Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Zniszczyć grzyby, wirusy i bakterie w chlewni. Jak to zrobić?

Zniszczyć grzyby, wirusy i bakterie w chlewni. Jak to zrobić?

Inne 28 kwietnia 2016 07:00 Dorota Jańczak
Zniszczyć grzyby, wirusy i bakterie w chlewni. Jak to zrobić?
Źródło: fot. D. Jańczak
Higiena to najtańsza metoda zmniejszania kosztów leczenia zwierząt.
Spis treści:

    Higiena to najtańsza metoda zmniejszania kosztów leczenia zwierząt.

    Częste mycie rąk, płukanie w specjalnych płynach obuwia, każdorazowe wzięcie prysznica przed wejściem na obiekty inwentarskie dla niektórych mogą wydawać się czystym szaleństwem. Jednak, jak przekonują specjaliści, jest to najlepsza, bo najtańsza droga do zmniejszenia późniejszych kosztów leczenia zwierząt.

    O tym, że przestrzeganie zasad higieny i dezynfekcja są ważne, przekonuje się coraz więcej hodowców. Choć na wielu fermach nadal panuje stwierdzenie, że wystarczy tylko zmyć wodą brudną powierzchnię albo popryskać gdzieniegdzie jakimś uniwersalnym środkiem, by było czysto. Będzie i może czysto, ale tylko na pierwszy rzut oka i powierzchownie, a ilość patogenów - grzybów, wirusów czy bakterii nadal będzie niebezpieczna w chlewni. Ustrzec się przed ich negatywnym wpływem możemy tylko dzięki stosowaniu zasad czystości i dezynfekcji. I nie chodzi o, jak określił lekarz weterynarii dr Marian Porowski, tylko popsikanie czy posypanie detergentem.

    - Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty przygotowania i prawidłowego wykonania dezynfekcji okazuje się, wbrew istniejącym opiniom, że jest to proces bardzo skomplikowany, wymagający wiedzy i pozbycia się rutynowych działań i przyzwyczajeń - stwierdza dr Porowski.

     

    W 60% to co kupujemy, wyrzucamy w błoto

    Hodowca, który chce, by jego stado było wolne od patogenów, musi poświęcić trochę czasu i uwagi m.in. na cały proces dezynfekcyjny przeprowadzany w pomieszczeniu inwentarskim czy na pojeździe, który np. przewozi zwierzęta.  - Użycie środka dezynfekcyjnego nie jest równe dezynfekcji. Czasami albo bardzo często, w 60% to co kupujemy, wyrzucamy w błoto. Dlaczego? Próbujemy ominąć pewne procedury, które są z tym związane - tłumaczy dr Marian Porowski.

    Czytaj także: Zaskakujące rozwiązania w chlewni KLIK

    Musimy bowiem pamiętać o tym, by najpierw obiekt oczyścić, usunąć materiał biologiczny oraz tzw. biofilm, o czym zdaniem dr Porowskiego zapomina 90% hodowców. - Jest to zbiór bakterii, wirusów,  grzybów formujących wielokomórkową „społeczność” na podłożu wielocukrów będących produktami ich przemiany materii. Drobnoustroje te znajdują się pod cienką warstwą zbudowaną przede wszystkim z pozostałości tłuszczu znajdującego się w kale, powstającą w procesie mycia - tłumaczy dr. Porowski.

    Prof. Zygmunt Pejsak, Państwowy Instytut Weterynarii w Puławach: W każdej chlewni powstaje wiele czynników chorobotwórczych. Znam chlewnie, w których występuje 10 różnych ważnych czynników chorobotwórczych i nie ma chorób. Dlaczego? Jeśli dana świnia zostanie zakażona milionem bakterii nie zachoruje, ale jeśli miliardem - zachoruje. Dezynfekcja jest nie po to, byśmy osiągnęli sterylność, lecz by ograniczyć liczbę drobnoustrojów, doprowadzić do poziomu, w którym nie będą niebezpieczne. I zrobimy to poprzez 3 rzeczy: sprzątanie, częste mycie i dezynfekcję.

    Jak pozbyć się biofilmu?

    Mycie myjką wysokociśnieniową wcale nam nie załatwi sprawy. Wręcz przeciwnie. - Ciśnienie powoduje wbijanie w podłoże tłuszczu, który jest w kale. Ten tłuszcz z cukrami tworzy warstwę, której nie widzimy. To jest biofilm, jak klisza fimowa, a pod tą kliszą mamy wszystko, jeśli chodzi o drobnoustroje. I nic nam nie da stosowanie na to drogich, wyrafinowanych środków dezynfekcyjnych, które jak woda po kaczce spłyną do kanału gnojowicowego - zaznacza dr Porowski. Pomóc może detergent, który rozpuści „warstwę osłonową” i umożliwi dotarcie w głąb środka dezynfekcyjnego i jego skuteczne bakteriobójcze działanie.

    Czytaj także: Sucha dezynfekcja KLIK

    - Następnie, w zależności od zużytego środka myjącego, należy w określonym czasie spłukać jego pozostałości, a potem po całkowitym wyschnięciu przeprowadzić właściwą dezynfekcję z użyciem odpowiedniego środka - wyjaśnia lekarz weterynarii.

    Dezynfekcja przyniesie efekty tylko wtedy, gdy będzie zastosowana w odpowiednich warunkach. Na co zwrócić uwagę? Na samym początku trzeba zastanowić się nad odpowiednim doborem preparatu. - Podstawową lekturą powinny być etykiety opakowań, charakterystyka środków dezynfekcyjnych. Musimy wiedzieć o różnych cechach środków, by dobrać odpowiednie do potrzeb naszej fermy, czy jest problem z chorobami wirusowymi, czy jest dyzenteria, czy inne choroby. Nie ma złotych środków na wszystko. Czasem trzeba jeden środek połączyć z drugim, by uzyskać pożądany efekt -  przekonuje dr Porowski. Przy wyborze odpowiedniego produktu może nam pomóc także internetowa baza danych. - Korzystając z niej, można wprowadzić nazwy mikroorganizmów, a baza danych „zaproponuje” wszystkie produkty skutecznie w stosunku do określonego patogenu - przekonuje dr Porowski.

    Czytaj także: Jak leczyć świerzb i wszawice u świń? KLIK

     

    Ważna etykieta produktu dezynfekcyjnego

    Powinniśmy także zwrócić uwagę na stężenie substancji. - Opierając się na informacjach zawartych w charakterystyce produktu, musimy bezwzględnie przestrzegać zalecanych stężeń w stosunku do określonych patogenów, aby uzyskać oczekiwany efekt - zaznacza lekarz weterynarii. Jeśli zastosujemy produkt o niższym stężeniu, możemy przyczynić się do oporności przez bakterie i wirusy na niektóre środki. Koniecznie musimy także stosować się do zaleceń dotyczących czasu stosowania substancji dla całkowitego zabicia określonych patogenów. 

    - Znajomość tego parametru ma ogromne znaczenie, gdyż środki dezynfekcyjne działają skutecznie tylko w mokrym środowisku. Stosowane wodne roztwory do dezynfekcji wysychają zazwyczaj w okresie około 30 minut, latem ten czas jest jeszcze krótszy - wyjaśnia dr Porowski.

    Czytaj także: Spada pogłowie loch zarodowych KLIK

    Sulfaktanty przeciw wysychaniu

    By opóźnić wysychanie, nowoczesne preparaty zawierają sulfaktanty. - W niektórych gospodarstwach zdarzało się, że po zastosowaniu środka dezynfekującego hodowca włączał wentylatory, by szybciej wyschło. Powodowało to ograniczanie działania substancji. Należy na te rzeczy uważać, szczególnie latem, pozamykać okna, wentylator wyłączyć po to, by powierzchnia była jak najdłużej mokra - przestrzega ekspert.

    Czytaj także: Czy produkcja polskich prosiąt ma szansę? KLIK

    Istotna temperatura otoczenia

    Nie mniej ważne, przy stosowaniu środków dezynfekcyjnych, są: temperatura otoczenia i zakres temperatur, w jakich środek dezynfekcyjny będzie skuteczny. - Zazwyczaj problem stanowi dolny zakres temperatur, który tylko dla niewielu środków wynosi około 4 C. W temperaturach minusowych większość środków dezynfekcyjnych traci swoją aktywność - tłumaczy dr Porowski. W takich sytuacjach warto dodać do preparatu glikol propylenowy, który zwiększy efektywność środka dezynfekcyjnego w niskich temp. Warto też zwrócić uwagę na temperaturę wody wodociągowej, w której będziemy rozpuszczać roztwór. Z reguły wynosi ona 12C. - A w przypadku środków do dezynfekcji z udziałem aldehydu glutarowego, należałoby jej temp. podnieść do 15 stopni Celsjusza - wyjaśnia specjalista.

    Czytaj także: Setki milionów euro dla hodowców KLIK

     

    Lepsze pojemniki niż maty

    W przypadku dezynfekcji obuwia, zdaniem dr Porowskiego lepiej zainwestować w pojemniki niż maty. - Dla mnie mata dezynfekcyjna to półśrodek, a nawet ćwierćśrodek. W pojemniku mamy pewność co znajduje się w środku, mamy odpowiednią ilość płynu, wiemy, jakie jest stężenie preparatu, jaka jest barwa - co nas informuje o stopniu zabrudzenia - przekonuje specjalista. Jeśli chodzi natomiast o mycie i dezynfekcję transportu, dr Porowski zaznacza, że powinny następować po każdym rozładunku. Należy również zadbać o usunięcie pozostałości organicznych, myć koniecznie z użyciem detergentu (dezynfekcja dotyczy także kabiny kierowcy). Nie zawsze o tym się pamięta, ale auto trzeba także wysuszyć.

    Czytaj także o wymogach dotyczących kastracji prosiąt KLIK

    Dr Marian Porowski, lek. wet. Vet – Com Olsztyn: W związku z wybuchem PED w USA tamtejsi farmerzy zaczęli szczególnie dbać o higienę w swych gospodarstwach. Bardzo dokładnie czyścili wszystkie pomieszczenia produkcyjne oraz urządzenia używane na fermie. Co się okazało – po zastosowaniu zasad – zniknęły problemy z biegunkami u świń

     

    Zasady podstawowego czyszczenia i dezynfekcji

    1. Usunąć zwierzęta z budynku
    2. Usunąć wszelkie niepotrzebne materiały oraz materiały organiczne
    3. Usunąć sprzęt, jeśli jest to wymagane
    4. Odłączyć system pojenia, przeprowadzić płukanie, dodać detergent i pozostawić na niezbędny czas, by zadziałał
    5. Namoczyć wszystkie powierzchnie wodą
    6. Usunąć wszelkie pozostałości organiczne widoczne po namoczeniu
    7. Zastosować odpowiedni detergent, nakładając go w formie piany lub sprayu
    8. Pozostawić na odpowiedni czas, by detergent zadziałał i usunął biofilm zanieczyszczenia
    9. Spłukać wodą pod średnim ciśnieniem (zbyt wysokie ciśnienie spowoduje rozbicie zanieczyszczeń a nie ich usunięcie)
    10. Odczekać, aż powierzchnie wyschną
    11. Tablica ostrzegająca: lokalizacja zamknięta, w trakcie dezynfekcji
    12. Zastosować odpowiedni środek dezynfekujący – 300 ml roztworu/m2 powierzchni
    13. Zastosować drugi, odpowiedni środek dezynfekujący –zamgławianie
    14. 14. Odczekać do wyschnięcia
    15. Ustawić sprzęty i przygotować budynek do zasiedlenia przez zwierzęta

     

    Jakie środki dezynfekcyjne działają skutecznie na poszczególne patogeny?

    Środek dezynfekujący

    Bakterie gram -dodatnie

    Bakterie gram - ujemne

    Wirusy z osłonką

    Wirusy bez osłonki

    Grzyby

    Mycobacteria (prątki)

    Endosory

    Chlorheksydyna

    +

    +

    +

    -

    +

    -

    -

    QAC (dane dotyczące odporności genu)

    +

    +

    działa słabo

    działa słabo/zmiennie

    +

    -

    -

    Fenole

    +

    +

    +

    działa słabo

    +

    działa zmiennie

    -

    Alkohole

    +

    +

    +

    działa słabo

    +

    w wysokim stężeniu

    -

    Jodofory

    +

    +

    +

    +

    +

    -

    -

    Aldehydy

    +

    +

    +

    działa mniej skutecznie

    +

    działa powoli, zależnie od gatunku

    działa powoli

    Podchloryny

    +

    +

    +

    w wysokim stężeniu

    +

    w wysokim stężeniu

    w wysokim stężeniu

    Środki utleniające

     

     

     

     

     

     

     

    Nadtlenek wodoru

    +

    +

    +

    +

    działa bardzo wolno

    +

    działa powoli, w wysokim stężeniu

    Kwas nadoctowy

    +

    +

    +

    +

    W wysokim stężeniu

    +

    +

    KMS/Virkon

    +

    +

    +

    +

    +

    +

    +

    Źródło: Dane podane przez M. Porowskiego podczas konferencji na Targach Ferma w Łodzi

    • Tagi:
    • hodowla trzody
    • biofilm
    • dezynfekcja w chlewni
    • hodowla zarodowa
    • grzyby w chlewni
    • marian porowski
    • zygmunt pejsak
    • maty dezyfekcyjne
    • higiena w chlewni
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    CID LINES połączył się z Ecolab

    13 maja 2020
    Trzoda chlewna

    Kolejne ogniska ASF w Polsce

    29 sierpnia 2017
    Trzoda chlewna

    ASF. Mamy nowe ogniska w chlewniach

    25 sierpnia 2017
    Trzoda chlewna

    Trzy nowe ogniska ASF w Polsce

    10 sierpnia 2017
    Trzoda chlewna

    ASF szaleje. Mamy cztery nowe ogniska

    4 lipca 2017
    Trzoda chlewna

    Ośrodek Hodowli Zarodowej Garzyn [VIDEO]

    15 marca 2016
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
    12 maja 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    12 maja 2025
    KRUS
    Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy