Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czekają nas wzrosty cen mleka? Polska rośnie w siłę
      Jakie będą ceny pszenicy w drugiej połowie 2025 roku?
      Nawet 670 zł za hektar? Aktualne ceny usług rolniczych podczas tegorocznych żniw
      Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
      Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
      Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]
      Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
      Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
      Z tą listą producenci rzepaku ozimego powinni się dobrze zapoznać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Z tego programu mogą skorzystać także rolnicy. Będzie nabór uzupełniający
      Czy rolnicy powinni obawiać utraty ziemi na rzecz wojska? Jest komunikat
      Grozi nam koniec unijnego funduszu rolnego? Ujawniono zapisy ważnego dokumentu
      Wody Polskie wykupują te grunty. 1 października mija ważna data [MAPA]
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ugotuj, odcedź i podlej sansewierię. Nowe liście pojawią się jeden po drugim
      Ten kwiat nie traci na popularności. Wytrzymuje suszę i wysokie mrozy
      W lipcu koniecznie pamiętaj o tym przy różach. Będą kwitły do przymrozków
      Pogoda szykuje niespodzianki, a IMGW alerty. Synoptycy nie mają dobrych wieści
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Co to jest mleko A2A2?

Co to jest mleko A2A2?

Hodowla - Bydło i mleko 26 grudnia 2024 06:01 Aktualizacja: 26 grudnia 2024 11:44
Co to jest mleko A2A2?
Zainteresowanie mlekiem A2A2 rośnie i to zarówno po stronie hodowców, jak i naukowców. Czy mleko A2A2 ma przyszłość?  W czym tkwi tajemnica tego mleka? Jaki jest jego wpływ na zdrowie człowieka? O odpowiedź na te i inne pytania poprosiliśmy dr hab. Annę Cieślińską, profesora z Katedry Biochemii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Temat mleka A2A2 przyciągnął jej uwagę przed dwudziestu laty i przełożył się na stan wiedzy bazującej zarówno na badaniach, jak i na publikacjach naukowych.
Spis treści:

    Czym różni się mleko A2 od A1? 

    Anna Malinowski: Pierwszy raz usłyszałam o mleku A2 oraz o pani jako specjalistce z tego zakresu od Solange Olszewskiej z Zagrody Szczęśliwych Zwierząt. Czy współpracowałyście ze sobą w tej kwestii?

    Anna Cieślińska: Panią Solange Olszewską poznałam ponad 10 lat temu, gdy zainteresowała się tematem mleka A2A2. Miałyśmy możliwość wymienić się spostrzeżeniami, omówić ten temat i  nakierowałam ją na laboratorium, w którym może wykonać analizy, by wytypować oraz wyselekcjonować ze stada te krowy, które dają tzw. „mleko A2”, oraz „mleko A1”.

    Jak można w prosty sposób wytłumaczyć, co to jest mleko A2A2?

    To ja spróbuję może o tym opowiedzieć obrazowo… Tak jak ludzie różnią się między sobą - widzimy, że każdy z nas jest inny - to oprócz tych cech zewnętrznych istnieją również cechy, które są dla nas tak naprawdę niewidoczne np. jedna osoba trawi białka lepiej, druga gorzej.Tak samo jest u zwierząt. Jedne z nich mają mniej białka w mleku, drugie więcej. Różnica ta jest nie tylko ilościowa, ale i jakościowa oraz może dotyczyć również składu aminokwasowego. W mleku krowim (ale także innych zwierząt) białko można podzielić na frakcję kazeinową oraz serwatkową. Są to związki, które posiadają różne właściwości, ale nadal stanowią grupę białek. Wśród białek kazeinowych wyróżnia się kappa-kazeinę, beta-kazeinę, alfa-kazeinę, itd.  To właśnie beta-kazeina jest kluczowa, jeśli chodzi o różnice między mlekiem A1 i A2. W przeszłości, w wyniku mutacji, zaszła zmiana w beta-kazeinie u niektórych krów. Dlatego niektóre produkują tzw. „mleko A2”, a inne – „mleko A1”.

    Czytaj także: Mleko A2A2 z tego gospodarstwa już w kartonikach do sprzedaży

    I w tym jednym rodzaju białka tkwi cała tajemnica mleka A2A2?

    Tak. Różnica między mlekiem A1 a A2 tkwi wyłącznie w tym jednym aminokwasie, czyli w tej najmniejszej cząsteczce budującej białko. W beta-kazeinie „mleka A2” jest aminokwas, który nazywa się prolina, natomiast w beta-kazeinie „mleka A1” jest inny aminokwas tzw. histydyna. Jest to jedyna różnica między tymi dwoma wariantami mleka, ale wpływa ona na to, że białko jest inaczej trawione w naszym organizmie. Beta-kazeina A2 z proliną ulega trawieniu tradycyjnie, czyli jest cięta, powstają z niej aminokwasy i tym sposobem pochłaniane są one w naszych jelitach. W przypadku beta-kazeiny A1 z histydyną trawienie wygląda trochę inaczej. Zamiast pojedynczych  aminokwasów powstaje peptyd, czyli związek składający się łańcuszka siedmiu aminokwasów, zwanego beta-kazomorfiną siódmą (beta-kazomorfina 7).

    Dlaczego nasze jelita gorzej radzą sobie z mlekiem A1, a lepiej z A2?

    Czyli nasze jelita nie radzą sobie z tym „przydługim” łańcuszkiem?

    Tak. Nasz organizm nie zawsze radzi sobie z „przydługim” łańcuszkiem beta-kazomorfiny 7, szczególnie w przypadku niemowląt, osób z zaburzeniami jelitowymi czy enzymatycznymi. Zgodnie z literaturą naukową, niestrawiona beta-kazomorfina 7 może wiązać się z receptorami opioidowymi i negatywnie wpływać na układ pokarmowy, krążenia i nerwowy, co może zwiększać ryzyko pewnych chorób społecznych.

    Na jakie stawki mogli liczyć producenci mleka? Ceny i dane ze skupów [RAPORT]

    Czy my wszyscy mamy problem z trawieniem beta-kazomorfiny?

    Właśnie nie. W zdrowym organizmie występuje enzym, który nazywa się DPPIV (dipeptydylotransferaza IV). To on jest odpowiedzialny za cięcie łańcucha beta-kazomorfiny 7 na aminokwasy, które w takiej formie są przyswajane przez ludzki organizm. Problem pojawia się, gdy organizm niemowlęcia/dziecka nie jest w stanie odpowiednio przetworzyć tych związków. W takim przypadku beta-kazomorfina 7 może przenikać do krwiobiegu i wpływać na organizm, a nawet na układ nerwowy. W skrajnych przypadkach może to prowadzić do niekorzystnych skutków, takich jak trudności w funkcjonowaniu układu nerwowego. Ponadto przenikanie beta-kazomorfiny 7 przez barierę krew-mózg u niemowląt może być potencjalnie jednym z czynników ryzyka śmierci łóżeczkowej.

    Już sama nazwa „morfina” nie brzmi zdrowo…

    To prawda, nazwa „morfina” brzmi znajomo i może budzić niepokój, ale odnosi się jedynie do podobieństwa w działaniu chemicznym, nie zaś do tego, że beta-kazomorfiny mają równie silny efekt jak morfina stosowana w medycynie. Kazomorfina 7 działa na receptory opioidowe w organizmie, co daje jej właściwości uspokajające i relaksujące. W przeszłości nasze babcie zauważały, że dzieci, które piły mleko, szybciej zasypiały i były spokojniejsze. To dlatego, że kazomorfiny mogą wywierać łagodny efekt uspokajający.

    Czy istnieje przełożenie spożywania beta-kazomorfiny 7 na zwiększoną zachorowalność na choroby społeczne?

    Badania sugerują, że spożywanie mleka A1, a tym samym beta-kazomorfiny 7, może być związane z wyższą częstością występowania niektórych chorób społecznych, takich jak choroby serca czy cukrzyca typu I u dzieci. Jednak korelacja między spożyciem beta-kazomorfiny 7 a chorobami wymaga dalszych, bardziej szczegółowych badań, aby lepiej zrozumieć mechanizmy tego działania.

    Hybrydowe mleko, czyli A1 iA2

    Czy jeżeli krowa daje mleko A1, to jest to równoznaczne z tym, że nie daje mleka A2?

    Nie, nie jest to równoznaczne, bo…. Wyjaśnienie tego wynika z genetyki krowy i jej genotypu w odniesieniu do wariantów beta-kazeiny. Każda krowa ma dwa chromosomy w każdej parze. Genotyp krowy może być: A1A1 – krowa produkuje wyłącznie mleko zawierające beta-kazeinę A1 i daje „mleko A1”; A2A2 –produkuje wyłącznie mleko zawierające beta-kazeinę A2 i daje „mleko A2”; A1A2 (tzw. heterozygota) – produkuje mleko zawierające zarówno beta-kazeinę A1, jak i A2, czyli daje mleko mieszane zawierające oba warianty beta-kazeiny (A1 i A2). Dlatego ta heterozygotyczna krowa nie jest stricte "A1" lub "A2" – jej mleko ma cechy obu typów. W mleku, które kupujemy w sklepie, najczęściej znajdują się oba warianty beta-kazeiny (A1 i A2), ponieważ pochodzi ono od krów o różnych genotypach, w tym heterozygot (A1A2).

    W jaki sposób bada się genotyp danego zwierzęcia?

    Genotyp danego zwierzęcia można zbadać poprzez wykonanie analizy genetycznej. Są to dość proste badania genetyczne, szybkie, precyzyjne i szeroko stosowane w hodowli bydła mlecznego na całym świecie. Zazwyczaj pobiera się krew, sierść lub nasienie (w przypadku buhajów). Z materiału biologicznego izoluje się DNA i wykonuje analizę genetyczną, która pozwala na identyfikację wariantu genu kodującego beta-kazeinę (A1 lub A2). Dzięki temu hodowcy mogą dobierać zwierzęta do krzyżowania, aby uzyskać potomstwo o pożądanym genotypie, np. A2A2, co pozwala na produkcję mleka wyłącznie A2.

    Jak odstawić ponad milion litrów mleka? Hodują krowy zgenotypowane:

    • Tagi:
    • genotypowanie zwierząt
    • mleka A2
    Anna Malinowski
    Dziennikarka, rolniczka i germanistka. Organizatorka międzynarodowych szkoleń na temat różnic międzykulturowych. W dziennikarskiej pracy jej punktem ciężkości jest rolnictwo ekologiczne a dużą pomocą i wzbogaceniem w tym temacie 15-letnie doświadczenie w pracy z ekologicznymi zwierzętami i uprawami.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Są dodatkowe pieniądze dla producentów świń - zostało mniej niż 2 tygodnie
    16 lipca 2025
    Prawo i finanse
    Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
    16 lipca 2025
    Uprawy
    Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
    16 lipca 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat
    16 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
    15 lipca 2025
    Bydło i mleko
    Nowa groźna choroba bydła w Europie rozprzestrzenia się. Rolnicy odmawiają uboju
    14 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
    14 lipca 2025
    Hodowla
    Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]
    13 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności