Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
      Ceny nawozów będą rosły? Ekspert: Nie można wykluczyć takiego scenariusza
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Co warto siać? Czym chronić uprawy? 600 osób na Dniach Pola w Strzelcach [VIDEO]
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?
      Za te pieniądze możesz kupić ciągnik. Czas na podjęcie decyzji ucieka
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
      Nowe świadczenie z KRUS: ile wynosi, kto może dostać i jak złożyć wniosek?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Octy pachnące ziołami
      Kwitnie całe lato i jest łatwa w uprawie. Ozdobi ogród intensywnym kolorem
      Uprawiana od wieków znów wraca do łask. Pięknie kwitnie i nie wymaga nawożenia
      Koniecznie spryskaj tym truskawki. Inaczej poważna choroba zniszczy twoje zbiory
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
  • Wieści Rolnicze
  • Ekologiczny kurczak - jak wygląda produkcja?

Ekologiczny kurczak - jak wygląda produkcja?

Hodowla - Drób 8 lutego 2019 07:00 Anna Malinowski Aktualizacja: 9 sierpnia 2022 10:05
Ekologiczny kurczak - jak wygląda produkcja?
Źródło: A. Malinowski
Jak długo rośnie brojler ekologiczny? Czym jest karmiony? Gdzie można go sprzedać — kupić? Czy taka produkcja się opłaca?
Spis treści:
  • Jak długo rośnie brojler ekologiczny? Czym jest karmiony? Gdzie można go sprzedać — kupić? Czy taka produkcja się opłaca?
  • Czytaj także: Lokalna ekologia przyszłością na rynku mleka?
  • Czytaj także: Poidła dla drobiu - jakie wybrać?
  • Czytaj także: Danuta Pilarska - ekolożka w czwartym pokoleniu
  • Czytaj także: Ferma drobiu Lechów - kurczęta wysyłają w świat [ZDJĘCIA]

Jak długo rośnie brojler ekologiczny? Czym jest karmiony? Gdzie można go sprzedać — kupić? Czy taka produkcja się opłaca?

Kurczak ekologiczny jest hodowany przez pana Macieja Zdziarskiego, który ma 61 lat, żonę, dwoje dzieci i sześcioro wnucząt. Z wykształcenia jest technikiem rolnikiem, ale z umiłowania jeszcze do tego ekologiem. Wraz z synem gospodarują  na 150 hektarach w Łabiszynie, w powiecie żnińskim (woj. kujawsko-pomorskie). Rodzina ojca przybyła na te tereny w latach 30-tych z okolic Żywca, więc jak to mówi pan Maciej — pochodzą z gór. Pan Maciej opowie, jak przebiega ekologiczny chów brojlerów, jak długo rośnie kurczak oraz ile żyje brojler, zanim jest gotowy do uboju.

Panie Macieju jak duże jest wasze gospodarstwo?

Dziadek ze strony ojca zaczynał od 6 hektarów. Przybyli w te strony w poszukiwaniu ziemi. Znaleźli ją tutaj, zamieszkali w ziemiance i dopiero po wojnie, gdy ojciec wrócił z Niemiec, dokąd został wywieziony na przymusowe prace, pobudowali dom. Dzisiaj mieszka w nim nasz syn z rodziną, a my z 88-letnią mamą mieszkamy po sąsiedzku. Gospodarujemy razem na 150 hektarach, bo tak jest łatwiej i korzystniej, chociażby ze względu na płodozmian i sprzęt, ale są to dwie osobne działalności po ok. 75 hektarów każda. Syn ma bydło mięsne w ilości ok. 50 matek, a ja trzodę chlewną — ok. 250 tuczników rocznie, których hodowla odbywa się w trybie zamkniętym oraz kurczaki mięsne, czyli brojlery. Wszystko w trybie ekologicznym.

Skąd wziął się u pana pomysł na ekologię?

A to jest osobna historia... Mamy na gospodarstwie masarnię z lat 90-tych, którą pobudował jeszcze mój ojciec. Muszę się pochwalić, że jesteśmy jednymi z pierwszych przetwórców w Polsce, jeżeli chodzi o ekologię. W 2002 roku rozpoczęliśmy naszą przetwórczą działalność i to w momencie, gdy zdaliśmy sobie sprawę z ogromnego pędu do chemii w przetwórstwie mięsnym, którego częścią również my byliśmy. Rok 2002 był początkiem tematu ekologii w naszym regionie. Powstało kilka gospodarstw, które na małą skalę zaczęły hodować ekologiczne świnie. Wprawdzie nie mieliśmy wtedy jeszcze statusu gospodarstwa i przetwórstwa ekologicznego, ale skupowaliśmy tę ekologiczną trzodę, przerabialiśmy i sprzedawaliśmy jako wyroby z mięsa ekologicznego bez jakichkolwiek konwencjonalnych ulepszaczy. Stąd był już tylko mały krok do tego, abyśmy sami zostali ekologami.

Długo zajmuje się pan drobiem?

Powiem tak: ogólnie mamy brojlery od ok. 7 lat, ale dopiero teraz można powiedzieć, że całość nabrała sensu i ładu, gdy udało nam się zdobyć pozwolenie na ubój. Jest to tzw. mikro-ubojnia, w ramach której mamy zezwolenie na ubój do 10 tysięcy brojlerów rocznie, choć tej normy nie wykorzystujemy. Na dzień dzisiejszy to nam wystarcza. Brojlery z gatunku rossa, sprzedajemy w tzw. sprzedaży bezpośredniej, na jarmarkach ekologicznych oraz do sklepów i trzech supermarketów. Chciałbym rozwinąć tę działalność dalej, bo widzę, że jest duży popyt na drób ekologiczny.

Jak można wyobrazić sobie życie takiego kurczaka u was? Gdzie jest jego początek?

Z pobliskiej wylęgarni zaopatrujemy się w 2-dniowe pisklaki w ilości 500-600 sztuk. Na początku przebywają one w specjalnym pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi ok. 30 stopni, a po 4 tygodniach wędrują do kurnika, który o tyle jest ciekawy i inny, że mobilny. W zależności od etapu rozwoju przesuwamy ten kurnik tak, aby kurczęta miały odpowiednie na ich wiek warunki. Taki kurnik bardzo mocno wspiera ekologiczny chów drobiu.

Po jakim czasie brojler jest ekologiczny?... Bo przecież pochodzi z konwencjonalnej wylęgarni.

W kwestii tego, ile rośnie kurczak ekologiczny do uboju, to przepisy mówią o 75 dniach, choć do niedawna było to 81 dni. U mnie brojler żyje do ok. 100 dni, gdyż ubijamy je według zapotrzebowania i bez presji czasowej. To, jak długo żyje brojler, zależy więc od hodowcy. Minimalny czas to 75 dni i wtedy może zostać uznany za ekologicznego. Natomiast w moim przypadku jest to zazwyczaj dłuższy czas, bo ubijamy kurczaki wtedy, gdy jest taka potrzeba.

Czytaj także: Lokalna ekologia przyszłością na rynku mleka?

Oj, to można powiedzieć, że te pana brojlery są długowieczne...

Tak można powiedzieć. Ważną kwestią jest to, czym jest karmiony kurczak ekologiczny. Pierwsza faza żywienia trwa u brojlera ok. 4 tygodni. W tym czasie dostaje paszę o specjalnym składzie, na której osiąga ok. 600 g. żywej wagi. Następnie przechodzi na paszę, którą jest karmiony już do końca swojego życia. W jej skład wchodzi gotowa pasza ekologiczna, ale dodaję do niej swoje zboża, w tym również strączkowe. W następnych dwóch miesiącach brojlery osiągają około 2 kilogramów, czyli po 90 dniach mają około 2,6 – 2,8 kg i nie więcej.

Czy mógłby pan powiedzieć, na czym polega różnica między chowem ekologicznym a konwencjonalnym?

Muszę pani powiedzieć, że jest to dla mnie trudny temat, ponieważ nie mam zielonego pojęcia, na czym polega konwencja. Nie za bardzo wiem też, jaka jest różnica między chowem ekologicznym a konwencjonalnym. Ja zawsze chowałem moje kurczaki ekologicznie, więc mogę pani powiedzieć, na czym polega ich ekologiczny chów. Oprócz wspomnianej, certyfikowanej paszy i zboża, w naszym gospodarstwie podajemy jeszcze, a zwłaszcza zimą, kiszonkę lucerny. Zawieszamy ją w specjalnych siatkach i te kury ją sobie wydziobują, mając przy okazji nie tylko zdrowy dodatek białka, ale też ciekawe zajęcie i ruch. U nas tak hoduje się ekologicznego kurczaka. 

To bardzo ciekawe, co pan mówi o ruchu, bo słyszałam ostatnio, że brojler konwencjonalny ze względu na swoją budowę oraz tempo przyrostu, pokonuje przez całe swoje życie odcinek 15 metrów. To u pana one tracą na wadze przez ten ruch...

Może być, ale mięso jest przez to lepszej jakości. Mało tego. One mają i tak dużo ruchu, bo koniczynę dostają tylko zimą, natomiast wiosną, latem i jesienią połowę swojego życia przebywają na zewnątrz. Przez to, że nasz kurnik jest mobilny, możemy go przesuwać w miejsca, gdzie trawa odrosła i nie jest wydeptana. W zamknięciu mają również zagwarantowaną odpowiednią przestrzeń, która jest podyktowana wymogami chowu ekologicznego i wynosi w przeliczeniu na dorosłe brojlery: 7 szt. /m². Najgorzej było zeszłego roku, gdy to panowała ptasia grypa i nie wolno nam było wypuszczać ich na zewnątrz. Sama widzi pani, jak to wygląda: z jednej strony ekologia, a z drugiej ptasia grypa. Żal było patrzeć na nie, bo to ani nie poskubały trawy, ani nie podrapały w piasku. W okresie gdy były zamknięte, wrzucaliśmy im żwir do kurnika, aby miały, chociaż  namiastkę wolności. Muszę się pani przyznać, że kiedyś nawet przeprowadziłem eksperyment polegający na tym, że zbudowałem grzędę w nadziei, że te nasze brojlery na niej sobie posiedzą. Niestety, eksperyment się nie udał, bo przegrał z genetyką brojlera. Te kury nie wiedzą, do czego służy grzęda. (śmiech)

Czytaj także: Poidła dla drobiu - jakie wybrać?

Co jest trudne dla pana w ekologii?

Chyba świadomość niektórych klientów... bo nieraz trudno im dogodzić. Z jednej strony chcą mięso ekologiczne, a z drugiej — oczekiwaliby, aby tuszka, czyli pierś takiego kurczaka ważyła pół kilograma, a reszty najlepiej, aby w sumie nie było. (śmiech) Tego nie da się pogodzić. Ekologiczny drób nie ma wysokiej masy, bo do jego chowu nie stosujemy żadnych antybiotyków. Jeśli ktoś będzie chciał pani sprzedać kiedyś kurczaka z dużą piersią i na krótkich nogach jako ekologicznego, to niech mu pani nie wierzy.

Czytaj także: Danuta Pilarska - ekolożka w czwartym pokoleniu

A jak jest z lekami w ekologii? Można je stosować?

To jest tak: ja jeszcze nigdy w swojej hodowli kurczaków ekologicznych żadnego antybiotyku nie stosowałem. U trzody chlewnej czy u bydła jest inaczej. Jeśli zachoruje pojedyncza sztuka, wtedy woła się weterynarza i zachowuje okres karencji. U kur tego nie robię. Nie stosuję antybiotyków, a jeżeli mam straty, to sięgają one co najwyżej 5-6% i z tymi mogę żyć.

A jak jest z kontrolami w ekologii? Jest ich wiele?

Najważniejszą i najczęstszą jest kontrola jednostki certyfikującej. Ta jest częsta i często niezapowiedziana. Wpadną, pobiorą próbkę paszy, zboża czy gleby z pola, ale jeżeli się nie kombinuje, to nie ma się czego bać. Raz na pół roku odwiedza nas lekarz powiatowy, ale to bardziej ze względu na wspomnianą ubojnię niż stado, które jest stosunkowo małe, bo nie przekracza, jak już mówiłem, 10 tysięcy sztuk rocznie.

Czy z tego, co pan robi, da się żyć?

Myślę, że tak. Ważna jest świadomość klienta. Inaczej kupuje się w supermarkecie, a inaczej na jarmarku ekologicznym, gdzie kontakt z klientem jest bezpośredni, gdzie kupujący bardzo dobrze wie, czego chce i gdzie może o wiele rzeczy dopytać. Na naszym rynku jest, niestety, dużo pseudo-zdrowej żywności. Kupującego kusi się szynką babuni czy dziadka, ale gra się tutaj tylko na sentymencie klienta i sugeruje wysoką jakość, a sam produkt nie jest niestety do tego adekwatny. Dla świadomego klienta nie jest problemem zapłacić za ekologicznego brojlera 25-30 zł. On po prostu zje tego mięsa mniej, ale za to dobrej jakości. Taki klient doskonale wie również, gdzie kupić kurczaka ekologicznego. 

Czy pan lubi jeść drób?

Powiem pani szczerze, że jadam drób, ale bez przesady. Ja jestem zwolennikiem jedzenia wszystkiego, lecz w umiarze. Oczywiście łatwo mi mówić, bo mamy praktycznie wszystkie gatunki mięsa: wołowinę, wieprzowinę i drób. Z ręką na sercu powiem, że najbardziej lubię karpia.

Czytaj także: Ferma drobiu Lechów - kurczęta wysyłają w świat [ZDJĘCIA]

A co pan jadł na święta? W samą Wigilię pewnie karpia, ale później?

Też karpia. Żona wie, że tak jest, więc przygotowuje go smażonego, w occie, w galarecie... Bardzo smacznie.

A czy ma pan jakieś plany lub marzenia?

Czy ja wiem? W moim wieku to chyba trzeba mieć plany, bo na marzenia może czasu nie starczyć... (śmiech) No może chciałbym wykorzystać cały dopuszczalny limit hodowli brojlera, czyli dojść do 10 tysięcy rocznie.

Jeżeli chcesz być na bieżąco, to przeglądaj nasze wiadomości rolnicze, z których dowiesz się wielu ciekawych rzeczy, które mogą pomóc Ci ulepszyć uprawy rolnicze. 

Zobacz film z nowoczesnej fermy drobiu

  • Tagi:
  • drób
  • ekologiczne mięso
  • brojler
  • ferma
  • ekologiczny kurczak
  • żywienie
Anna Malinowski
Podobne artykuły
Drób

Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]

30 maja 2025
Drób

Ile kosztują kury w 2025 roku? Oto aktualne ceny

21 maja 2025
Drób

Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków uśmiercono?

20 maja 2025
Drób

Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł

19 maja 2025
Drób

Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami

18 maja 2025
Drób

Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób

7 maja 2025
Hotblog

Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

3 maja 2025
Hotblog

Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

2 maja 2025
Warto wiedzieć
Ceny rolnicze
Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
18 czerwca 2025
Newsy
Kołodziejczak żegna się z ministerstwem rolnictwa
18 czerwca 2025
Newsy
Tym uprawom tegoroczna pogoda wyjątkowo służy. Będą wysokie plony?
18 czerwca 2025
Najnowsze
Bydło i mleko
Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
17 czerwca 2025
Trzoda chlewna
Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
17 czerwca 2025
Trzoda chlewna
Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
17 czerwca 2025
Żywienie
7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
17 czerwca 2025
Hodowla
Biogazownia to nie jest kosz na śmieci
17 czerwca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy