Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Ceny warzyw w skupie a ceny na straganie. Dlaczego jest aż taka różnica?
      Na tej uprawie rolnicy zarobili w tym roku najwięcej?
      Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
      Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
      Wirus znów zaatakował. Nowe ognisko w Wielkopolsce
      Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      KOLEJNY DRAMAT ROLNIKÓW: Jesienne przymrozki zniszczyły plony. WIR interweniuje
      W tej dziedzinie Polska jest liderem i wyznacznikiem dla innych krajów
      Plantator krytykuje odbiór buraków. "Nerwy zaczynają puszczać"
      Postawili na kukurydzę. Jakie odmiany na ziarno, a jakie na kiszonkę?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dla tej liczby rolników zaliczki już są naliczone. Miliardy w dopłatach od jutra
      Nawet 120 tys. zł dla małych gospodarstw. Sprawdź, czy się kwalifikujesz
      Wnioski po terminie? Wypłata środków nadal możliwa. Korzystne zmiany dla rolnika
      Zapomniane świadczenie z KRUS? Kto faktycznie może dostać dodatkowe pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak prowadzić produkcję świń, by zwiększać zyski? Cz. II

Jak prowadzić produkcję świń, by zwiększać zyski? Cz. II

Hodowla - Trzoda chlewna 30 maja 2020 06:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 11 października 2022 11:51
Jak prowadzić produkcję świń, by zwiększać zyski? Cz. II
Źródło: Adobe Stock
Oto kilka zasad, którymi powinien kierować się każdy hodowca trzody chlewnej!
Spis treści:

    Oto kilka zasad, którymi powinien kierować się każdy hodowca trzody chlewnej!

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    O czym powinniśmy pamiętać wyliczając szacunki przychodów i kosztów na fermie? Co brać pod uwagę podczas analizy produkcji trzody chlewnej? Czy opłaca się prowadzić dokumentację codzienną?

    W tym artykule wyjaśniliśmy, w jaki sposób prawidłowo zaplanować produkcję świń. Cenne rady dotyczące tego zagadnienia podał podczas wykładu na targach Ferma w Łodzi dr Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Specjalista wyjaśnił, że odpowiednia wiedza na temat obrotu naszego stada, stworzenie preliminiarza pasz czy kosztów obsługi weterynarynej pozwoli nam skonstruować odpowiedni plan działań na naszej fermie.

    Szacowane przychody i koszty

    Gdy już mamy ustalone wskaźniki i potrzeby produkcyjne, powinniśmy zgodnie z zaleceniami dr Schwarza przystąpić do projekcji ekonomicznej fermy w skali produkcji rocznej, uwzględniając szacowane przychody i koszty. - Dodatni bilans stanowi w takim szacowaniu swego rodzaju gwarancję powodzenia ekonomicznego produkcji, jednak w analizach należy uwzględnić również występowanie czynników ryzyka, które mogą spowodować, że nasze szacowania okresowo będą tracić precyzję - zaznaczył. Dlatego w jego opinii warto przeprowadzić analizę SWOT, która pokaże słabe i mocne strony przedsięwzięcia, a także szanse i zagrożenia, co pozwoli nam przygotować się na ewentualne problemy oraz wypracować mechanizmy naprawcze.

    - Planowanie produkcji jest istotnym elementem zapewnienia bezpieczeństwa i stabilności produkcyjnej fermy, a mimo to jest etapem pracy zarządczej ciągle zaniedbywanym, prowadzonym nieprecyzyjnie albo całkowicie pomijanym. Jest to bez wątpienia jedna z przyczyn słabości krajowej branży produkcji trzody chlewnej w porównaniu z innymi krajami Unii Europejskiej - skomentował dr Tomasz Schwarz.

    Wydatki na inwestycje, media i pracowników

    Podczas sporządzania planu działań, powinniśmy założyć wydatki inwestycyjne w infrastrukturę oraz związane z zatrudnieniem pracowników. Nie zapomnijmy także o kosztach amortyzacji oraz związanych z mediami: prądem czy wodą.

    Analiza realizacji założeń planu produkcyjnego

    Gdy już zaplanowaliśmy i przeprowadziliśmy projekcję ekonomiczną, przychodzi czas na bieżącą analizę produkcji trzody chlewnej. Chodzi tutaj przede wszystkim o codzienny przegląd stada: zdrowotności, zachowania zwierząt i działania systemów wewnątrz chlewni.

    - Nie ma wątpliwości, że analiza statusu zdrowotnego zwierząt jest bardzo ważna, bo wymaga szybkich działań. Jednak wielu producentów w krajach Europy Zachodniej uważa, iż to analiza zachowań zwierząt jest kluczowym elementem. Trzeba patrzeć na zwierzęta, bo obserwując je możemy bardzo wcześnie przewidzieć, co się będzie działo - powiedział specjalista.

    Analiza zachowań zwierząt

    Wystąpienie chociażby aktu kanibalizmu w chlewni możemy przewidzieć już kilka dni wcześniej. Jak? Symptomami mogą być: przygryzanie elementów kojca, zabawa smoczkami i automatami do pobierania paszy bez pobierania wody i karmy.

    - Świnia pójdzie do automatu nie po to, żeby się najeść, tylko pobawić. Dlaczego to robi? Nudzi się jej, ponieważ ma ubogie środowisko. Ubogie środowisko generuje pewnego rodzaju problemy. Niestety od tego się zaczyna, a potem dochodzi do kanibalizmu, nawet ze skutkiem śmiertelnym. Świnie potrafią się pozagryzać - wyjaśnił dr Schwarz.

    Objawami zwiastującymi tego rodzaju nieprawidłowości w zachowaniu u macior jest zabawa własnym językiem. - Niby nic takiego wielkiego, ale prawda jest taka, że bardzo często ma to negatywne  konsekwencje. Dorosłe świnie też mogą dotkliwie się pogryźć - wyjaśnił i dodał: Problem polega na tym, że na fermie, zwłaszcza wysokotowarowej, nie zauważamy tych symptomów wcześniej w sektorze ciąży i one w pełnej rozciągłości ujawniają się na porodówce. Wtedy jest za późno, żeby na to reagować. Na tym etapie już niewiele możemy zrobić.

    Analiza statusu zdrowotnego

    O czym warto pamiętać w kontekście analizy statusu zdrowotnego? Według dr Schwarza w naszym kraju nadal są problemy z wykrywaniem rui. Ciągle są wątpliwości co do wyznaczenia odpowiedniego terminu inseminacji, która z kolei nie zawsze jest wykonywana prawidłowo.

    - Konsekwencje tego są takie, że mamy np. bardzo wydajną genetykę, która powinna rodzić 14 - 16 prosiąt w miocie, a rzeczywiste parametry na fermie są dużo niższe. To oznacza, że jest problem z genetyką? Nie. Raczej inseminacja jest wykonana w nieodpowiednim terminie i w nieodpowiedni sposób - stwierdził dr Schwarz.

    Błędem, który często jest popełniany, według niego, jest wycofanie knura z sektora na moment inseminacji. - Doskonale wiemy, że aby wykryć ruję, to warto wpuścić między lochy knura, a więc tak robimy. Zauważyliśmy ruję, wyprowadzamy knura, idziemy po nasienie, inseminujemy. Próbujemy na silę zaaplikować nasienie - to są błędy technologiczne. Knur powinien być obecny w czasie inseminacji. Poza tym powinniśmy inseminować z obciążeniem grzbietu - dodał specjalista. W jego opinii warto także wykorzystywać urządzenia do mierzenia rui. Przy jego użyciu możemy zmniejszyć liczbę dni jałowych. Zastosowanie techniki USG umożliwia także diagnostykę stanu zdrowia układu rozrodczego. Dr Schwarz przedstawił dane, z których wynika, że na diagnostyce można zaoszczędzić sporo środków (tabela nr 2).

     -  Nie tracimy dni na wykrywanie rui. Ile możemy na tym zarobić, jeśli cykl reprodukcyjny rzeczywiście nam się skróci o 5 dni? Przy stadzie 500 loch jesteśmy w stanie na tym zarobić rocznie powyżej 100 tys. zł. Przy takich oszczędnościach, koszt aparatu wynoszący 10 tys. zł  nie jest więc wysoki - skomentował.

    tabela nr 2

    Potencjalna wartość dodana produkcji w wyniku stosowania diagnostyki ciąży na fermie 500 loch

    Wskaźnik

    Bez diagnostyki

    Z diagnostyką

    Długość cyklu

    158 dni

    153 dni

    Częstotliwość oproszeń

    2,25

    2,33

    Prosiąt w miocie

    12

    12

    Prosiąt rocznie

    27

    28

    Cena

    200 zł

    200 zł

    Wartość produkcji

    2 700 000 zł

    2 800 000 zł

    Różnica

    -

    + 100 000 zł

    Koszt paszy rocznie

    1 047 000 zł

    1 029 000 zł

    Różnica w kosztach

    -

    -  17 280 zł

    Różnica dochodu

    +117 280 zł

    Dzięki diagnostyce ciąży i macicy możemy: skrócić cykl reprodukcyjny o około 5 dni (co oznacza 1 prosię rocznie od lochy więcej), wprowadzić lepszą organizację pracy, optymalniej wykorzystać budynki, wcześniej wykryć patologie (w tym ropomacicze) oraz zaoszczędzić na paszy.  Co nam da natomiast diagnostyka rui i jajników? Wykrywanie patologii, a więc chociażby torbiele jajnikowe; kontrolę efektywności stosowanych procedur czy fazy cyklu rujowego i wyznaczenie terminu owulacji (ograniczenie zużycia nasienia w inseminacji do 1 na cykl).

    Według dr Schwarza warto wszystkie spostrzeżenia zaobserwowane na fermie odnotowywać, także te dotyczące każdorazowych poronień i długości trwania ciąż u poszczególnych sztuk (różnica między nimi może wynosić kilka dni, a każdy dzień to generowanie kosztów produkcji).

    Analiza systemów wyposażeniowych

    Naszej uwadze nie powinna także umknąć kwestia urządzeń zainstalowanych w budynku. Źle działający bądź niedostosowany do warunków system wentylacyjny dale najszybciej negatywne skutki. - Musimy zwracać uwagę na to, jak powietrze wentylacyjne zachowuje się w budynkach. Podam przykład niepokojącego symptomu, który zauważyliśmy na jednej z chlewni: locha ułożona w pozycji siedzącego psa. To znaczy, że świnia ma dyskomfort. Jeśli do tego ziaje, to znaczy, że albo jest przegrzana, albo ma przyduchę. Wydawało się, że wentylacja jest w porządku. Ale właśnie w tym miejscu dostęp świeżego powietrza utrudniał słup podporowy. Całe powietrze wentylacyjne rozchodziło się na tym słupie i ten jeden kojec omijało. To oznacza, że ten kojec powinien być całkowicie wyłączony z użytkowania - zaznaczył dr Schwarz.

    Dokumentacja prowadzona każdego dnia

    Każdy dzień pracy na fermie powinien kończyć się uzupełnieniem dokumentacji produkcyjnej. Jej precyzyjne prowadzenie i bieżąca analiza pozwala na wczesne wykrywanie problemów nie mających charakterystyki schorzeń z objawami klinicznymi. - Dotyczy to przede wszystkich łagodnych zaburzeń w rozrodzie i zmian w zakresie wykorzystania paszy w tuczu. Nie są to parametry, które można obserwować przyglądając się zwierzętom, ale łatwo wykrywalne stają się podczas analizy dokumentacji - przekonywał specjalista.

     

    Czytaj także: Żyto w żywieniu świń

    • Tagi:
    • zarządzanie stadem
    • planowanie produkcji świń
    • zarządzanie stadem świń
    • skarmianie żytem
    • chlewnia
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Rolnik musi zapłacić sąsiadom za zapach z chlewni. Ważny wyrok Sądu Najwyższego

    23 lipca 2025
    Newsy

    Ponad 2000 prosiąt padło ofiarą pożaru w dużej chlewni

    7 maja 2024
    Newsy

    Ukradł 115 warchlaków. Odpowie przed sądem

    26 października 2023
    Trzoda chlewna

    #StopASF - ogólnoeuropejska kampania na rzecz powstrzymania ASF

    8 października 2023
    Prawo i finanse

    Wciąż można się ubiegać nawet o 100 tys. zł

    21 września 2023
    Trzoda chlewna

    Będą zmiany w przepisach o ASF?

    3 sierpnia 2023
    Newsy

    Nowe ogniska ASF w hodowli świń - tym razem na terenie Lubelszczyzny

    1 sierpnia 2023
    Newsy

    Czy będzie szczepionka przeciwko ASF?

    29 czerwca 2023
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
    16 października 2025
    Przepisy
    Te ziemniaki nie nadawały się do "legalnej" sprzedaży. Teraz rząd zmieni prawo
    16 października 2025
    Pomoc unijna
    700 mln zł dla KGW. Co z kolejnymi naborami?
    16 października 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
    15 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie
    15 października 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak przygotować kury do zimy, by nie spadła nieśność?
    15 października 2025
    Hodowla
    Wirus znów zaatakował. Nowe ognisko w Wielkopolsce
    14 października 2025
    Trzoda chlewna
    Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców
    14 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności