Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny zbóż. Zobacz, ile płacą konkretne firmy
      Ta produkcja jest opłacalna przy 10 tonach z hektara. Teraz ceny wzrosły
      Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Czy można ograniczyć chemizację i mieć dobre plony? Zadbaj o glebę
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy powinni uważać na miesiąc, w którym przejdą na emeryturę? KRUS wyjaśnia
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Zniszczyć grzyby, wirusy i bakterie w chlewni. Jak to zrobić?

Zniszczyć grzyby, wirusy i bakterie w chlewni. Jak to zrobić?

Inne 28 kwietnia 2016 07:00 Dorota Jańczak
Zniszczyć grzyby, wirusy i bakterie w chlewni. Jak to zrobić?
Źródło: fot. D. Jańczak
Higiena to najtańsza metoda zmniejszania kosztów leczenia zwierząt.
Spis treści:

    Higiena to najtańsza metoda zmniejszania kosztów leczenia zwierząt.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Częste mycie rąk, płukanie w specjalnych płynach obuwia, każdorazowe wzięcie prysznica przed wejściem na obiekty inwentarskie dla niektórych mogą wydawać się czystym szaleństwem. Jednak, jak przekonują specjaliści, jest to najlepsza, bo najtańsza droga do zmniejszenia późniejszych kosztów leczenia zwierząt.

    O tym, że przestrzeganie zasad higieny i dezynfekcja są ważne, przekonuje się coraz więcej hodowców. Choć na wielu fermach nadal panuje stwierdzenie, że wystarczy tylko zmyć wodą brudną powierzchnię albo popryskać gdzieniegdzie jakimś uniwersalnym środkiem, by było czysto. Będzie i może czysto, ale tylko na pierwszy rzut oka i powierzchownie, a ilość patogenów - grzybów, wirusów czy bakterii nadal będzie niebezpieczna w chlewni. Ustrzec się przed ich negatywnym wpływem możemy tylko dzięki stosowaniu zasad czystości i dezynfekcji. I nie chodzi o, jak określił lekarz weterynarii dr Marian Porowski, tylko popsikanie czy posypanie detergentem.

    - Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty przygotowania i prawidłowego wykonania dezynfekcji okazuje się, wbrew istniejącym opiniom, że jest to proces bardzo skomplikowany, wymagający wiedzy i pozbycia się rutynowych działań i przyzwyczajeń - stwierdza dr Porowski.

    W 60% to co kupujemy, wyrzucamy w błoto

    Hodowca, który chce, by jego stado było wolne od patogenów, musi poświęcić trochę czasu i uwagi m.in. na cały proces dezynfekcyjny przeprowadzany w pomieszczeniu inwentarskim czy na pojeździe, który np. przewozi zwierzęta.  - Użycie środka dezynfekcyjnego nie jest równe dezynfekcji. Czasami albo bardzo często, w 60% to co kupujemy, wyrzucamy w błoto. Dlaczego? Próbujemy ominąć pewne procedury, które są z tym związane - tłumaczy dr Marian Porowski.

    Czytaj także: Zaskakujące rozwiązania w chlewni KLIK

    Musimy bowiem pamiętać o tym, by najpierw obiekt oczyścić, usunąć materiał biologiczny oraz tzw. biofilm, o czym zdaniem dr Porowskiego zapomina 90% hodowców. - Jest to zbiór bakterii, wirusów,  grzybów formujących wielokomórkową „społeczność” na podłożu wielocukrów będących produktami ich przemiany materii. Drobnoustroje te znajdują się pod cienką warstwą zbudowaną przede wszystkim z pozostałości tłuszczu znajdującego się w kale, powstającą w procesie mycia - tłumaczy dr. Porowski.

    Jak pozbyć się biofilmu?

    Mycie myjką wysokociśnieniową wcale nam nie załatwi sprawy. Wręcz przeciwnie. - Ciśnienie powoduje wbijanie w podłoże tłuszczu, który jest w kale. Ten tłuszcz z cukrami tworzy warstwę, której nie widzimy. To jest biofilm, jak klisza fimowa, a pod tą kliszą mamy wszystko, jeśli chodzi o drobnoustroje. I nic nam nie da stosowanie na to drogich, wyrafinowanych środków dezynfekcyjnych, które jak woda po kaczce spłyną do kanału gnojowicowego - zaznacza dr Porowski. Pomóc może detergent, który rozpuści „warstwę osłonową” i umożliwi dotarcie w głąb środka dezynfekcyjnego i jego skuteczne bakteriobójcze działanie.

    Czytaj także: Sucha dezynfekcja KLIK

    - Następnie, w zależności od zużytego środka myjącego, należy w określonym czasie spłukać jego pozostałości, a potem po całkowitym wyschnięciu przeprowadzić właściwą dezynfekcję z użyciem odpowiedniego środka - wyjaśnia lekarz weterynarii.

    Dezynfekcja przyniesie efekty tylko wtedy, gdy będzie zastosowana w odpowiednich warunkach. Na co zwrócić uwagę? Na samym początku trzeba zastanowić się nad odpowiednim doborem preparatu. - Podstawową lekturą powinny być etykiety opakowań, charakterystyka środków dezynfekcyjnych. Musimy wiedzieć o różnych cechach środków, by dobrać odpowiednie do potrzeb naszej fermy, czy jest problem z chorobami wirusowymi, czy jest dyzenteria, czy inne choroby. Nie ma złotych środków na wszystko. Czasem trzeba jeden środek połączyć z drugim, by uzyskać pożądany efekt -  przekonuje dr Porowski. Przy wyborze odpowiedniego produktu może nam pomóc także internetowa baza danych. - Korzystając z niej, można wprowadzić nazwy mikroorganizmów, a baza danych „zaproponuje” wszystkie produkty skutecznie w stosunku do określonego patogenu - przekonuje dr Porowski.

    Czytaj także: Jak leczyć świerzb i wszawice u świń? KLIK

    Ważna etykieta produktu dezynfekcyjnego

    Powinniśmy także zwrócić uwagę na stężenie substancji. - Opierając się na informacjach zawartych w charakterystyce produktu, musimy bezwzględnie przestrzegać zalecanych stężeń w stosunku do określonych patogenów, aby uzyskać oczekiwany efekt - zaznacza lekarz weterynarii. Jeśli zastosujemy produkt o niższym stężeniu, możemy przyczynić się do oporności przez bakterie i wirusy na niektóre środki. Koniecznie musimy także stosować się do zaleceń dotyczących czasu stosowania substancji dla całkowitego zabicia określonych patogenów. 

    - Znajomość tego parametru ma ogromne znaczenie, gdyż środki dezynfekcyjne działają skutecznie tylko w mokrym środowisku. Stosowane wodne roztwory do dezynfekcji wysychają zazwyczaj w okresie około 30 minut, latem ten czas jest jeszcze krótszy - wyjaśnia dr Porowski.

    Czytaj także: Spada pogłowie loch zarodowych KLIK

    Sulfaktanty przeciw wysychaniu

    By opóźnić wysychanie, nowoczesne preparaty zawierają sulfaktanty. - W niektórych gospodarstwach zdarzało się, że po zastosowaniu środka dezynfekującego hodowca włączał wentylatory, by szybciej wyschło. Powodowało to ograniczanie działania substancji. Należy na te rzeczy uważać, szczególnie latem, pozamykać okna, wentylator wyłączyć po to, by powierzchnia była jak najdłużej mokra - przestrzega ekspert.

    Czytaj także: Czy produkcja polskich prosiąt ma szansę? KLIK

    Istotna temperatura otoczenia

    Nie mniej ważne, przy stosowaniu środków dezynfekcyjnych, są: temperatura otoczenia i zakres temperatur, w jakich środek dezynfekcyjny będzie skuteczny. - Zazwyczaj problem stanowi dolny zakres temperatur, który tylko dla niewielu środków wynosi około 4 C. W temperaturach minusowych większość środków dezynfekcyjnych traci swoją aktywność - tłumaczy dr Porowski. W takich sytuacjach warto dodać do preparatu glikol propylenowy, który zwiększy efektywność środka dezynfekcyjnego w niskich temp. Warto też zwrócić uwagę na temperaturę wody wodociągowej, w której będziemy rozpuszczać roztwór. Z reguły wynosi ona 12C. - A w przypadku środków do dezynfekcji z udziałem aldehydu glutarowego, należałoby jej temp. podnieść do 15 stopni Celsjusza - wyjaśnia specjalista.

