Ceny wieprzowiny w Unii i na rynku światowym
Jak podaje Komisja Europejska - we wrześniu 2014 r. największą dynamikę spadku cen w porównaniu rocznym wykazywała wieprzowina (-15,5%). W tym miesiącu średnia cena wieprzowiny w krajach europejskich kształtowała się na poziomie 1614,80 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1676,90 EUR/t. We wrześniu 2014 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 7,9%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca obniżyła się o 11,1%.
We wrześniu 2014 r. średnia cena wołowiny na rynku unijnym kształtowała się na poziomie 3624,3 EUR/t. Była o 3,2% niższa niż przed rokiem. Porównując miesięczne zmiany cen, okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa we wrześniu była o 0,6% wyższa niż w sierpniu. Natomiast średnia cena wołowiny na rynku światowym we wrześniu wynosiła 4650,30 EUR/t. Była o 54,7 % wyższa niż przed rokiem.
Ponadto we wrześniu 2014 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1873,00 EUR/t. Była ona o 3% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku notowaną na rynku światowym, wynoszącą 1939,90 EUR/t. W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zmniejszyła się o 5,1%, natomiast miesięcznym spadła o 2,9%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego wzrosła o 6,9%.
- Tagi:
- mięso
- rynek światowy
- Unia
- cena