Gminne święto plonów w Olbięcinie [ZDJĘCIA]
- 1/5
- następne zdjęcie

Po zakończeniu żniw czas na dożynki. W niedzielę, 22 sierpnia rolnicy gminy Trzydnik Duży na Lubelszczyźnie świętowali w Olbięcinie.
Dożynki rozpoczęła o godz. 13.00 msza święta w kościele parafialnym w Olbięcinie, podczas której rolnicy dziękowali za tegoroczne plony. Po mszy korowód dożynkowy przeszedł na boisko Ośrodka Szkolno-Wychowawczego, gdzie nastąpiło przekazanie chleba i prezentacja wieńców dożynkowych. Funkcję starostów pełnili rolnicy, mieszkańcy Olbięcina - przewodnicząca miejscowego koła gospodyń wiejskich Agata Antosiewicz oraz Mieczysław Socha. To oni przekazali tradycyjny bochen, wypieczony z tegorocznych zbóż wójtowi gminy Krzysztofowi Serafinowi, a potem podzielili chleb między uczestników uroczystości. W uroczystościach dożynkowych wzięli udział przedstawiciele władz wojewódzkich i powiatowych, wśród nich Jarosław Stawiarski- marszałek województwa lubelskiego, Andrzej Rolla - starosta kraśnicki.
Święto plonów - wieńce tradycyjne i współczesne
Oficjalną część święta plonów zakończyła prezentacja i ośpiewanie wieńców dożynkowych, po którym rozpoczęły się występy artystyczne. Był oczywiście konkurs wieńców dożynkowych. Mieszkańcy poszczególnych sołectw zaprezentowali 14 wieńców w dwóch kategoriach- wieniec tradycyjny i współczesny. W kategorii wieńca tradycyjnego pierwsze miejsce zdobył wieniec przygotowany przez członkinie KGW z Rzeczycy Ziemiańskiej, a najładniejszy wieniec współczesny wykonały panie z KGW Łychów Szlachecki.
Święto plonów - relaksujące dźwięki
Po emocjach, związanych z rozstrzygnięciem rywalizacji grup wieńcowych publiczność mogła się zrelaksować przy dźwiękach Kapeli Ludowej z Trzydnika Dużego, Zespołu "Świteź" z Węglina i licznych zespołów KGW . Wieczorną część festynu wypełniły koncerty zespołów disco polo.
Dożynkom towarzyszyły stoiska poszczególnych sołectw z produktami i przysmakami regionalnymi , rękodziełem, stoiska instytucji i organizacji społecznych, były też liczne atrakcje dla dzieci.
ZOBACZ TAKŻE: Czas na przetwórstwo. Z dyni i serów można się utrzymać [VIDEO]
- 1/5
- następne zdjęcie