    Czytaj także: Setki milionów euro dla hodowców KLIK

    Lepsze pojemniki niż maty

    W przypadku dezynfekcji obuwia, zdaniem dr Porowskiego lepiej zainwestować w pojemniki niż maty. - Dla mnie mata dezynfekcyjna to półśrodek, a nawet ćwierćśrodek. W pojemniku mamy pewność co znajduje się w środku, mamy odpowiednią ilość płynu, wiemy, jakie jest stężenie preparatu, jaka jest barwa - co nas informuje o stopniu zabrudzenia - przekonuje specjalista. Jeśli chodzi natomiast o mycie i dezynfekcję transportu, dr Porowski zaznacza, że powinny następować po każdym rozładunku. Należy również zadbać o usunięcie pozostałości organicznych, myć koniecznie z użyciem detergentu (dezynfekcja dotyczy także kabiny kierowcy). Nie zawsze o tym się pamięta, ale auto trzeba także wysuszyć.

    Czytaj także o wymogach dotyczących kastracji prosiąt KLIK

    Zasady podstawowego czyszczenia i dezynfekcji

    Jakie środki dezynfekcyjne działają skutecznie na poszczególne patogeny?

    Środek dezynfekujący

    Bakterie gram -dodatnie

    Bakterie gram - ujemne

    Wirusy z osłonką

    Wirusy bez osłonki

    Grzyby

    Mycobacteria (prątki)

    Endosory

    Chlorheksydyna

    +

    +

    +

    -

    +

    -

    -

    QAC (dane dotyczące odporności genu)

    +

    +

    działa słabo

    działa słabo/zmiennie

    +

    -

    -

    Fenole

    +

    +

    +

    działa słabo

    +

    działa zmiennie

    -

    Alkohole

    +

    +

    +

    działa słabo

    +

    w wysokim stężeniu

    -

    Jodofory

    +

    +

    +

    +

    +

    -

    -

    Aldehydy

    +

    +

    +

    działa mniej skutecznie

    +

    działa powoli, zależnie od gatunku

    działa powoli

    Podchloryny

    +

    +

    +

    w wysokim stężeniu

    +

    w wysokim stężeniu

    w wysokim stężeniu

    Środki utleniające

    Nadtlenek wodoru

    +

    +

    +

    +

    działa bardzo wolno

    +

    działa powoli, w wysokim stężeniu

    Kwas nadoctowy

    +

    +

    +

    +

    W wysokim stężeniu

    +

    +

    KMS/Virkon

    +

    +

    +

    +

    +

    +

    +

    Źródło: Dane podane przez M. Porowskiego podczas konferencji na Targach Ferma w Łodzi

    • Tagi:
    • hodowla trzody
    • biofilm
    • dezynfekcja w chlewni
    • hodowla zarodowa
    • grzyby w chlewni
    • marian porowski
    • zygmunt pejsak
    • maty dezyfekcyjne
    • higiena w chlewni
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    CID LINES połączył się z Ecolab

    13 maja 2020
    Trzoda chlewna

    Kolejne ogniska ASF w Polsce

    29 sierpnia 2017
    Trzoda chlewna

    ASF. Mamy nowe ogniska w chlewniach

    25 sierpnia 2017
    Trzoda chlewna

    Trzy nowe ogniska ASF w Polsce

    10 sierpnia 2017
    Trzoda chlewna

    ASF szaleje. Mamy cztery nowe ogniska

    4 lipca 2017
    Trzoda chlewna

    Ośrodek Hodowli Zarodowej Garzyn [VIDEO]

    15 marca 2016
    Warto wiedzieć
    Newsy
    To będzie największa tego typu farma mleczarska na świecie. Koszt? 170 mln euro
    8 sierpnia 2025
    Uprawy
    Rekordowy sezon dla ukraińskiej soi. Czy cło zatrzyma eksport?
    8 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny wieprzowiny – stabilizacja w Niemczech i Belgii, zamieszanie w Holandii
    8 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności