A może hodowla Blonde d’Aquitaine? [ZDJĘCIA]
Hodowla bydła mięsnego zdecydowanie jest opłacalna.
Kiedyś odsadki z Chrustowa były sprzedawane do Włoch. Teraz są eksportowane do Grecji buhaje o wadze 650 kg. Opasy muszą być sprzedane najpóźniej do wieku 2 lat. Opasy w stadzie są okresowo ważone, ich dzienne przyrosty wynoszą ok. 1,3 kg. Wagę 650 kg - 800 kg osiągają w wieku 18-22 miesięcy.
Sprzedawanych jest rocznie 67 opasów, 8 buhajów do dalszej hodowli i 5 jałówek cielnych. Jacek Rutkowski stwierdza jednak, że sprzedaż żywca w Polsce się nie kalkuluje i trzeba skupiać się na eksporcie, choć może w przyszłości się to zmienić.
- W naszym kraju ta rasa dopiero zaczyna być rozpoznawalna. Ale jeśli my dostajemy z eksportu 10 zł netto za kg żywej wagi, to nie opłaca nam się sprzedawać zwierząt u nas. Nasz zysk zależy jednak od kursu euro - tłumaczy.
- Sprzedajemy natomiast polskim hodowcom buhaje do krzyżowań towarowych z rasą Limousine, Charolaise, Simental. Odsadki po Blonde d’Aquitaine mają kilkadziesiąt kilogramów więcej na wadze niż od cieląt w czystości rasy, poza tym poprawiają mięsność. - podsumowuje.