Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
Wrong placement 8f0693d2-dc21-439f-ba0e-e66bc97e79dc
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagrożenie dla płodności świń – zalecenia dla hodowców
      Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?
      Jeszcze tylko do środy możesz złożyć ten wniosek
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta odmiana rzepaku tak łatwo nie przemarza. Sprawdzi się nawet na słabych glebach
      Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola
      Skontrolowali tysiące środków ochrony roślin. Niektóre wycofano z obrotu
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zakaz nazw zwierząt dla wegańskich produktów
      Nie złożyłeś wniosku o dopłaty? Masz czas do 11 lipca, ale wiesz ile tracisz?
      Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
      Budżet dla rolników zagrożony? Decyzje w trakcie żniw. Trwa zbiórka podpisów
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przyciąga motyle jak magnes. Aby pięknie kwitł, trzeba pamiętać o tym zabiegu
      Tych drzew lepiej nie sadzić blisko domu. Mogą spowodować szkody
      Mrozimy aromatyczne, świeże zioła
      Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
Wrong placement 52d7021b-a520-44ac-ab28-07d96b9bf6ed
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

Dla domu April 18, 2025, 7:45 a.m. Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Idealna babka wielkanocna jest wilgotna i puszysta
Idealna babka wielkanocna jest wilgotna i puszysta
Źródło: Tupungato / Adobe Stock
Podczas Wielkanocy tradycją są spotkania rodzinne. Pyszne ciasta królują na stołach, a jednym z tradycyjnych wypieków tych świąt jest babka – teoretycznie prosta w przygotowaniu, ale nie zawsze wychodzi. Jak sprawić, by nie była zbyt sucha?
Spis treści:

    Już za kilka dni Wielkanoc, to więc ostatnie chwile na to, by przygotować świąteczne wypieki. Jednym z nich jest babka, którą wiele osób wkłada także do koszyczka ze święconką. Przepisów jest bardzo dużo – pieczemy babki piaskowe, mozaikowe, majonezowe, cytrynowe i wiele innych. Najsmaczniejsze są te, które są wilgotne i puszyste. Nie zawsze osiągnięcie takiego rezultatu jest proste, ale wystarczy poznać kilka trików, aby zwiększyć prawdopodobieństwo, że w tym roku babka będzie smakowała idealnie. 

    Składniki koniecznie w temperaturze pokojowej

    W przypadku babki bardzo ważne jest trzymanie się proporcji z przepisu. Jednak nawet dokładne odmierzenie składników nie pomoże, jeśli zostaną wyjęte prosto z lodówki. Wszystkie produkty niezbędne do pieczenia babki, takie jak tłuszcz i jajka, trzeba odpowiednio wcześniej wyciągnąć i pozwolić, by osiągnęły temperaturę pokojową. W przeciwnym razie przygotowana masa może się zważyć. 

    Wrong placement dcf3433e-dd39-4838-8303-4adc0b3d6dcb
    Czytaj też:
    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    Etapy przygotowania babki wielkanocnej. Mieszanie tłuszczu i cukru 

    Pierwszym etapem przygotowania babki wielkanocnej jest połączenie ze sobą cukru oraz tłuszczu w jednolitą masę. Tłuszczem może być w tym przypadku zarówno margaryna, masło, olej, jak i nawet majonez. Dodajemy go do miski i zanim połączymy z następnym składnikiem, napowietrzamy go, by stał się puszysty i nie miał żadnych grudek. Gdy masa będzie jednolita, powoli dosypujemy cukier, cały czas miksując. Zanim wszystko się połączy, będzie jasne i maksymalnie gładkie, może minąć nawet kilkanaście minut. Im bardziej gładka masa, tym większe szanse na puszyste ciasto. 

    Czytaj też: Podlej tym truskawki. Zbierzesz kosze smacznych i dużych owoców

    Babka wielkanocna. Kolejność dodawania składników

    Kolejnym krokiem po połączeniu tłuszczu z cukrem są jajka. Zanim doda się je do masy, warto ubić je trzepaczką do robienia piany. Następnie delikatnie dodajemy je do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami – ten etap nie wymaga już tak długiego miksowania. Po tym kroku pora na dodanie produktów sypkich. 

    Czytaj też:
    Leśne ciasto idealne nie tylko na świąteczny stół

    Jak uchronić się przed zakalcem? 

    Dodawanie do masy mąki i wyrabianie ciasta to moment, który źle przeprowadzony może doprowadzić do powstawania zakalca. Dlaczego? Mąka uwalnia gluten podczas za długiego wyrabiania. W związku z tym warto do niej od razu dodać wszystkie inne suche składniki, aby skrócić czas mieszanina. Ponadto warto ją najpierw przesiać. Stopniowo dodaje się ją do masy i delikatnie miesza. 

    Czytaj też: Jak przygotować ciasto na szybkie rogaliki? 

    Temperatura pieczenia babki wielkanocnej 

    Odpowiednie zmieszanie składników nie pomoże jednak, jeśli babka wielkanocna będzie pieczona w zbyt wysokiej temperaturze. W takim przypadku nie tylko może wyjść sucha, lecz także przypalić się, mięć spieczoną skorupę, a nawet w środku zakalec. Aby tego uniknąć, należy początkowo ustawić piekarnik na 150 stopni i go nagrzać, następnie otworzyć, włożyć babkę i podnieść temperaturę do 170 stopni. Jeśli na zewnątrz ciasta zacznie pojawiać się skorupa, kolejnym krokiem jest delikatne zmniejszenie temperatury o 10 do 15 stopni. Dzięki temu powierzchnia babki nie popęka.

    • Tagi:
    • babka
    • przepis
    • wilgotna babka wielkanocna
    • puszysta babka wielkanocna
    • babka wielkanocna
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    June 21, 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    June 20, 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    June 18, 2025
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    June 17, 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    June 17, 2025
    Hotblog

    Zielone smarowidło z awokado i natką pietruszki

    April 22, 2025
    Hotblog

    Zupa szczawiowo-pokrzywowa

    April 21, 2025
    Hotblog

    Co dziś na obiad? Szybki kurczak ze szpinakiem!

    April 14, 2025
    Wrong placement f0dffd0e-f450-4a3f-8d5c-6a70b5866b98
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?
    June 21, 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jeszcze tylko do środy możesz złożyć ten wniosek
    June 21, 2025
    Prawo i finanse
    Zakaz nazw zwierząt dla wegańskich produktów
    June 21, 2025
    Wrong placement d86b9de0-1b4c-4bf3-b53b-a48df263c39c
    Najnowsze
    Dla domu
    Przyciąga motyle jak magnes. Aby pięknie kwitł, trzeba pamiętać o tym zabiegu
    June 21, 2025
    Dla domu
    Tych drzew lepiej nie sadzić blisko domu. Mogą spowodować szkody
    June 21, 2025
    Hotblog
    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła
    June 21, 2025
    Hotblog
    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?
    June 20, 2025
    Dla domu
    Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni
    June 20, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy