Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak prowadzić produkcję świń, by zwiększać zyski? Cz. II

Jak prowadzić produkcję świń, by zwiększać zyski? Cz. II

Hodowla - Trzoda chlewna 30 maja 2020 06:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 11 października 2022 11:51
Jak prowadzić produkcję świń, by zwiększać zyski? Cz. II
Źródło: Adobe Stock
Oto kilka zasad, którymi powinien kierować się każdy hodowca trzody chlewnej!
Spis treści:

    Oto kilka zasad, którymi powinien kierować się każdy hodowca trzody chlewnej!

    O czym powinniśmy pamiętać wyliczając szacunki przychodów i kosztów na fermie? Co brać pod uwagę podczas analizy produkcji trzody chlewnej? Czy opłaca się prowadzić dokumentację codzienną?

    W tym artykule wyjaśniliśmy, w jaki sposób prawidłowo zaplanować produkcję świń. Cenne rady dotyczące tego zagadnienia podał podczas wykładu na targach Ferma w Łodzi dr Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Specjalista wyjaśnił, że odpowiednia wiedza na temat obrotu naszego stada, stworzenie preliminiarza pasz czy kosztów obsługi weterynarynej pozwoli nam skonstruować odpowiedni plan działań na naszej fermie.

    Szacowane przychody i koszty

    Gdy już mamy ustalone wskaźniki i potrzeby produkcyjne, powinniśmy zgodnie z zaleceniami dr Schwarza przystąpić do projekcji ekonomicznej fermy w skali produkcji rocznej, uwzględniając szacowane przychody i koszty. - Dodatni bilans stanowi w takim szacowaniu swego rodzaju gwarancję powodzenia ekonomicznego produkcji, jednak w analizach należy uwzględnić również występowanie czynników ryzyka, które mogą spowodować, że nasze szacowania okresowo będą tracić precyzję - zaznaczył. Dlatego w jego opinii warto przeprowadzić analizę SWOT, która pokaże słabe i mocne strony przedsięwzięcia, a także szanse i zagrożenia, co pozwoli nam przygotować się na ewentualne problemy oraz wypracować mechanizmy naprawcze.

    - Planowanie produkcji jest istotnym elementem zapewnienia bezpieczeństwa i stabilności produkcyjnej fermy, a mimo to jest etapem pracy zarządczej ciągle zaniedbywanym, prowadzonym nieprecyzyjnie albo całkowicie pomijanym. Jest to bez wątpienia jedna z przyczyn słabości krajowej branży produkcji trzody chlewnej w porównaniu z innymi krajami Unii Europejskiej - skomentował dr Tomasz Schwarz.

    Wydatki na inwestycje, media i pracowników

    Podczas sporządzania planu działań, powinniśmy założyć wydatki inwestycyjne w infrastrukturę oraz związane z zatrudnieniem pracowników. Nie zapomnijmy także o kosztach amortyzacji oraz związanych z mediami: prądem czy wodą.

    Analiza realizacji założeń planu produkcyjnego

    Gdy już zaplanowaliśmy i przeprowadziliśmy projekcję ekonomiczną, przychodzi czas na bieżącą analizę produkcji trzody chlewnej. Chodzi tutaj przede wszystkim o codzienny przegląd stada: zdrowotności, zachowania zwierząt i działania systemów wewnątrz chlewni.

    - Nie ma wątpliwości, że analiza statusu zdrowotnego zwierząt jest bardzo ważna, bo wymaga szybkich działań. Jednak wielu producentów w krajach Europy Zachodniej uważa, iż to analiza zachowań zwierząt jest kluczowym elementem. Trzeba patrzeć na zwierzęta, bo obserwując je możemy bardzo wcześnie przewidzieć, co się będzie działo - powiedział specjalista.

    Analiza zachowań zwierząt

    Wystąpienie chociażby aktu kanibalizmu w chlewni możemy przewidzieć już kilka dni wcześniej. Jak? Symptomami mogą być: przygryzanie elementów kojca, zabawa smoczkami i automatami do pobierania paszy bez pobierania wody i karmy.

    - Świnia pójdzie do automatu nie po to, żeby się najeść, tylko pobawić. Dlaczego to robi? Nudzi się jej, ponieważ ma ubogie środowisko. Ubogie środowisko generuje pewnego rodzaju problemy. Niestety od tego się zaczyna, a potem dochodzi do kanibalizmu, nawet ze skutkiem śmiertelnym. Świnie potrafią się pozagryzać - wyjaśnił dr Schwarz.

    Objawami zwiastującymi tego rodzaju nieprawidłowości w zachowaniu u macior jest zabawa własnym językiem. - Niby nic takiego wielkiego, ale prawda jest taka, że bardzo często ma to negatywne  konsekwencje. Dorosłe świnie też mogą dotkliwie się pogryźć - wyjaśnił i dodał: Problem polega na tym, że na fermie, zwłaszcza wysokotowarowej, nie zauważamy tych symptomów wcześniej w sektorze ciąży i one w pełnej rozciągłości ujawniają się na porodówce. Wtedy jest za późno, żeby na to reagować. Na tym etapie już niewiele możemy zrobić.

    Analiza statusu zdrowotnego

    O czym warto pamiętać w kontekście analizy statusu zdrowotnego? Według dr Schwarza w naszym kraju nadal są problemy z wykrywaniem rui. Ciągle są wątpliwości co do wyznaczenia odpowiedniego terminu inseminacji, która z kolei nie zawsze jest wykonywana prawidłowo.

    - Konsekwencje tego są takie, że mamy np. bardzo wydajną genetykę, która powinna rodzić 14 - 16 prosiąt w miocie, a rzeczywiste parametry na fermie są dużo niższe. To oznacza, że jest problem z genetyką? Nie. Raczej inseminacja jest wykonana w nieodpowiednim terminie i w nieodpowiedni sposób - stwierdził dr Schwarz.

    Błędem, który często jest popełniany, według niego, jest wycofanie knura z sektora na moment inseminacji. - Doskonale wiemy, że aby wykryć ruję, to warto wpuścić między lochy knura, a więc tak robimy. Zauważyliśmy ruję, wyprowadzamy knura, idziemy po nasienie, inseminujemy. Próbujemy na silę zaaplikować nasienie - to są błędy technologiczne. Knur powinien być obecny w czasie inseminacji. Poza tym powinniśmy inseminować z obciążeniem grzbietu - dodał specjalista. W jego opinii warto także wykorzystywać urządzenia do mierzenia rui. Przy jego użyciu możemy zmniejszyć liczbę dni jałowych. Zastosowanie techniki USG umożliwia także diagnostykę stanu zdrowia układu rozrodczego. Dr Schwarz przedstawił dane, z których wynika, że na diagnostyce można zaoszczędzić sporo środków (tabela nr 2).

     -  Nie tracimy dni na wykrywanie rui. Ile możemy na tym zarobić, jeśli cykl reprodukcyjny rzeczywiście nam się skróci o 5 dni? Przy stadzie 500 loch jesteśmy w stanie na tym zarobić rocznie powyżej 100 tys. zł. Przy takich oszczędnościach, koszt aparatu wynoszący 10 tys. zł  nie jest więc wysoki - skomentował.

    tabela nr 2

    Potencjalna wartość dodana produkcji w wyniku stosowania diagnostyki ciąży na fermie 500 loch

    Wskaźnik

    Bez diagnostyki

    Z diagnostyką

    Długość cyklu

    158 dni

    153 dni

    Częstotliwość oproszeń

    2,25

    2,33

    Prosiąt w miocie

    12

    12

    Prosiąt rocznie

    27

    28

    Cena

    200 zł

    200 zł

    Wartość produkcji

    2 700 000 zł

    2 800 000 zł

    Różnica

    -

    + 100 000 zł

    Koszt paszy rocznie

    1 047 000 zł

    1 029 000 zł

    Różnica w kosztach

    -

    -  17 280 zł

    Różnica dochodu

     

    +117 280 zł

     

    Dzięki diagnostyce ciąży i macicy możemy: skrócić cykl reprodukcyjny o około 5 dni (co oznacza 1 prosię rocznie od lochy więcej), wprowadzić lepszą organizację pracy, optymalniej wykorzystać budynki, wcześniej wykryć patologie (w tym ropomacicze) oraz zaoszczędzić na paszy.  Co nam da natomiast diagnostyka rui i jajników? Wykrywanie patologii, a więc chociażby torbiele jajnikowe; kontrolę efektywności stosowanych procedur czy fazy cyklu rujowego i wyznaczenie terminu owulacji (ograniczenie zużycia nasienia w inseminacji do 1 na cykl).

    Według dr Schwarza warto wszystkie spostrzeżenia zaobserwowane na fermie odnotowywać, także te dotyczące każdorazowych poronień i długości trwania ciąż u poszczególnych sztuk (różnica między nimi może wynosić kilka dni, a każdy dzień to generowanie kosztów produkcji).

    Analiza systemów wyposażeniowych

    Naszej uwadze nie powinna także umknąć kwestia urządzeń zainstalowanych w budynku. Źle działający bądź niedostosowany do warunków system wentylacyjny dale najszybciej negatywne skutki. - Musimy zwracać uwagę na to, jak powietrze wentylacyjne zachowuje się w budynkach. Podam przykład niepokojącego symptomu, który zauważyliśmy na jednej z chlewni: locha ułożona w pozycji siedzącego psa. To znaczy, że świnia ma dyskomfort. Jeśli do tego ziaje, to znaczy, że albo jest przegrzana, albo ma przyduchę. Wydawało się, że wentylacja jest w porządku. Ale właśnie w tym miejscu dostęp świeżego powietrza utrudniał słup podporowy. Całe powietrze wentylacyjne rozchodziło się na tym słupie i ten jeden kojec omijało. To oznacza, że ten kojec powinien być całkowicie wyłączony z użytkowania - zaznaczył dr Schwarz.

    Dokumentacja prowadzona każdego dnia

    Każdy dzień pracy na fermie powinien kończyć się uzupełnieniem dokumentacji produkcyjnej. Jej precyzyjne prowadzenie i bieżąca analiza pozwala na wczesne wykrywanie problemów nie mających charakterystyki schorzeń z objawami klinicznymi. - Dotyczy to przede wszystkich łagodnych zaburzeń w rozrodzie i zmian w zakresie wykorzystania paszy w tuczu. Nie są to parametry, które można obserwować przyglądając się zwierzętom, ale łatwo wykrywalne stają się podczas analizy dokumentacji - przekonywał specjalista.

     

    Opłacalność produkcji świń. Na co mamy wpływ? Co jest niezależne od nas?
    Zależne od hodowcy czynniki warunkujące opłacalność produkcji świń:
    1. genetyka
    2. żywienie
    3. organizacja produkcji
    4. system utrzymania w tym:
    - warunki zootechniczne
    - system zadawania pasz

     

    Niezależne od hodowcy czynniki warunkujące opłacalność produkcji  świń
    1. Cena pasz lub komponentów do ich produkcji
    2. Cena prosiąt
    3. Cena materiału hodowlanego
    4. Cena żywca wieprzowego
    5. Koszty obsługi weterynaryjnej
    6. Koszty remontów i amortyzacji
    7. Koszty dodatkowe

    Czytaj także: Żyto w żywieniu świń

    • Tagi:
    • zarządzanie stadem
    • planowanie produkcji świń
    • zarządzanie stadem świń
    • skarmianie żytem
    • chlewnia
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Ponad 2000 prosiąt padło ofiarą pożaru w dużej chlewni

    7 maja 2024
    Newsy

    Ukradł 115 warchlaków. Odpowie przed sądem

    26 października 2023
    Trzoda chlewna

    #StopASF - ogólnoeuropejska kampania na rzecz powstrzymania ASF

    8 października 2023
    Prawo i finanse

    Wciąż można się ubiegać nawet o 100 tys. zł

    21 września 2023
    Trzoda chlewna

    Będą zmiany w przepisach o ASF?

    3 sierpnia 2023
    Newsy

    Nowe ogniska ASF w hodowli świń - tym razem na terenie Lubelszczyzny

    1 sierpnia 2023
    Newsy

    Czy będzie szczepionka przeciwko ASF?

    29 czerwca 2023
    Trzoda chlewna

    Inspekcja Weterynaryjna nt. zasad bioasekuracji wśród hodowców trzody chlewnej

    13 czerwca 2023
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
    15 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy