Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty. Ile pieniędzy na kontach rolników? Mamy najnowsze dane z ARiMR
      Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
      Przekroczona kwota renty wdowiej? KRUS: Te świadczenia ulegną obniżeniu
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
      “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Zakład mięsny Kaczmarek. Kiełbasy i szynki ze świń z własnej hodowli

Sylwetki

Kiełbasy i szynki ze świń z własnej hodowli

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Źródło: D. Jańczak

Jak radzą sobie małe przetwórnie w dobie handlu zdominowanego przez markety? Jaka jest ich przyszłość?

Z Marianem Kaczmarkiem, właścicielem Zakładu Mięsnego „Kaczmarek” w Pępowie rozmawia Dorota Jańczak

Jak ocenia pan rynek mięsna w obecnym czasie?

Obecnie nie jest łatwo, bo surowiec jest dość drogi. Poza tym są problemy ze zbytem, bo dziś dominują markety i takie małe oraz rodzinne zakłady, jak nasz, mają ograniczone możliwości sprzedaży wyrobów. Jesteśmy za małą firmą, aby  wejść do sieci i konkurować z molochami.

Jakie warunki trzeba spełnić, by zawiązać współpracę z marketem?

Trzeba przede wszystkim produkować duże ilości, w tonach. I być przygotowanym na to, że na płatności oczekuje się dłuższe okresy. A nas nie stać na to, by kredytować tak długo, jakby tego chciały markety. Dotychczas udało nam się wejść do Intermarche w Lesznie. Sieć ta ma jednak swoją produkcję i daje możliwość sklepom zakupu 20% od zewnętrznych dostawców. Posiłkujemy się swoimi sklepami, mamy dwa punkty obwoźne, które jeżdżą po targowiskach. Docieramy bezpośrednio do klienta. Jest to dość dobra metoda sprzedaży. Obsługujemy oprócz tego detaliczne sklepy w naszej okolicy, we Wrocławiu i woj. lubuskim. Małych sklepów osiedlowych jednak ubywa. Pozamykało się ich nawet 70%. Staramy się wejść w mniejsze markety, ale nie jest to łatwe.

Co musiałoby się wydarzyć, by sytuacja mogła się poprawić?

Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Wciąż byłem optymistą. Miałem nadzieję, że świadomość ludzi będzie coraz większa. Myślałem, że klienci będą szukać wyrobu tradycyjnego z polskiego mięsa. My takie produkty dostarczamy. Nasze kiełbasy i szynki wyrabiamy tylko z polskiej świni, głównie z własnej hodowli, wedle starodawnych receptur. Ale widzę jak dziś robi zakupy młodzież. Za bardzo nie zwraca uwagi na to, co jest w opakowaniu. Nie ma na to czasu. Starsze pokolenie ma jeszcze troszkę inne podejście do tego tematu. Zwraca uwagę na to, jaki jest skład danej wędliny i czy jest ona wyprodukowana z polskiego mięsa. Gdy otwieraliśmy zakład w 2000 roku, jako misję obraliśmy sobie, by produkować w sposób tradycyjny, wykorzystując krajowy surowiec. Może przez promocję i akcję w mediach preferencje konsumenckie się zmienią wkrótce. Coś niby zaczyna się dziać w tym kierunku.

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Inne uprawy
Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
17 maja 2025
Bydło i mleko
Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
17 maja 2025
Analizy rynkowe
Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
17 maja 2025
Najnowsze
Sylwetki
Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
14 maja 2025
Sylwetki
Podkarpacie. Ci rolnicy mają dużo ziemi i mocne maszyny [VIDEO]
27 kwietnia 2025
Sylwetki
Nowoczesne rolnictwo w praktyce: Polska pokazuje innowacje
16 kwietnia 2025
Sylwetki
Jeden z najlepszych rolników. Zarabia na nietypowej uprawie [VIDEO]
13 kwietnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy