Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Mleko - badanie w laboratorium

Mleko - badanie w laboratorium

Hodowla - Bydło i mleko 5 lipca 2015 03:55 Ksenia Pięta Aktualizacja: 30 września 2015 14:24
Mleko - badanie w laboratorium
Źródło: Ksenia Pięta
Aby producent mógł sprzedać mleko i otrzymać wysoką zapłatę, musi mieć ono odpowiednie parametry. Niestety proces wytwarzania mleka jest skomplikowany, a na jego jakość wpływa wiele elementów, dlatego podczas badania można rozpoznać nieprawidłowości w żywieniu lub choroby nękające zwierzęta.
Spis treści:

    Aby producent mógł sprzedać mleko i otrzymać wysoką zapłatę, musi mieć ono odpowiednie parametry. Niestety proces wytwarzania

    Przyjęcie próbek do laboratorium i wprowadzenie do systemu

    mleka jest skomplikowany, a na jego jakość wpływa wiele elementów, dlatego podczas badania można rozpoznać nieprawidłowości w żywieniu lub choroby nękające zwierzęta.

    Mleko jest substancją bardzo złożoną. W jego formułę wchodzi około 250 składników. Najważniejsze to: tłuszcz, białko, laktoza i sole mineralne. Skład chemiczny jest wypadkową działania wielu czynników, takich jak rasa bydła, możliwości produkcyjne danej sztuki, fizjologia organizmu, jakość żywienia i zdrowotność. Generowanie tego surowca wymaga dużego wysiłku metabolicznego ze strony zwierzęcia. Na 1 litr mleka potrzeba przepływu przez wymię około 400 litrów krwi, widać więc z tego, że narząd ten jest maksymalnie obciążony. Skutkiem czego jest potrzeba szybkiej odnowy komórek wydzielniczych, a w konsekwencji przedostawanie się zużytych do mleka. Jeśli będzie ich za dużo zostanie zakłócony stan równowagi fizjologicznej. Może to nastąpić np. w wyniku wystąpienia mastitis. Często pojawiające się stany zapalne wymienia obniżają przydatność technologiczną produktu i stwarzają zagrożenie dla ludzi, zwiększając przy tym koszty produkcji i przetwarzania takiego surowca. 

    Przygotowanie do badania

    Komórki somatyczne są tylko jednym z elementów, które warto mieć pod kontrolą. Badanie mleka potrafi przedstawić pełny obraz

    tego, co dzieje się z krową i tego, czy jest dobrze żywiona. - Mamy takich klientów, którzy na przykład leczą krowy na komórki somatyczne i w pewnym momencie chcą sprawdzić, czy terapia działa. Przyjeżdżają, aby sprawdzić, czy ilość komórek jest już odpowiednia i czy mogą oddawać mleko do mleczarni - mówi Roman Kręciołek, kierownik laboratorium Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka w Kobiernie (powiat krotoszyński). - Często sprawdzają też mocznik, ponieważ dużo mówi na temat żywienia. Muszę przyznać, że są obory, które nie mogą się bez nas obyć - dodaje.

     

    Mleko, jako surowiec dla przemysłu mleczarskiego, musi spełniać określone wymagania jakościowe. Przede wszystkim musi być

    Kąpiel wodna w celu ogrzania mleka do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza

    świeże, mieć swoiste cechy organoleptyczne i normalny skład chemiczny. Szczegółowe wymagania jakości oraz podział na klasy jakościowe są ujęte w polskiej normie. „Oprócz podstawowych prób, takich jak: oznaczanie cech organoleptycznych, świeżości surowca, kwasowości, czystości (stopnia zanieczyszczeń mechanicznych), temperatury, gęstości, zawartości białka i tłuszczu, prób określających jakość chemiczną, mogą być stosowane inne testy ujmujące cechy mleka szczególnie pożądane w niektórych kierunkach przerobu. Na przykład dla surowca przeznaczonego do produkcji na mleko trwałe (UHT) i koncentraty (mleko zagęszczone i w proszku) stawiane są dodatkowe wymagania, takie jak jego wysoka stabilność termiczna, a więc zdolność do zachowania koloidalnych właściwości mleka podczas działania wysokiej temperatury” - tłumaczy Marek Jurczak w swojej publikacji „Mleko - produkcja, badanie, przerób”.

     

    Badane mleko, które trafia do laboratorium PFHBiPM w Kobiernie przechodzi całą procedurę, zanim zostaną określone jego

    Ważna jest stała kontrola wyników. Nieprawidłowości od razu widać na monitorze komputera.

    parametry. - Wszystkie próbki są rejestrowane do systemu Symlek na podstawie zlecenia i karty próbnego udoju. Mleko w próbce jest zakonserwowane, więc jego paramenty są stabilne do dwóch tygodni - opowiada Roman Kręciołek. Laboratorium pracuje na dwie zmiany, hodowca otrzymuje wyniki w ciągu 12 godzin od dostarczenia próbki. - Materiał, którego nie zdążymy przeanalizować jednego dnia, czeka w chłodni w temperaturze 4˚C, czyli optymalnej dla przechowywania. Przed badaniem, mleko trzeba ogrzać do temperatury ciała krowy, czyli około 40˚C - tłumaczy specjalista.

     

    Aparat pomiarowy składa się z dwóch części - Milkoscan i Posomatic. Ten pierwszy bada wszystkie parametry mleka: tłuszcz,

    Próbka jest badana jednocześnie przez dwa aparaty

    białko, laktozę, suchą masę, mocznik, aceton, ph, FPD, BHB i inne. Drugi natomiast sprawdza tylko zawartość komórek somatycznych. Milkoscan zeruje się automatycznie co 400 próbek, posomatic natomiast zerowany jest ręcznie co godzinę. Te funkcje są bardzo ważne, ponieważ gwarantują rzeczywisty obraz składu surowca. - Aparaty od  rana przechodzą testy sprawdzające - mówiące o tym, czy spójność pomiarowa jest dobra. Natomiast co 100 próbek jest podawana próbka pilotowa, której parametry są nam znane. Jest ona bardzo ważna. Bierzemy ją z jednego z najlepszych gospodarstw z naszej okolicy. Chcemy przede wszystkim, aby wzorcowe mleko miało liczbę komórek somatycznych między 150 a 200 tysięcy - wyjaśnia kierownik laboratorium. Urządzenie działa na bieżąco. Jeśli jakikolwiek z badanych obszarów mleka znajduje się poza zakresem, jest od razu wyświetlony na monitorze. Jeśli jakiś wynik rażąco odbiega od normy, badanie jest przeprowadzane ponownie. Wszystkie parametry są badane jednocześnie, więc od razu widać, czy dana sztuka jest chora albo nieprawidłowo żywiona. - Bywa tak, że wyniki całej obory są nieprawidłowe, co świadczy na przykład o złym pobraniu materiału - tłumaczy specjalista. Wyniki są uzależnione także od tego, czy próbka  została pobrana z porannego, czy wieczornego doju. - Często  jednak hodowcy przekazują nam próbkę łączoną. Nie wolno natomiast zdajać próbki prosto ze strzyków. Wtedy wyniki badania są niewiarygodne - podkreśla Roman Kręciołek. Partie próbek są ułożone według obór, z których pochodzą. Na pierwszej buteleczce znajduje się kod kreskowy, który to określa.

    Wszystkie pomieszczenia w laboratorium muszą być czyste i sterylne.  Zużyte pojemniki, w których znajdowało się mleko, są myte i suszone w wysokiej temperaturze. Następnie umieszcza się w nich środek konserwujący. Po jego wyschnięciu trafiają z powrotem do hodowców i zootechników. Zużyte  mleko natomiast jest utylizowane.

    Badanie mleka daje hodowcy duże możliwości rozwoju hodowli i przyspieszenia postępu hodowlanego. Poprzez systematyczną kontrolę może dopasować optymalną dawkę żywieniową i leczyć krowy, gdy zachodzi taka potrzeba. Widzi także, czy jego mleko ma dobre zawartości suchej masy, białka  i tłuszczu, więc może negocjować w odpowiedni sposób umowę z mleczarnią.

     

    Przyczyny Wad organoleptycznych mleka surowego:

    • zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne oraz chłonięcie zapachów z otoczenia;
    • skarmianie niewłaściwymi paszami

    - zapach „jełki” - zepsute kiszonki (kwas masłowy)

    - zapach „apteczny” - zapleśniałe siano, ostra woń niektórych chwastów (dziki czosnek)

    • jednostronne żywienie

    - posmak „buraczany” ze skarmianych liści buraków

    - posmak „kapuściany” ze skarmianej kapusty, brukwi, rzepy

    • rozwój mikroflory w mleku silnie zakażonym

    - posmak „mydlasty”, zapach „gnilny”, „kwaśno-oborowy”

    • choroby - mastitis,  ketoza i pobieranie przez zwierzę leków
    • wystawianie mleka na działanie światła
    • działanie rodzimych lipaz mleka

     

    Skażenia chemiczne mleka surowego:

    • substancje pochodzenia paszowego
    • antybiotyki i inne substancje hamujące
    • środki myjące i dezynfekujące
    • pestycydy (fungicydy, herbicydy, insektycydy)
    • toksyny mikroorganizmów
    • metale ciężkie i toksyczne
    • azotany i azotyny

     

     

     

    • Tagi:
    • PFHBiPM
    • badanie mleka
    • komórki somatyczne
    • laboratorium
    • Roman Kręciołek
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Mleko A2A2 z tego gospodarstwa już w kartonikach do sprzedaży [VIDEO]

    17 listopada 2024
    Bydło i mleko

    Hądzlik: Federacja dla hodowców, nie dla polityków

    31 października 2023
    Ekonomika

    Dobrostan zwierząt. Płatności w 96% trafiły do hodowców bydła

    5 lipca 2022
    Bydło i mleko

    Zmarł Krzysztof Banach - działał na rzecz hodowców bydła i producentów mleka

    15 lutego 2021
    Bydło i mleko

    Producenci mleka powinni przygotować się na spadki cen?

    18 listopada 2020
    Bydło i mleko

    Premier RP spotka się hodowcami bydła i producentami mleka?

    29 października 2020
    Newsy

    30-lecie Laboratorium GIORiN

    7 października 2020
    Bydło i mleko

    PFHBiPM: Nowe raporty RW-1 i RW-2 dostępne dla hodowców

    1 czerwca 2020
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy