowano jej ok. 2,92 mln ton, co oznacza spadek w porównaniu z rokiem 2022, kiedy było to 2,97 mln ton.
Więcej wołowiny i mięsa drobiowego
W pierwszym półroczu ubito także więcej bydła - ok. 1,5 mln sztuk (wzrost o ponad 18 tys. szt., 1,3%) w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego. Wyprodukowano prawie 497 tys. ton wołowiny - o 2,5% więcej niż rok wcześniej.
Niewielki wzrost odnotowano w przypadku liczby ubitego za Odrą drobiu. W pierwszych sześciu miesiącach 2024 r. było to ponad 344 mln sztuk, a wyprodukowano prawie 781 tys. ton mięsa drobiowego (wzrost o 1,3%).