Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
      „Rynek zalewa niemiecki ziemniak. Pierwszy raz zostałem z towarem na polu”
      Siew po 10 listopada? Tak, ale tylko przy spełnieniu tych warunków
      Polska potęgą w ramach UE. Jesteśmy liderem od 2020 roku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dotacje na maszyny, ale nie tylko. Nabór startuje na dniach
      Setki rolników już skorzystało. Do zgarnięcia jest nawet 120 tys. zł dla małych gospodarstw
      Rolniku, sprawdź swój staż. Te daty decydują, czy masz prawo do świadczenia
      Ważny obowiązek właścicieli domów. Brak wpisu grozi wysokimi karami
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak ukisić dobrą kapustę? On to wie

Jak ukisić dobrą kapustę? On to wie

Sylwetki 29 grudnia 2024 07:45 Aktualizacja: 30 grudnia 2024 15:49
Tomasz Anczykowski - producent kiszonej kapusty
Tomasz Anczykowski - producent kiszonej kapusty
Źródło: Tomasz Anczykowski
Kapustę produkują i kiszą sami. W czym tkwi sekret dobrej kiszonej kapusty? Na co warto zwrócić uwagę?
Spis treści:

    Rodzinne gospodarstwo Anczykowskich produkuje, kisi i sprzedaje kapustę kiszoną. To jest produkt, który w święta gościł na naszych stołach. Gospodarz zdradza, na co zwrócić uwagę przy kiszeniu kapusty.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gospodarstwo zlokalizowane jest w Zagorzynie pod Kaliszem. Działalność zapoczątkował dziadek pana Tomasza w latach 60- tych. Kiszeniem natomiast zajęto się 20 lat później. Oficjalnie pan Tomasz przejął gospodarstwo w ubiegłym roku po rodzicach, jednak już od zakończenia szkoły średniej miał sprecyzowane plany na życie i widział, że jego przyszłość będzie związana właśnie z taką pracą. W funkcjonowanie gospodarstwa zaangażowani są przede wszystkim najbliżsi, jedynie sezonowo wspomagają się pracownikami. Niewielkie, bo 20- hektarowe uprawy nastawione są głównie na produkcję kapusty oraz ogórków. Kapusta zajmuje 5 ha, a ogórki - 2 ha. Całość zbiorów przeznaczona jest na kiszonki.

    - To są najbardziej przychodowe kierunki gospodarstwa. Mamy trochę zboża, ale nastawieni jesteśmy na kapustę i ogórka. Uprawiamy je, kisimy i sprzedajemy lokalnie z dowozem do klienta - opowiada pan Tomasz.

    Jakość kapusty najważniejsza

    Przetwarzany surowiec pochodzi wyłącznie z własnych upraw.

    - U nas to wszystko odbywa się naturalnie, bez żadnych ulepszaczy czy konserwantów. Myślę , że na ekologiczne produkty trzeba kłaść teraz duży nacisk - chwali się pan Tomasz.

    Zakończony sezon uważa za bardzo dobry. Udało się zebrać ponad 400 ton kapusty.

    - Jeśli od samego początku sami o produkt zadbamy to zyskujemy bardzo dużo na jakości.

    Gospodarz w ciągu kilku lat próbował różnych odmian, aż wreszcie trafił na tę, która spełnia jego oczekiwania. Aby po ukiszeniu kapusta była słodka i smaczna, warto wybrać odmianę, która ma w sobie dużo cukru. A kiszona, to nic innego jak połączenie kapusty z solą. Dlatego tak naprawdę kiszoną możemy zrobić samemu w domu. Na co jednak zwrócić wtedy uwagę?

    - Jeśli chodzi o samą kapustę, to rozglądałbym się za tą wizualnie ładną, wyrośniętą i soczystą. To jest chyba sukces dobrej kapusty kiszonej. Jeśli główka będzie niedorośnięta, będzie miała taką twardą, suchą masę, to z czegoś takiego, na pewno nie będzie dobrej jakości - wyjaśnia pan Tomasz.

    A proporcja?

    - Na tonę kapusty dajemy około 17 -18 kg soli.

    Do domowego przetwórstwa na kilogram kapusty przypada zatem niespełna 20 gramów soli.

    Etapy kiszenia kapusty

    Zarówno zbiór kapusty, jak i wkładanie do wiaderek już ukiszonej odbywa się ręcznie. Przy szatkowaniu wspomagają się maszyną. Jak etapowo wygląda praca w gospodarstwie pana Tomasza? - Kapustę zbieramy ręcznie z pola, wierzchnie liście są odrzucone, zostaje sama biała część, na przyczepach przywożona jest do hali, tam mamy wygłębiacz, żeby rozdrobnić głąb. Później trafia na szatkownicę i następnie z solą podana jest do silosu. W silosie następuje proces kiszenia - opisuje rozmówca.

    Długość procesu kiszenia uzależniona jest od pogody albo bardziej temperatury powietrza.

    - Jeśli mamy ciepło, to kapustę możemy sprzedawać nawet po 3 tygodniach. Jeżeli są temperatury bliżej 0 stopni, kapusta potrzebuje więcej czasu, aby ukisła i trafiła do sprzedaży - wyjaśnia.

    Ukiszona trafia do wiaderek i beczek o gramaturze od kg do 120 kg. Pakowanie odbywa się ręcznie. Ta w beczkach sprzedawana jest na ryneczkach i bazarach. Gospodarstwo zaopatrzone jest w 6 silosów, do których kolejno trafia kapusta.

    - Działamy na zmianę, jeśli w jednym silosie jest już kiszona, to za parę dni szykujemy już w innym silosie, żeby sprzedaż była na bieżąco - mówi gospodarz.

    Na niejednym stole wigilijnym zagości kapusta kiszona pod różną postacią. U Tomasza Anczykowskiego, który na co dzień zajmuje się kiszeniem kapusty podana będzie z grochem oraz w krokietach. Kapusta zebrana przez rodzinę pana Tomasza już jest w silosach. Ukiszona trafi do sprzedaży i później na nasze stoły.

    Zobacz też: Za ile kiszona kapusta?

    • Tagi:
    • kiszona kapusta
    • ceny kiszonej kapusty
    • jak ukisić kapustę
    Romana Antczak
    Redaktor działu Ceny Rolnicze na portalu wiescirolnicze.pl i w ogólnopolskim miesięczniku Wieści Rolnicze. Sonduje ceny w najważniejszych firmach skupujących żywiec wieprzowy, wołowy oraz zboża. Dostarcza dane o cenach warzyw i owoców z największych giełd owocowo-warzywnych w Polsce.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Dlaczego warto jeść kiszone warzywa? Ile kosztują?

    6 grudnia 2023
    Owoce i warzywa

    Kapusta kiszona - ceny i właściwości

    22 grudnia 2022
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    8,77 mld zł trafiło już do rolników. Na tym nie koniec - podaje ARiMR
    6 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Dotacje na maszyny, ale nie tylko. Nabór startuje na dniach
    6 listopada 2025
    Uprawy
    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
    6 listopada 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Sylwetki
    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
    19 października 2025
    Sylwetki
    Sąsiad odciągnął ją od płonącego ciągnika
    18 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności